CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 01:52:04

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : When G1 meets DP1...
文章發表於 : 週五 11 4月 08 00:58:13 
討論區會員

http://forum.xitek.com/showthread.php?t ... genumber=1

呢個世界上果然有好多勇於嘗試的人/瘋子.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 11 4月 08 10:56:42 
CONTAX CLUB 會員

OMG :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 12 4月 08 01:26:29 
討論區會員

睇完呢位師兄大膽嘅嘗試 , 十分佩服 , 如果將來數碼發展到頂峰 , 普通DC都

FF時侯 , 又或者D3己變成數碼垃圾嘅時侯 , 會唔會有人將佢個CCD拆咗出來放落

菲林機嘅膠片窗位置 , 再用接線連到呢件數碼垃圾上 。 :twisted: :twisted:

其實都有得諗吓 , 如果有人設計一個又簡單又容易安裝嘅CCD 裝落去膠片

窗位置 , 再設計一個有3”LCD多容量多功能嘅貯存器 , 又或者設計到CCD加

貯存器好似一筒菲林咁裝落相機內 , 起碼冇得即時睇到LCD , 咁就更有菲林感

覺 。 :lol: :lol: 不論電子機、機械機、RF、古典、T3 , 任何牌子菲林機都啱用

嘅 , 你話幾好呢。(發吓夢啦) :lol: :lol:

如果有呢一日嘅時候 , 我諗好多師兄都會將打咗入冷宮or發咗莓嘅相機拎出

呢重振江湖大顯身手 。 :lol: :lol:

其實呢個市場都應該唔細嫁 , 希望各大廠家諗吓啦 。 :P :P

只要有夢想 凡事可成真 :P :P :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 12 4月 08 08:50:50 

w.l.lo 寫:
又或者設計到CCD加

貯存器好似一筒菲林咁裝落相機內 , 起碼冇得即時睇到LCD , 咁就更有菲林感

覺 。 :lol: :lol: 不論電子機、機械機、RF、古典、T3 , 任何牌子菲林機都啱用

嘅 , 你話幾好呢。(發吓夢啦)

6-8年前左右已經有人整左出黎,真係成筒菲林咁
不過個sensor好細(同dc仔個d差不多,同埋舊野都幾貴(當年好似要成600美金)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 12 4月 08 23:46:13 
討論區會員

係唔係呢件野獸 :cry: :cry:
圖檔
可惜來無影去無踪 , 呢舊嘢只係適宜SLR我話連RF、T3都啱用 , 我嘅夢想係菲林筒內已經有貯存器及電源供應 , 最好諗埋拉動菲林桿或自動過片時可自動差電 , 唔使無電時半天吊 。 :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 5 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 68 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: