CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 19 5月 24 02:00:55

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週四 26 8月 04 12:47:26 
資深討論區會員

正猶疑買部n1定 canon 20d...........

好苦惱~~~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 8月 04 13:16:30 
資深討論區會員

N1 同 20D 係兩樣野黎喎.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 8月 04 13:22:19 
資深討論區會員

就係兩條路
唔知行邊條好.........

如果contax依家出部二萬樓下的nd mkII.......你話幾好.........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 8月 04 17:05:17 
討論區會員

都是那一句,都是兩條路!

而且,我個人認為就算 ND 賣20K,對新手而言都要考慮(況且這個價二手都吾得喇!),因為 N1 + 24/85mm Kit 大約是15K( ND Body = 30K),我還有一筆可以買支 70/300 或者 PAN 85mm,以及 TLA 360閃光燈和一些 Filter 之類必須的配件。

所以,我認為除非有需要用數碼,否則菲林的質數及可靠性一定比較好!但如果你是比較愛數碼的話,Canon 的確是一個好選擇。

再者,要看你喜不喜歡蔡司鏡頭的味道了。

我的觀點始終都是,先明白自己需要什麼,然後把有限的金錢,發揮最大的效果! :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 8月 04 18:59:39 
事務局長
事務局長

Franz Choi 寫:
都是那一句,都是兩條路!

而且,我個人認為就算 ND 賣20K,對新手而言都要考慮(況且這個價二手都吾得喇!),因為 N1 + 24/85mm Kit 大約是15K( ND Body = 30K),我還有一筆可以買支 70/300 或者 PAN 85mm,以及 TLA 360閃光燈和一些 Filter 之類必須的配件。

所以,我認為除非有需要用數碼,否則菲林的質數及可靠性一定比較好!但如果你是比較愛數碼的話,Canon 的確是一個好選擇。

再者,要看你喜不喜歡蔡司鏡頭的味道了。

我的觀點始終都是,先明白自己需要什麼,然後把有限的金錢,發揮最大的效果! :wink:

十分同意!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 8月 04 00:17:46 
資深討論區會員

不錯,論質素,數碼點都及唔上菲林

而自從我見過蔡司的威力之後
canon拍出來的東西總是不夠味兒.........

但d-slr岩晒我呢d新手(其實玩左canon都有四年,不過少影,技術冇咩進步),可以不斷的練習唔怕影衰..............

真係有辣有唔辣

:shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 27 8月 04 23:38:17 
討論區會員

King 寫:
不錯,論質素,數碼點都及唔上菲林

而自從我見過蔡司的威力之後
canon拍出來的東西總是不夠味兒.........

但d-slr岩晒我呢d新手(其實玩左canon都有四年,不過少影,技術冇咩進步),可以不斷的練習唔怕影衰..............

真係有辣有唔辣

:shock:

這樣吧,其實如果你不介意用 MF 以及是 Rangefinder 的話,可以用 G 系,據知一機三鏡 KIT 都是萬多元,去旅行首選喇!而且鏡頭口徑又細 D,Filter 都平 d 喇! 如果一定要 SLR + AF,NX 都可以丫,比較 N1 經濟,功能亦未致於太差!再將兩機之間的差額 ( 都成幾千元 ),買一部400萬的數碼機,平日就可用他來行街睇戲喇!日後如有興趣及 $$,再買 N1 時,NX 又可以做後備。 :lol:

這是小弟的愚見,小弟的 N1 通常都是在防潮箱內休養的,日日防在背包的反而是 部 Lumix FZ 10 或者是 T3,順帶一提是,FZ 10 我想是很合你練習要求的數碼機,35-420mm f2.8、大 LCD、MF 對焦環、4fps ( 重快過 N1 :evil: ,一機旁身,世界通行!而且水貨才 3800 左右,合預算喇! :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 28 8月 04 15:26:10 
討論區會員

另外一樣野可以考慮既就係~
CONTAX N系既鏡頭唔多, 選擇較少. 但CANON鏡頭選擇真係多好多, 二手巿場亦都發達好多.
我既選擇係DSLR玩20D, 再買多部CONTAX G2去玩film~
咁就兩者兼得啦~ :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 28 8月 04 15:56:08 
討論區會員

我都是新會員, 用緊n1, 等左2年, 都仲未等到n系的新digital ! 真有點衝動想買20d加c/y蔡頭, 請比啲意見, 吾知會吾會好過300d 呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 28 8月 04 23:34:09 
討論區會員

david 寫:
我都是新會員, 用緊n1, 等左2年, 都仲未等到n系的新digital ! 真有點衝動想買20d加c/y蔡頭, 請比啲意見, 吾知會吾會好過300d 呢?

算啦!等得到亦未必好!而且 $$ 重........唉!我自幼家貧......... :cry: ( 但如果 contax 會好似 leica 出個 digital back 又吾同 )

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: