CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 05:02:19

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週三 09 7月 08 00:16:58 
討論區新手

本人剛壞了一部139
現打算平平地購入二手137代用
但市面可買回來的137會否很易壞?
想請問各位此機性能如何?

因之後我的139已整了兩次.....
還是我該買部rx/rx2較化算??

謝謝!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 09 7月 08 03:54:38 
會計
會計

您好!
137系列有 2 種型號 - 137MD 和 137MA。主要分別是前者只提供光圈先决曝光模式;後者則有 Av 及 Manual 曝光選擇。

137 優點:
1. 屬早期 CONTAX 可靠耐用的型號。而且不難維修。
2. Viewfinder 倍率高而且頗明亮。
3. 體積不大,攜帶方便。
4. 價平。

137 缺點:
1. 當時相機普遍的人體工學都不太好,握持感麻麻,加 handgrip 會有改善。
2. 用 4 顆 AA 電,機身不輕。
3. 過片摩打頗嘈。
4. 不能自行更換 focusing screen。

結論:137 好使好用 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 09 7月 08 13:10:06 
CONTAX CLUB 會員

137MA 經典之作

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 09 7月 08 17:55:50 

My first Contax is 137MA and now I am deep dive into Contax - hard to fgind a good condition one though.

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 09 7月 08 22:54:37 
討論區新手

好! 咁我去馬了
多謝咁多位師兄意見!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 10 7月 08 21:04:58 
討論區新手

今天去香檳再望望
發覺137ma 同 167mt 差不多價錢
想再問問各位師兄對這兩部的評價又如何?

另外香檳間店較信得過?

謝謝! 謝謝

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 14 7月 08 16:30:15 
資深討論區會員

137MD, 137MA, 167MT我都用過,最好用當然是167MT
137MD摩打很大聲
137MA摩打明顯改善很多
167MT摩打很静

基本上以幾部都好耐用,有得選就167MT啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 14 7月 08 23:23:47 
資深討論區會員

Jesse 寫:
137MD, 137MA, 167MT我都用過,最好用當然是167MT
137MD摩打很大聲
167MT摩打很静

我都認為167MT又有現代的Feel又有電子的Feel,係一部又平又正的奇相機。
不過好多人唔喜歡佢的外型同Setting! 佢個Lever Control真係一絕,肉酸,但實際!

我經常用R32 Skyline來形容167MT,實際又有彈性。

Aria又係勁好!

ST RX RX 2 RTS 3 都好,不過大部呢。
要長久就一定係Fully Mechanical的S2啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 14 7月 08 23:35:52 
討論區新手

TKS ALL!

我都覺s2正, 用開139對全手動有情意結
但好貴.....

G2 Lover 寫:
Jesse 寫:
137MD摩打很大聲
167MT摩打很静

我都認為167MT又有現代的Feel又有電子的Feel,係一部又平又正的奇相機。
不過好多人唔喜歡佢的外型同Setting! 佢個Lever Control真係一絕,肉酸,但實際!

我經常用R32 Skyline來形容167MT,實際又有彈性。

Aria又係勁好!

ST RX RX 2 RTS 3 都好,不過大部呢。
要長久就一定係Fully Mechanical的S2啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 15 7月 08 11:19:24 
資深討論區會員

I always like camera body with the traditional shutter speed knob and not bottons and LCD, so 167MT never appeal to me for that matter.............

http://www.fuwen.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 01:31:55 
資深討論區會員

fuwen 寫:
I always like camera body with the traditional shutter speed knob and not bottons and LCD, so 167MT never appeal to me for that matter.............

好似車一樣,開多了手波都想要開自動波
Manual機係我最愛,但係有時真係要一些現代化的setting
167MT 比到我以下︰
反應快
有Mechanical AE Lock

細、輕
Spot Mode
勁粗用都唔會肉痛(呢個係好重要)
如果Lazy 起上來 f/8, infinity真係完全自動波佢出來的相都唔會差得去邊(negative)。

所以行山出外Travel 我都會帶佢。

要慢慢拍的話用番S2 RTS 2 都好好,好有Feel.......

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 11 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Bing [Bot] 和 19 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :