CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 20 4月 24 08:46:30

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Contax 159mm
文章發表於 : 週日 11 11月 07 21:10:48 

:D 各位好,近期愛上左Carl zeiss,
入左部rts+50f1.7,新手一名,
想問下各位師兄可唔可以介紹一下Contax 159mm,
上網唔係好搵到d資料,thanks~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 11 11月 07 21:51:15 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

Contax 159MM, first Contax camera with program (P) exposure apart from A mode and T mode. No bult-in motor but has external winder as accessory. Succeded 137MA, manufactured in mid 1980s and discontinued when 167MT was born. Quite a reliable camera but difficult to find a good condition one now.

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 12 11月 07 17:02:54 

:D THX.....還想問有咩焦段推介比小弟ar,想入多一兩支不過無咩頭緒~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 12 11月 07 17:41:34 

仲有ar師兄請問RTS用唔用到MM Lens ga,thx~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 12 11月 07 18:25:31 
討論區會員

Yes, RTS can use MM lens without problem.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 5月 08 14:49:54 
討論區新手

但係性能上,159mm 好D?定係 RTS 好D呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 22 5月 08 18:47:20 
資深討論區會員

建議入部167MT或RTS 2會好D,比較Reliable.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 5月 08 16:08:03 
討論區新手

G2 Lover 寫:
建議入部167MT或RTS 2會好D,比較Reliable.

C-hing, 咁 RTS I 係咪都 reliable 呢? :?: :?:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 5月 08 00:00:22 
資深討論區會員

bluesky 寫:
G2 Lover 寫:

C-hing, 咁 RTS I 係咪都 reliable 呢? :?: :?:

RTS好難找到好Condition.
呢兩部我都用過,部RTS 2放左!
現在手頭上有一部167MT同S2,去了好多次旅行,又熱又冷都沒有問題。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 5月 08 00:03:25 
資深討論區會員

喜歡輕巧又想有更準的測光,又唔介意Plastic(個手感一點也不膠)一些的Body可以考慮Contax Aria (其實167mt 都好唔錯的了,而且約千九都有部二手)。

Contax Aria的測光好似多一個Mode。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 5月 08 07:01:01 
討論區新手

多謝 G2 Lover C-hing,

但係小弟喜愛玩手動過片多過自動過片,呢下真係好頂癮........ :lol: :lol: :lol:
尤其係呢個乜都係自動化嘅時代中,手動有一種令我著迷嘅感覺....... :) :)

小弟搵過一D資料 (但係唔多) 有關 RTS 嘅,覺得一機三鏡真係好夠玩,而機身就更加想係有部信得過嘅手動機,所以先會問 159/ RTS 啫........ :wink: :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 5月 08 15:26:55 
資深討論區會員

bluesky 寫:

但係小弟喜愛玩手動過片多過自動過片,呢下真係好頂癮........ :lol: :lol: :lol:
尤其係呢個乜都係自動化嘅時代中,手動有一種令我著迷嘅感覺....... :) :)

小弟搵過一D資料 (但係唔多) 有關 RTS 嘅,覺得一機三鏡真係好夠玩,而機身就更加想係有部信得過嘅手動機,所以先會問 159/ RTS 啫........ :wink: :wink:

Contax S2同Contax S2b係C/Y最好的手動機。但太貴
Why not consider Yashica Bodies?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 5月 08 16:41:54 
資深討論區會員

bluesky 寫:

小弟搵過一D資料 (但係唔多) 有關 RTS ?,覺得一機三鏡真係好夠玩,而機身就更加想係有部信得過?手動機,所以先會問 159/ RTS ?........ :wink: :wink:

Try this link on RTS II, but is in English.
http://www.mir.com.my/rb/photography/ha ... /index.htm

http://www.fuwen.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 25 5月 08 04:46:22 
討論區新手

G2 Lover 寫:
bluesky 寫:

Contax S2同Contax S2b係C/Y最好的手動機。但太貴
Why not consider Yashica Bodies?

但係 Yashica 嘅機身係咪一樣咁 reliable 呢?有D師兄話 FX-3 Super 2000 都係部好嘢,但係小弟對 Yashica 唔熟,唔係好敢試........ :? :? :?

但係 Contax 個名幾有歐洲味,所以想用佢個名嘅機........ :wink: :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 25 5月 08 04:47:38 
討論區新手

fuwen 寫:
bluesky 寫:

小弟搵過一D資料 (但係唔多) 有關 RTS ?,覺得一機三鏡真係好夠玩,而機身就更加想係有部信得過?手動機,所以先會問 159/ RTS ?........ :wink: :wink:

Try this link on RTS II, but is in English.
http://www.mir.com.my/rb/photography/ha ... /index.htm

English.......not a problem, thanks for the link :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 50 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :