CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週一 29 4月 24 01:51:31

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : G2 + G45對焦問題
文章發表於 : 週四 04 11月 04 18:56:16 
討論區新手

想請問:
用G2 + G45對焦近o既物件同遠o既物件時, 對焦點點解o係唔同o既位置?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: G2 + G45對焦問題
文章發表於 : 週四 04 11月 04 22:12:25 
CONTAX CLUB 會員

catman 寫:
想請問:
用G2 + G45對焦近o既物件同遠o既物件時, 對焦點點解o係唔同o既位置?

因為 G2 的觀景器和鏡頭是兩個獨立的取景角度。它們的視差在近攝時便會明顯,當你對 1M 或以下的被攝物時,就開始要注意呢個問題了。

單鏡反光機的觀景器是靠鏡頭後的反光鏡把鏡頭影像直接送到觀景器,所以近攝時便沒有視差的分別。

G2 拍近物確實不方便,要完美的解決,唯有望 G Digital 的出現。原理和現時所以 DC 仔一樣。因為附有光學觀景器的 DC 仔和 G2 一樣是 RF 機。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 04 11月 04 22:44:29 
討論區新手

當對焦近o既物件時, 觀景器中的對焦點並不是在正中央, (我指的是[]), 究竟我繼續用[]做對焦點還是其他地方? 因為我係第一次用呢一類相機, 講指教.

其實我發覺唔係對焦點移位, 而係構成觀景器可觀範圍o既方框移o左位. 唔知我有冇講錯呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 11月 04 01:20:29 

catman 寫:
其實我發覺唔係對焦點移位, 而係構成觀景器可觀範圍o既方框移o左位. 唔知我有冇講錯呢?

完全正確! 你只要適應了,就大概估到取景範圍。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 11月 04 08:55:17 

catman 寫:
當對焦近o既物件時, 觀景器中的對焦點並不是在正中央, (我指的是[]), 究竟我繼續用[]做對焦點還是其他地方? 因為我係第一次用呢一類相機, 講指教.

或者咁講, 對焦點係永遠不變都係那個[], 但係構圖呢, 卻應該跟佢縮了之後的方格來構圖, 所以呢, 我的做法係先用那個[]對住主體, 按住後面那個SAF/CAF做AFL, 然後再尋找適當的曝光值再半按快門做AEL (這個要之前係CF度SET) 再返來用那個已經縮了的方格構圖, 再全按快門.............."事就這樣成了" :twisted:

要用AEL的原因係G2沒有曝光模式選擇, 只有中央權衡平均測光, 一般情況下就已經好正, 但係面對環境大反差, 如:背光, 影天空, 室外影室內等等, 就會死了, 所以要用相機上下左右周圍找合適的曝光值.... 8)

對焦時你亦要留意VF內的下面有個對焦尺, 佢會告訴你現時佢幫你對焦的主體距離, 只要你的主體跟前景和後景不是太近, 問題應該不大, 如果太近時, 你就要小心, 亦是考驗你估焦距的功夫了.....而佢就係根據[]的中心點來作對焦距離的根據 :wink:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 11月 04 09:01:14 

附圖參考:
圖檔

這是用G35影的, 我同佢的距離只有1~0.7M左右, 所以佢塊面被個TLA閃燈閃到變色白色, (原本應該係緣色, 希望佢唔好用隻尾打我啦 :oops: ) 但仍然可以做到構圖中央, 對焦清楚的 "到此一遊試鏡照" :lol: :lol: :lol:

G2絕對係好野, 多D玩就得, 其實我都係玩了半個月左右, 呢度仲有好多毒王大大, 剛才那些我都係呢度D大大學返來的... 8)

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 11月 04 09:30:40 
討論區新手

唔該晒各位咁詳盡o既解釋呀!!
星期六會去行山影相, 會練習練習, 有望影倒d好相番o黎啦. :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 11月 04 20:58:40 
資深討論區會員

catman 寫:
唔該晒各位咁詳盡o既解釋呀!!
星期六會去行山影相, 會練習練習, 有望影倒d好相番o黎啦. :mrgreen:

記得貼上來啊。 :D

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 80 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章