CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 02:42:17

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 50 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 00:07:40 
討論區會員

Oh Sorry, 的確我係mean 140mm :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 00:11:17 
討論區會員

kinliem 寫:
Choyin 寫:
我咩都鍾意影,人像都鍾意影,其實想買120mm makro,不過見到支150mm $7,000 好新淨,所以問下各位值唔值。我家下得套Kit with 80mm,想買多兩支lens。請指教下。

645鏡好難搵到二手,我最後都係買新....
$7000-好值(超值).....如果你有需要e支鏡....
CONTAX645 + planarT* 80mm F2 + SonnarT* 140mm F2.8....
+ DistagonT* 45mm F2.8 +Bellows Lens HooD + Adapter NAM-1 +..
CONTAX N1 + (N) 17mm-35mm F2.8...hahahahaha................
......用相機作畫......速度不快.....不慢.....不覺得自己是記者...is..攝影師....
......不會迷失在數碼世界...以..你的工具價值..幾年前至今..差不多... :wink:

嘩!這樣買法,離婚都有之。不過想問Bellows Lens HooD實際有什麼用途?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 06:19:10 
討論區會員

Choyin 寫:
kinliem 寫:
Choyin 寫:
我咩都鍾意影,人像都鍾意影,其實想買120mm makro,不過見到支150mm $7,000 好新淨,所以問下各位值唔值。我家下得套Kit with 80mm,想買多兩支lens。請指教下。

$7000-好值(超值).....如果你有需要e支鏡....
CONTAX645 + planarT* 80mm F2 + SonnarT* 140mm F2.8....
+ DistagonT* 45mm F2.8 +Bellows Lens HooD + Adapter NAM-1 +..
CONTAX N1 + (N) 17mm-35mm F2.8...hahahahaha................
......用相機作畫......速度不快.....不慢.....不覺得自己是記者...is..攝影師....
......不會迷失在數碼世界...以..你的工具價值..幾年前至今..差不多... :wink:

嘩!這樣買法,離婚都有之。不過想問Bellows Lens HooD實際有什麼用途?

...慢慢一件一件買...好快樂架...... :lol:
...Bellows Lens HooD..係通用庶光罡..買一個..支支鏡用得..可加CC Filter...
...& 非常有形...
...請細心D睇睇...唔係買好多野..以有120 & 135...
...由其係可以張支120的標鏡80mmF2放落N1用...試過你就知有幾值.得...
:D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 08:45:04 
討論區會員

kinliem 寫:
Choyin 寫:
kinliem 寫:
Choyin 寫:

...Bellows Lens HooD..係通用庶光罡..買一個..支支鏡用得..可加CC Filter...
...請細心D睇睇...唔係買好多野..以有120 & 135...
...由其係可以張支120的標鏡80mmF2放落N1用...試過你就知有幾值.得...

多謝你細心的分析,十分考慮周到。80mmF2放落N1用要唔要Adapter?仲有咩鏡可以共用?Contax ND 又得唔得,如果可以,我可能會將我所有的Nikon system 轉用 Contax,減少浪費及功能重疊,更可以提昇相片質素,諗起都興奮 :lol: ,不過有D唔捨得nikon. :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 09:43:01 
CONTAX CLUB 會員

kinliem君提到的NAM-1就是可以把所用C645鏡轉上所有N系的相機, 而且保持有AF...... :twisted: :twisted: :twisted:

若佢可以出支70-200恒定光圈F/2.8 或 f/4, 400/5.6, 2x增培器及微距環閃的話, 我就會立刻放晒手上所有canon轉去N!! :evil: :evil:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 10:50:09 
討論區會員

billyting 寫:
kinliem君提到的NAM-1就是可以把所用C645鏡轉上所有N系的相機, 而且保持有AF...... :twisted: :twisted: :twisted:

若佢可以出支70-200恒定光圈F/2.8 或 f/4, 400/5.6, 2x增培器及微距環閃的話, 我就會立刻放晒手上所有canon轉去N!! :evil: :evil:

...hahaha(立刻放晒手上所有canon)..放啦放啦...
...我自己用緊SUNPAK AUTO DX 12R RING LIGHT(環閃)C/Y TTL...hehe..
...CONTAX一向有 x增培器(120)...
...為了追求影象之極至...用定焦鏡吧...
...對我來說...真係好小好小...可能係無幾會要400mm...
...都說我地唔係記者...係攝影師 or 攝影人 用相機作畫... :o :lol: :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 11:02:59 
討論區會員

Choyin 寫:
kinliem 寫:
Choyin 寫:
kinliem 寫:
Choyin 寫:

多謝你細心的分析,十分考慮周到。80mmF2放落N1用要唔要Adapter?仲有咩鏡可以共用?Contax ND 又得唔得,如果可以,我可能會將我所有的Nikon system 轉用 Contax,減少浪費及功能重疊,更可以提昇相片質素,諗起都興奮 :lol: ,不過有D唔捨得nikon. :cry:

... :twisted: ALL CONTAX 645AF 120鏡都可以放落 N 135機用 有AF的...
...閃燈..等等都係.....來吧來吧...... :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 11:14:18 

還有終極背數背,可以列入購買清單 .. :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 11:16:26 
討論區會員

章魚 寫:
還有終極背數背,可以列入購買清單 .. :twisted: :twisted: :twisted:

章魚君...在放大毒 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 22:13:57 
討論區會員

哈哈,終於買了支140mm。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 22:34:08 
討論區會員

Choyin 寫:
哈哈,終於買了支140mm。

恭喜! 希望快o的有相睇 :twisted:

http://www.fotop.net/eerick

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 22:51:19 
討論區會員

恭喜! :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 23:01:25 
事務局長
事務局長

恭喜! :twisted: :twisted: :twisted:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 23:27:58 
討論區會員

仲買埋MP1添,下一步應該係35mm 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 9月 04 23:33:57 
討論區會員

唔知Nikon SB800 閃光燈用唔用得呢?如果得,可以買少支閃光燈。另外,想問下大家,部C645開著但唔active佢,隔一陣按Shutter會有Load 摩打聲,這個時滯是否正常?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 50 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 68 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :