CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 02:37:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Help:我部 AX 壞左﹖
文章發表於 : 週四 24 1月 08 13:31:10 

AX 入手後﹐一直都係插 M42 CZJ 用﹐測光正常﹐但最近入左 25/2.8 AEG & 85/1.4 AEG﹐插上去後﹐光圈一直顯示 3.5﹐我轉鏡頭上既光圈環都無反應﹐我部越係咪有問題﹖

如果真係有問題﹐可以去邊度整﹖

麻煩哂大家﹐希望係我唔識用啦而唔係壞機啦﹐第一次買 Contax 機就有咁既經歷... :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 24 1月 08 20:25:48 
討論區會員

我部RXII都試過光圈顯示讀數不正常,

鏡頭光圈比讀數加多咗半級,

咪膽粗粗拆開佢研究下,原來光圈連結嘅齒輪粒縲絲鬆咗,

扭番緊再調整下塊銅片接觸是否與鏡頭光圈和讀數一樣,

就得嫁啦。希望幫到你啦 :P :P

圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 24 1月 08 20:28:13 
討論區會員

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 24 1月 08 20:54:52 
討論區會員

Good job w.l.lo. And very good sharing. What tool do you need besides the Philips head screwdriver to open?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 24 1月 08 23:41:35 
討論區會員

原來光圈連結嘅齒輪粒縲絲鬆咗

應該係轉盤粒十字縲絲鬆咗

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 00:38:59 
CONTAX CLUB 會員

w.l.lo 寫:

哥仔你又真係幾膽粗粗喎!
Thanks for sharing! :wink:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 00:44:12 
事務局長
事務局長

yualbert 寫:
w.l.lo 寫:

:lol: :lol:
I did that to my ex-camera RTS3 before too!

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 01:00:51 

vincenthoy28 寫:
yualbert 寫:
w.l.lo 寫:

I did that to my ex-camera RTS3 before too!

咁你咪仲粗! :twisted:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 01:43:38 
事務局長
事務局長

yualbert 寫:
vincenthoy28 寫:
yualbert 寫:
w.l.lo 寫:

咁你咪仲粗! :twisted:

:lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 01:49:32 
資深討論區會員

可唔可以加些Arrows........唔係好看得明。
我部167MT都有時有咁的問題。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 09:20:46 

w.l.lo 寫:

感謝 w.l.lo 兄﹐小弟攪掂左啦﹐感激感激﹗ :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 10:42:34 

jor 寫:
w.l.lo 寫:

又多一位粗的兄弟! :twisted:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 21:56:53 
討論區會員

jor 寫:
w.l.lo 寫:

唔駛客氣 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 25 1月 08 22:24:29 
討論區會員

G2 Lover 寫:
可唔可以加些Arrows........唔係好看得明。
我部167MT都有時有咁的問題。

圖檔

A:轉盤縲絲

B:光圈讀數接觸銅片

C:用時鐘計40分開始應該為最大光圈係f1,順時鐘至27分鐘應該係最細光圈f32,
:D :D :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 26 1月 08 12:18:43 
討論區會員

我都同我以前部AX做過呢樣野,完來咁多人試過。
前一排買部RX又係有呢個問題,不過佢仲有反光鏡下滑問題,我拎俾相機維修中心幫我整。
我以前係睇台灣photosharp個網頁,有人教點整我跟住整的。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 62 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :