CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週三 22 5月 24 17:32:33

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : canon用contax
文章發表於 : 週四 16 11月 06 10:53:54 

大家好,新來報到,
:o
想問好canon用contax len,
有沒有什麼len平靚正定焦,鏡齡沒有所謂,thx
我用350d
http://www.fotogb.com/kentmok

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: canon用contax
文章發表於 : 週四 16 11月 06 16:26:06 
資深討論區會員

阿亨 寫:
大家好,新來報到,
:o
想問好canon用contax len,
有沒有什麼len平靚正定焦,鏡齡沒有所謂,thx
我用350d
http://www.fotogb.com/kentmok

Canon機用Contax鏡係有點辛苦的,不習慣的會好後悔。

你對手動機認識多嗎?

如你由菲林年代已玩SLR,係沒有問題。

因為要手動對焦,而且每次也要在全開光圈先對焦,後收細你想要的光圈,之後你要估計佢的測光要加減多少,係要經驗的..........因為佢的測光係唔配合Contax的C/Y 鏡..........

C/Y有好多好鏡,但其實都唔係好平。

但平貴係每個人都有唔同的定義............

最平那支相信係

45mm f/2.8 這支Pancake

www.fotop.net/Turtle

在數碼區中大多是Canon 20D Cross Over C/Y Mount 的鏡..........

我用Canon Body不用Canon 鏡...............笑死..............

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 11月 06 20:25:55 
資深討論區會員

I believe the cheapest one should be the 50/1.7. Not bad a lens actually.

http://www.fuwen.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 00:11:53 
資深討論區會員

fuwen 寫:
I believe the cheapest one should be the 50/1.7. Not bad a lens actually.

呢支二手多少左右?

45mm f/2.8最平係咪都要千二?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 01:56:17 
討論區會員

Less than 1K

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 09:10:46 
討論區新手

平靚正真係要睇下每個人自己既標準 :P 不過兩支標頭Planar 50/1.7, 50/1.4都應一定入圍 :D 另Distagon 28/2.8, Sonnar 85/2.8同135/2.8 都可稱得上平靚正...不過一入C/Y門深似海, 當你入左呢幾支, 可能好快又會心思思上f/1.4同f/2系列, 甚至係周年鏡 :P :P :P

個人會推介你試下50/1.4先, 之後再睇個人喜好...另如果鍾情大光圈散景, Distagon 35/1.4呢支多用途鏡係必然之選, 不過唔平...鍾意影靚女則Planar 85/1.4 or 100/2(不過呢支要MM皮膚好好至好用 :P )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 11:07:47 
資深討論區會員

除o左週年鏡,APO鏡和21mm f2.8,其他C/Y鏡可以說都是平鏡,起碼都是Carl Zeiss鏡,(Nikon 和Canon現在都唔平),都算抵玩 :twisted:
如果比起Leica, 更是超值,C/P值高. :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 17:25:20 

我問錯了,應該是

當350d遇上Carl Zeiss(for contax len)

我新手想問有什麼靚鏡介紹,?

各位thx.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 17:43:44 
幹事
幹事

阿亨 寫:
我問錯了,應該是

當350d遇上Carl Zeiss(for contax len)

各位thx.

純綷個人意見, 用350D又何必用contax鏡? 反正contax既優點在DSLR上面都已大打折扣~ 用埋PS, 喜歡的話要CZ又得, 要Leica又得, 要Nikon又得, Nokia x SE亦得... 咁你話仲咩要花咁多錢買無matrix測光無AF又無紅圈金圈既爛銅爛鐵返屋企呢... 不如買多支17-40L好過啦..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 18:26:21 
資深討論區會員

井 寫:
阿亨 寫:
我問錯了,應該是

各位thx.

純綷個人意見, 用350D又何必用contax鏡? 反正contax既優點在DSLR上面都已大打折扣~ 用埋PS, 喜歡的話要CZ又得, 要Leica又得, 要Nikon又得, Nokia x SE亦得... 咁你話仲咩要花咁多錢買無matrix測光無AF又無紅圈金圈既爛銅爛鐵返屋企呢... 不如買多支17-40L好過啦..

Contax係爛銅爛鐵?唔係掛?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 19:35:24 
資深討論區會員

Personally, if photography of all kind of subjects and condition are priority, it is best Canon body use canon dedicated lenses and etc etc. I have lots of M42 lenses but never use them seriously. I still use Prakticar PB lens on Praktica B series bodies and Rollei QBM on Rolleiflex SL2000F body.

Lens with adaptor is slow and not suitable for all situations. But if your subjects are mostly not require fast action or u always use the lens at the max aperture then not so serious a issue.

However, if u just want to taste the character of a lens design, which I do sometimes but very seldom, adaptors probably is the best way to go.

http://www.fuwen.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 19:46:53 
會長
會長

阿亨 寫:
我問錯了,應該是

各位thx.

識買識用, 支支都靚
反過來支支都是爛銅爛鐵

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 11月 06 19:50:58 
會長
會長

ryhl 寫:
平靚正真係要睇下每個人自己既標準 :P 不過兩支標頭Planar 50/1.7, 50/1.4都應一定入圍 :D 另Distagon 28/2.8, Sonnar 85/2.8同135/2.8 都可稱得上平靚正...不過一入C/Y門深似海, 當你入左呢幾支, 可能好快又會心思思上f/1.4同f/2系列, 甚至係周年鏡 :P :P :P

個人會推介你試下50/1.4先, 之後再睇個人喜好...另如果鍾情大光圈散景, Distagon 35/1.4呢支多用途鏡係必然之選, 不過唔平...鍾意影靚女則Planar 85/1.4 or 100/2(不過呢支要MM皮膚好好至好用 :P )

:shock: 唔好嚇我, D35/1.4 唔係張張都用 1.4 影呀?
大光圈鏡好似唔係咁用.......... :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 20 11月 06 18:31:19 
討論區新手

唔係唔係, 小弟係想話D35/1.4係適合好多唔同用途啫. 唔好意思表達唔清楚 :P

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 6 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: