CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 18 4月 24 10:41:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 21:40:51 
資深討論區會員

bluesky 寫:
G2 Lover 寫:
bluesky 寫:
多謝 G2 Lover C-hing,

但係小弟喜愛玩手動過片多過自動過片,呢下真係好頂癮........ :lol: :lol: :lol:
尤其係呢個乜都係自動化嘅時代中,手動有一種令我著迷嘅感覺....... :) :)

小弟搵過一D資料 (但係唔多) 有關 RTS 嘅,覺得一機三鏡真係好夠玩,而機身就更加想係有部信得過嘅手動機,所以先會問 159/ RTS 啫........ :wink: :wink:

Contax S2同Contax S2b係C/Y最好的手動機。但太貴
Why not consider Yashica Bodies?

但係 Yashica 嘅機身係咪一樣咁 reliable 呢?有D師兄話 FX-3 Super 2000 都係部好嘢,但係小弟對 Yashica 唔熟,唔係好敢試........ :? :? :?

但係 Contax 個名幾有歐洲味,所以想用佢個名嘅機........ :wink: :wink:

其實以Reliability來講Contax那一部機都唔係咁堅。反然Nikon真係超Reliable,當然Leica 係仲堅,佢真係入雪房Test,聽人話Leica係用十部的成本去作出一部的QC來做機,所以先咁Q貴,M8仲係唔係就唔知。

而Yashica 我自己未用過,所以唔敢比意見。不過相信呢到有唔少人有Yashica.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 27 5月 08 01:19:10 
討論區會員

bluesky 寫:
G2 Lover 寫:
bluesky 寫:

但係小弟喜愛玩手動過片多過自動過片,呢下真係好頂癮........ :lol: :lol: :lol:
尤其係呢個乜都係自動化嘅時代中,手動有一種令我著迷嘅感覺....... :) :)

小弟搵過一D資料 (但係唔多) 有關 RTS 嘅,覺得一機三鏡真係好夠玩,而機身就更加想係有部信得過嘅手動機,所以先會問 159/ RTS 啫........ :wink: :wink:

Contax S2同Contax S2b係C/Y最好的手動機。但太貴
Why not consider Yashica Bodies?

但係 Yashica 嘅機身係咪一樣咁 reliable 呢?有D師兄話 FX-3 Super 2000 都係部好嘢,但係小弟對 Yashica 唔熟,唔係好敢試........ :? :? :?

但係 Contax 個名幾有歐洲味,所以想用佢個名嘅機........ :wink: :wink:

FX-3 Super 2000 is full of pastic and no good, for nowaday most Contax film body price is much lower than before and have many choose, such as 167MT, 137MA is very low price which is much better the FX-3.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 00:50:34 
討論區新手

G2 Lover 寫:
bluesky 寫:
G2 Lover 寫:
bluesky 寫:

其實以Reliability來講Contax那一部機都唔係咁堅。反然Nikon真係超Reliable,當然Leica 係仲堅,佢真係入雪房Test,聽人話Leica係用十部的成本去作出一部的QC來做機,所以先咁Q貴,M8仲係唔係就唔知。

而Yashica 我自己未用過,所以唔敢比意見。不過相信呢到有唔少人有Yashica.

Nikon 小弟玩過,但係覺得佢嘅色唔係咁啱小弟口味,所以唔會考慮....... :( :(
Leica 就更加唔洗講啦,貴到跟本唔洗諗,所以 contax 就變成當然選擇....... :) :) :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 00:58:56 
幹事
幹事

bluesky 寫:
G2 Lover 寫:
bluesky 寫:
G2 Lover 寫:
bluesky 寫:

Nikon 小弟玩過,但係覺得佢嘅色唔係咁啱小弟口味,所以唔會考慮....... :( :(
Leica 就更加唔洗講啦,貴到跟本唔洗諗,所以 contax 就變成當然選擇....... :) :) :)

你呢個理由有點將貨就價喎...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 01:11:12 
討論區新手

Dynax7 寫:
FX-3 Super 2000 is full of pastic and no good, for nowaday most Contax film body price is much lower than before and have many choose, such as 167MT, 137MA is very low price which is much better the FX-3.

Oh, really? FX-3 is full of plastic? I don't know about it.
As of the 167MT, I know the battery is quite expensive and I just want the button type battery for the light meter and I think 137/159 is using this kind of battery, right?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 01:11:43 
討論區新手

Dynax7 寫:

Oh, really? FX-3 is full of plastic? I don't know about it.
As of the 167MT, I know the battery is quite expensive and I just want the button type battery for the light meter and I think 137/159 is using this kind of battery, right?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 01:16:06 
事務局長
事務局長

bluesky 寫:

for FX3 - no, for FX3 super 2000 - yes

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 04:12:02 
討論區新手

vincenthoy28 寫:
bluesky 寫:

for FX3 - no, for FX3 super 2000 - yes

but what is the different between FX-3 & FX-3 super 2000? :? :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 5月 08 11:47:20 
資深討論區會員

bluesky 寫:
Dynax7 寫:

我用167MT,佢用四粒AAA電。
我用金x皇,拍了四十筒都有佢都未洗換電,如果咁都叫貴就....... :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 30 5月 08 17:21:40 
討論區新手

兩位師兄,
如果小弟搵到一部成色唔錯嘅 RTS II 嘅話,考慮得過嘛? :wink: :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 30 5月 08 17:28:38 
幹事
幹事

bluesky 寫:
兩位師兄,
如果小弟搵到一部成色唔錯嘅 RTS II 嘅話,考慮得過嘛? :wink: :wink:

RTSII粒LR44就真係貴喇... 不過... 買部RTSII手感點計都正過167MT.

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 30 5月 08 22:54:59 
資深討論區會員

日本城 唔記得係$10一排十粒定$20一排十粒。不過係大陸電。
鴨記都係咁上下,可能會買倒日本牌子。
同S2用同一種電。會唔會RTS 2其實用另一種電呢?
LR44又名A76或AG13係細細個打電子遊戲機用那種
貴?

又無錯。RTS 2手感好好,Body hard as a rock!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 5月 08 03:46:43 
討論區新手

G2 Lover 寫:
日本城 唔記得係$10一排十粒定$20一排十粒。不過係大陸電。
貴?

又無錯。RTS 2手感好好,Body hard as a rock!

日本城我就唔知,但係鴨記一定有就真嘅 :wink: :wink:
貴?我諗唔會貴得過一粒 CR2 掛? :? :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 5月 08 04:46:35 
討論區新手

G2 Lover 寫:

同 Leica M4/Minolta xd 比,邊部手感會好D呢?定係差唔多呢? :?: :?:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 5月 08 14:46:12 
幹事
幹事

bluesky 寫:
G2 Lover 寫:
貴?

日本城我就唔知,但係鴨記一定有就真嘅 :wink: :wink:
貴?我諗唔會貴得過一粒 CR2 掛? :? :?

係我唔好, 你要買果粒係4LR44又或者叫, 476A... $20+只有一粒咁大把...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 37 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :