CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 15:27:04

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : N1 用 2AA 充電
文章發表於 : 週日 24 10月 04 23:53:16 
資深討論區會員

用 2100mAh, 可以影幾多筒左右呢? 有無人試過?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 25 10月 04 00:06:10 
討論區會員

我部n1就5筒左右, 不過, 因為充電是1.2v , 充滿電4粒只有約5.2v , 所以當你影左2-3張左右, 電池表就會開始話比你知唔夠電要換電. 不過就算唔換都可以影到. 你部機又係唔係咁既呢???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 25 10月 04 00:36:16 
CONTAX CLUB 會員

hopig 寫:
我部n1就5筒左右, 不過, 因為充電是1.2v , 充滿電4粒只有約5.2v , 所以當你影左2-3張左右, 電池表就會開始話比你知唔夠電要換電. 不過就算唔換都可以影到. 你部機又係唔係咁既呢???

My Nikon F5 was like that before because its original design did not expect the usage of NiMH 1.2V batteries.... but Nikon had free modification to adjust the software very soon.....

ai.... Contax should do that also la. :roll:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 26 10月 04 00:31:35 
資深討論區會員

N1 未用過充電池。 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 26 10月 04 10:20:11 

想請教下,個電池箱幾大左右,駁到落NX的嗎?
如果可以,幾銀呢,謝謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 26 10月 04 10:22:39 
資深討論區會員

P-9 係 N1 專用. 另外有個 P-10 for NX. 不過香港無得賣. 日本好似賣 $1200 咁上下.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 26 10月 04 19:56:16 

THANKS A LOT

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 31 10月 04 13:12:11 
資深討論區會員

講返部 N1 用 AA 差電問題, 早兩日買左 Sanyo 2300 mAh, 差完入落部 N1 度, 按 shutter 按左一陣, 跟住 battery indicator 就開始閃.. 用 2000 mAh 就無事. 將果 4 粒 2300mAh 電放入 Pentax MZ5n 度又一切正常...

點解 Kyocera D 電子技術好似咁落後咁架...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 78 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: