CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 05:34:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週一 26 5月 08 13:24:45 
討論區新手

尋日用用下部i4R影相, d相唔知點解突然出現橫紋(見下圖)
但拍Movie又完全冇問題.
已經試過format sd card, upgrade firmware都係咁.
請問各位知唔知咩事同埋邊度有得整呢??
thanks!!
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 14:20:07 
資深討論區會員

用了幾耐?
數碼機仔一般年幾兩年差唔多!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 15:13:57 
討論區新手

G2 Lover 寫:
用了幾耐?

部機超過兩年了..
佢細細部又幾好用!! 如果無得整真係唔知用邊部機仔好.. :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 18:44:01 
資深討論區會員

The 橫紋 are caused by aging, no body can resist it.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 18:55:03 
理事
理事

wyhc 寫:
G2 Lover 寫:
用了幾耐?

部機超過兩年了..
佢細細部又幾好用!! 如果無得整真係唔知用邊部機仔好.. :cry:

I guess this may be due to the problem of Sony CCD type defect.........

You may contact Universal Optical Industries for a repair, not sure if they will provide free of charge repair related to Sony CCD problem

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 21:43:06 
資深討論區會員

wyhc 寫:
G2 Lover 寫:
用了幾耐?

部機超過兩年了..

買個部新DC啦!
依家D DCAM真係平到你唔信(Sigma DP-1例外)。
要Contax的話買部1780的TVS Digital
記得帶Laptop去Check 死點。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 22:54:28 
討論區新手

G2 Lover 寫:
wyhc 寫:
G2 Lover 寫:
用了幾耐?

部機超過兩年了..

買個部新DC啦!
依家D DCAM真係平到你唔信(Sigma DP-1例外)。
要Contax的話買部1780的TVS Digital
記得帶Laptop去Check 死點。

我有TVS D了, 但我真係好鐘意用i4R snap.. :cry:
希望搵到有地方整啦..

睇左KYOCERA個網, CCD固保無i4R份 :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 26 5月 08 22:55:46 
討論區新手

wah 寫:
wyhc 寫:
G2 Lover 寫:
用了幾耐?

部機超過兩年了..

I guess this may be due to the problem of Sony CCD type defect.........

You may contact Universal Optical Industries for a repair, not sure if they will provide free of charge repair related to Sony CCD problem

謝謝提供
明天打去問問先, thx!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章