CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 21:35:32

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : contax G2 壽命
文章發表於 : 週日 18 4月 10 03:14:01 
討論區會員

最近用G2+G45影相,D相好似對焦有問題?!..... 好記得按快門halfway時,finder裡面顯示對到焦,我才全按快門 (有幾次重係因為object太近,finder裡面顯示對唔到焦,我要遠離object,再按快門halfway時,finder裡面這時顯示對到焦,我才全按快門。這樣看來它的對焦功能應算是有function!),為何D相不單止object唔"中焦",重好似冇一處"中焦",我覺得又唔係部機"郁"左咁樣?.....

部G2+G鏡,由第一次使用計起,已經成15年,係咪係時候開始打柴?

可以點樣確定問題所在,如果似係部機有問題,值得整?哪裡有得整?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 18 4月 10 08:23:47 
幹事
幹事

不如都係襯有得修及早收啦

不過我又真係搵唔返佢邊個 model 收到幾多年果個表喎,只記得大部分唔太舊的 model 的保修年期都係 2015

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 4月 10 12:22:59 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

lofan 寫:
不如都係襯有得修及早收啦

不過我又真係搵唔返佢邊個 model 收到幾多年果個表喎,只記得大部分唔太舊的 model 的保修年期都係 2015

G2 : Year 2015

Please go to this hyper link for reference.
http://www.kyocera.co.jp/prdct/optical/ ... 50701.html

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 4月 10 17:34:07 
討論區會員

I think I'll send in for a service by the end of 2014. Or find another new unit...

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 4 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: