CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週一 29 4月 24 01:11:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週五 03 9月 04 09:29:38 
CONTAX CLUB 會員

yuyeung 寫:

以前用過高速菲林,因為場館太大,連大閃燈也不能用。但曬出來的相片微粒太粗,contrast又大…

想來想去,與其最後仍要買外閃,NX的內閃好處又感覺减薄。NX和Arix之間,又是否Arix比較好呢?至少它較輕。我又看到一些對Arix的comments,說 ‘no mirror lock up’,是甚麽意思呢?

第一個問題...試下用NPZ 800,應該會有明顯改善

第二個問題.....個人愚見
如果對相片質素有較高要求同埋對手動對焦用得好既話,
ARIX應該會好D(不過佢個BODY,的確係好膠....)
如果唔係既,NX都會係唔錯既選擇 
(小弟個陣買NX,係因為我視力有問題,用唔到幾多既手動對焦... )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 03 9月 04 10:39:50 

yuyeung 寫:
Billyting兄:
同意拍攝室內運動要買大閃燈。但在家裡拍孩子時用NX可以省略一件外閃,仍是挺方便的。
“當你到室內體育館要拿著metz70mz5 + 後備電 + 550ex + 外置電磁匣時, 你就會如我般想:"G2, 我甚麼時候可以抱你入懷呢??" ”你是否說G2在處理室內運動拍攝不用太多配備呢?在室內大範圍下,G2不須用大燈嗎?請你指點!

yuyeung兄, 抱歉使你誤會了我的意思, 因為我自己中正G2毒, 仍在毒發中, 所以有點糊言亂語.... :oops:

不過話說回來, 既然你都同意拍攝室內運動要買大閃燈, 看來TLA360你是走不掉了!

若只在家中拍孩子, 這是一般的室內情況, nx的內置閃夠架啦!!
但是室內體育館拍表演活動, 就是非一般的室內情況了, 外置燈是需要了 :wink:

btw, G2真是一部毒機, 不過它最長只有90mm, 體育館不夠用了, 我多數會用70-200 或 75-300 甚至 100-400 + 2x, 菲林是用富士400, 晒8x12仍ok (供參考)

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 03 9月 04 10:46:00 
幹事
幹事

其實 SLR 以我所知的最大好處只係 What you see is what you get,
倒轉 Range finder 唔係,但係其實 Range finder 好多好處,例如:

鏡頭設計唔受反光板限制,可以深入機身貼實快門都得,這對製造平靚正變形
少的 wide angle 尤其有利

因為少了反光板,一般手持的安全快門以我而言可以去到 1/20

機身可以細好多輕好多,跟住鏡頭又可以細埋

拍攝時噪音比 SLR 細,方便偷拍或不影響別人

當然亦有壞處啦,例如話測距有時你真係唔知佢測响邊(Vincent 教路
話得但係我唔識點),做唔到 spot metering 啦,做唔到 tele 或
macro 等等。其實咁多個缺點都係來自同一個原因:唔知自己對緊邊點。
但係其實隨住 digital 科技發展,其實 range finder 遲早可以做到的我諗,
只係廠方願唔願意投資落去

丫... 你放左隻手指响鏡頭前面自己都唔知,又會唔會係 Range Finder
的缺點呢?  :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 03 9月 04 23:51:14 
幹事
幹事

yuyeung 寫:
以前用過高速菲林,因為場館太大,連大閃燈也不能用。但曬出來的相片微粒太粗,contrast又大…

what film you use and where? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 9月 04 00:50:56 
討論區新手

聽完各位專家的意見,獲益良多;但似乎要重新考慮買那部機…

畢特兄:
“小弟個陣買NX,係因為我視力有問題,用唔到幾多既手動對焦...”
唉,被你這一言驚醒,小弟我也有老花兼近視加散光,真的要重新考慮一下,是否同你一樣要買AF機了。不過,為何你不考慮N1呢?它有一個1.5吋LCD取景器,是否為我們這班老人家而設呢!跟著我又有問題了,當N1的LCD取景器放在機頂時,閃灯又放在那裡呢?

Billyting兄:
“因為我自己中正G2毒, 仍在毒發中”
G2吸引你的地方,除了鏡頭質素,是否它的輕巧、方便攜帶呢?你認為它在操控並捕捉動態時,快捷方便否?“我多數會用70-200 或 75-300 甚至 100-400 + 2x, 菲林是用富士400, 晒8x12仍ok”
你是否由重機轉到G系呢?但我發覺G2 body是560g,比起Aria 460g和NX 605g,也不算“輕”。
請把你的毒素“釋”出,好讓我對Contax各種毒品有真正的認識,從而選擇吸那一種毒!謝謝。

Lofan兄:
“例如話測距有時你真係唔知佢測响邊”
我就係想知這一點!它實在是用甚麼科技達成AF側距呢?我看過下面介紹,是用infrared加passive AF system(G1用),前者可以理解,後者則不太明白。Lofan兄是專家,請問passive AF system 是甚麽?
http://www.contaxcameras.co.uk/gseries/g2/g2faqs.asp
“The autofocus system of the G2 is entirely new. It features an active infrared system over-layered with a passive auto focus system. The infrared system roughs in the focus mechanism to within a zone, then the passive system hones the focus to the actual distance to the subject. The benefit is that the passive AF system is not compelled to search over the entire focusing range to find the focus point. It only searches in the zone found by the infrared system.”

Erik兄:
以前用過ASA400,後來新出ASA 1600(還是800?忘記了),即買來用,開盡光圈,便是這樣。那是80年代初期的事,去美國Florida表演時用的。當時用Cannon AE1program。後來因環境轉變,再沒有拿過相機。不沾相機有20年。這部機性能依然良好,只是鏡頭全部發霉,蝕得很深。現在,BB快要出世,又想重拾相機,所以考慮買Contax。

其實,拍小孩子的相是由我拍的,用重機沒問題;但要到室內場館表演,一般都是由太太拍,又不能給她重機,叫她用MF更不可能!真麻煩。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 9月 04 01:18:39 
幹事
幹事

如果場館太大G2的90mm不夠tele的話,
買NX及70-200應是有MF而又較輕便的選擇吧 :D

大燈嘛, 建議買支會比較好, 不過你可以試試現在的高速菲林質數而決定
photosharp的菲林規格表
http://www.photosharp.com.tw/photo123/c ... m-spec.htm

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 9月 04 11:20:10 

Erik 寫:
如果場館太大G2的90mm不夠tele的話,
買NX及70-200應是有MF而又較輕便的選擇吧 :D

大燈嘛, 建議買支會比較好, 不過你可以試試現在的高速菲林質數而決定
photosharp的菲林規格表
http://www.photosharp.com.tw/photo123/c ... m-spec.htm

同意~,整碌70-200,閒閒地都夠既 :lol: (山頂位另計 :lol: )
同埋~多謝晒erik兄既菲林規格表! :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 9月 04 11:36:36 

yuyeung 寫:

畢特兄:
“小弟個陣買NX,係因為我視力有問題,用唔到幾多既手動對焦...”
唉,被你這一言驚醒,小弟我也有老花兼近視加散光,真的要重新考慮一下,是否同你一樣要買AF機了。不過,為何你不考慮N1呢?它有一個1.5吋LCD取景器,是否為我們這班老人家而設呢!跟著我又有問題了,當N1的LCD取景器放在機頂時,閃灯又放在那裡呢?

其實我好大程度上,都係貪"懶"先買af既nx :lol: ,因為我唔想用太長時間攪手動同埋驚影出黎out focus (尤其我對眼唔多好) :shock:

如果有米既,我都想買架N1 V_V"
但LCD取景器,如果本身有散光既,望個咁細LCD黎睇野,可能會係幾辛苦下 @@"

BTW,我只是一個初哥,而且好年輕的(至少我仍未讀完書/結婚/生仔 :twisted: )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 9月 04 12:14:04 
理事
理事

新手畢特 寫:
yuyeung 寫:

畢特兄:

其實我好大程度上,都係貪"懶"先買af既nx :lol: ,因為我唔想用太長時間攪手動同埋驚影出黎out focus (尤其我對眼唔多好) :shock:

如果有米既,我都想買架N1 VˍV"
但LCD取景器,如果本身有散光既,望個咁細LCD黎睇野,可能會係幾辛苦下 @@"

BTW,我只是一個初哥,而且好年輕的(至少我仍未讀完書/結婚/生仔 :twisted: )

LCD 取景器?你意思係 EVF?N1幾時變o左部DC?就算 N Digital 都冇EVF咼 :roll: :?

N1 / N Digital 都係要加 FE-1 先可作LCD external 取景 :)

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 9月 04 18:45:30 

wah 寫:
新手畢特 寫:
yuyeung 寫:

畢特兄:

如果有米既,我都想買架N1 VˍV"

LCD 取景器?你意思係 EVF?N1幾時變o左部DC?就算 N Digital 都冇EVF咼 :roll: :?

N1 / N Digital 都係要加 FE-1 先可作LCD external 取景 :)

多謝指正~你講既呢舊配件,應該就係上文講緊個舊東東既真身  8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 05 9月 04 22:24:18 
討論區新手

畢特兄:

“因為我唔想用太長時間攪手動同埋驚影出黎out focus ”
有人說contax的Autofocus功能不太好,那麼你覺得NX的AF如何呢?
對我來說,我拿著NX都會用手動,只是給太太時,AF對她較方便而已。

另外,想再請教你,NX是否沒有拍攝日期呢?如果要在相片上加日期,怎麼做呢?

謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 9月 04 01:00:15 

買機背D-11.
http://www.kyocera.co.jp/prdct/optical/ ... index.html

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 9月 04 01:01:40 

N系有部分鏡頭自動對焦不是很準.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 9月 04 09:25:34 
幹事
幹事

我想這可能是機身對焦軟件的問題多於鏡頭本身的問題。

例如說多年前我有 F801 + AF鏡 35-70(大概) ,
對焦也是又慢又不準,
但當我轉到 F100 再配上同一顆鏡時,
對焦快了(但當然內置馬達如 Canon 和 Contax 該不會)
之餘連帶對焦準確度都高了,鏡頭不再需要前後轉動找焦點。

Contax 要 improve 對焦系統所需的可能還是點時間吧(咦?
由 F801 再 F100 是多少年的事了!?)

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 9月 04 15:20:20 

yuyeung 寫:
畢特兄:

“因為我唔想用太長時間攪手動同埋驚影出黎out focus ”
有人說contax的Autofocus功能不太好,那麼你覺得NX的AF如何呢?
對我來說,我拿著NX都會用手動,只是給太太時,AF對她較方便而已。

另外,想再請教你,NX是否沒有拍攝日期呢?如果要在相片上加日期,怎麼做呢?

謝謝!

個人愚見,AF方面
唔好太大期望 :shock: :shock:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 61 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :