CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 19:47:02

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週二 16 12月 03 23:16:26 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

另類人像, 希望大家對N Digital多一點認識.

(註: 我唔想放呢張相係"人像",因為我驚會嚇走欣賞美女的同好.)

http://www.fotop.net/zeisschan/zeisschan/KICX0315

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 12月 03 01:05:52 
CONTAX CLUB 委員會

嘩!!!!
:shock:

香港互聯網康泰時攝影會

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 12月 03 10:55:06 
討論區新手

owowoowowowoow ~~ 1:1 真係有返咁上下.... 8)

Nikon Fans / Contax 擁疐

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 12月 03 23:49:21 
資深討論區會員

真係想睇下用 ISO 400

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 08:57:35 
CONTAX CLUB 會員

想睇 ISO50 效果 :D

傳聞數碼 ISO 越低越失色.. 數碼高 ISO 則比菲林幼.. 是不是客觀事實呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 13:57:06 
資深討論區會員

不如睇埋 ISO25 啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 22:22:33 
討論區會員

有一樣比較我自己好想知道, 我相信好多人都好想知道,
就係 Contax N-Digital vs. Zeiss C/Y + 300D/10D/D60/1Ds 係唔同ISO 的表現.
最好就係post 的相之前唔好講係邊部機影, 然後等網友投票, 睇下邊部機的質數高的. 咁我相信會得出一個客觀的比較.
最衰我本人五行久水, 所以冇 Contax N-Digital / 300D, 如果唔係, 我一定參與比較
當然, 要assume N 同 Y/C mount 的質數係一樣...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 22:35:54 
資深討論區會員

1 部 FF 同 1 部 1.6x
1 部已經停產, 一部就賣左無耐...
你同我都知道 CCD/CMOS 新舊差距都唔細.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 23:01:28 

個人意見
C/Y + 300D/D60 跟本不能和 N-MOUNT + ND 相比
只是 CANON 數碼 BODY 是 C/Y 用家想拍數碼無可選擇的選擇 

香港互聯網康泰時攝影會

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 19 12月 03 22:31:42 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

http://www.fotop.net/zeisschan/zeisschan/IMG_1726

http://www.fotop.net/zeisschan/zeisschan/KICX0599_003

我post

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 19 12月 03 23:05:17 

原來將會員的私隱公開,不過好靚喔會長更上鏡.

最後由 Harris Huang 於 週六 20 12月 03 21:44:25 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 20 12月 03 15:14:07 
討論區會員

謝謝榮兄把佢的私人真藏都攞埋出來供我們參考
兩張相的色調有明顯的不同. 因為我不知道現場環境是怎樣, 所以不敢說那一張偏色, 或者係white balance set 得唔好. 但如果純拿兩張相問我邊張相的色吸引的, 我會選Canon 個張 (因我個人喜歡暖調, 這正是我選Zeiss 鏡的另一原因). 而Contax N 個張小朋友眼神表現同立體感就好的. 但由於眼神同打燈的位置好有關係, 而兩張相的取景和打燈位置是不同, 所以不能得出更多的結論
至於resolution & sharpness, 就真係要睇 full resolution, low compression JPEG 或 RAW 先可以知道
唔知各位又點睇?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章