CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 21:45:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 請教...RTS III 測光..
文章發表於 : 週三 18 2月 09 10:58:49 
討論區新手

大家好...
我剛加入CONTAX 系列...
最近係EBAY 買左部 RTS III
但番到黎發覺係室內時測光會over 3-4級....
係室外都正常同準確...
我已經用average metering.....

請問有冇朋友仔or ching有遇過類似情況...?
會唔會呢個情況係正常架.....? :(

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 18 2月 09 22:38:59 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

lamfu303 寫:
大家好...
我剛加入CONTAX 系列...
最近係EBAY 買左部 RTS III
但番到黎發覺係室內時測光會over 3-4級....
係室外都正常同準確...
我已經用average metering.....

請問有冇朋友仔or ching有遇過類似情況...?
會唔會呢個情況係正常架.....? :(

Hi, Lamfu303
I think you should provide more information otherwise, other C-hing don't know how to help you.
You said over 3-4 step..... but could you tell :
1. how do you know ?
2. shooting same object with same light souce ?
3. you used external meter to checked and compare with your camera meter ?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 01:41:12 
討論區新手

ba, thx for your reply.
i have compare the meter with a sekonic meter and my frd's dslr ...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 07:14:12 
資深討論區會員

for it's a contax (which is famous not just in terms of lens quality but also machine / mechanical "QUALITY"), i would bring it to repair without looking into the matter deeply by myself ^-^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 09:43:01 
討論區新手

lofan0 寫:
for it's a contax (which is famous not just in terms of lens quality but also machine / mechanical "QUALITY"), i would bring it to repair without looking into the matter deeply by myself ^-^

thx lofan :)
我通常整相機都係去香檳既相機維修中心...
請問如果我呢個情況...會唔會有d相機中心師傅會熟d...?
thx a lot :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 10:55:43 
事務局長
事務局長

lamfu303 寫:
lofan0 寫:

thx lofan :)
我通常整相機都係去香檳既相機維修中心...
請問如果我呢個情況...會唔會有d相機中心師傅會熟d...?
thx a lot :)

Plz see this...
http://forum.contax-club.org/viewtopic.php?t=16069

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 11:02:35 
討論區會員

果間野, 我覺得 d 手功好粗糙
服務又一般
我試過擺底左部 contax 比佢整
佢兩個月都無同我 check 過
係 check 都未 check 過
次次打電話去吹就話會盡快 check
最後嬲嬲地囉返去環球光學, 部機一個月後已經係日本返黎

環球光學服務真係無得彈
有次我又試過有部機某個位爛左, 但岩岩過左十年保用期限幾個月, 已經唔受保
我話 send 張相比佢睇, 叫佢幫我去日本問下仲有冇 parts 整
佢真係幫我問仲好快回覆
最後仲幫我整埋, 換左兩件 parts
運費連工連 parts 都係六舊水, 又幫我抺乾淨晒部機
收費同服務態度真係無得頂!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 12:08:13 
討論區會員

I agree Qoo牛's saying, I experienced that to bring a Rollei lens to this shop for fixing some problems but after 2 times return still cannot fix it but need to pay the repair fee. ( Nothing fixed and just say cannot repair?) The service really bad. Actually cheating.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 12:36:25 
幹事
幹事

Qoo牛 寫:
有次我又試過有部機某個位爛左, 但岩岩過左十年保用期限幾個月, 已經唔受保
我話 send 張相比佢睇, 叫佢幫我去日本問下仲有冇 parts 整
佢真係幫我問仲好快回覆

連摺埋ed都仲咁好服務,睇怕全地球就只有日本仔做到 :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 14:02:36 
討論區會員

lmf12888 寫:
I agree Qoo牛's saying, I experienced that to bring a Rollei lens to this shop for fixing some problems but after 2 times return still cannot fix it but need to pay the repair fee. ( Nothing fixed and just say cannot repair?) The service really bad. Actually cheating.

我好彩過你少少, 無收我錢
因為佢就咁放左係到兩個月連 check 都未 check 過

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 14:07:38 
討論區會員

lofan 寫:
Qoo牛 寫:
佢真係幫我問仲好快回覆

連摺埋ed都仲咁好服務,睇怕全地球就只有日本仔做到 :lol:

我覺京瓷同環球光學真係好有人性
部機停產左十年, 佢真係絕對有權可以唔同我整 or 獅子開大口
但佢最後係收一個合理到連我都唔信既價錢
果次我真係有 d 想寫封信比表揚下佢地
唔似石利洛, 仲衰過賊

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 14:13:35 
討論區會員

lofan 寫:
Qoo牛 寫:
佢真係幫我問仲好快回覆

環球係好好, 服務同parts供應都有保証, 上次欏部机去修, 都好有交帶..

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 20:41:11 
資深討論區會員

如果以每次拿 contax 器材上 環球都是會聽見同一句 "未試過有人咁壞法黎睇",我相信一係就係 contax 好穩定好少出事,另一個可能性係:好少人用 contax ,或者係買返黎都係儲,唔係用

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 19 2月 09 21:58:05 
討論區新手

唔該晒大家...
我搵日拎出環球睇睇先...
THX YA:)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 20 2月 09 08:55:29 
討論區會員

I use CONTAX RTS , RTSII and RTSIII for more than 20 years,the only one time to bring my RTSIII to 環球 is the 2nd hand studio flash lacking electricity to damage my RTSIII body. So I think CONTAX RTS level camera bodies are the most trustful. If someone do not agree, then I may be lucky .

But I agrees that there is seldom people to bring them out to use.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 15 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: