CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週二 19 3月 24 12:06:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 41 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週一 30 10月 06 11:31:57 
資深討論區會員

我部167MT(九九年用到今天,都好OK了)快門唔開,我應該︰

1. 買過部二手
2. 去環球勁日本Repair
3. 找一個香港師傅Repir
4. 找個傻佬賣比佢...........(哈哈)
5. 以後唔玩Contax

謝!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 30 10月 06 13:28:32 
討論區新手

如果係我,我會去尖咀相機維修中心打個價,據閒之前的香港代理永安祥,有幾個師傅去了那裡做。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 30 10月 06 17:40:50 
CONTAX CLUB 會員

去環球找他們幫忙寄去日本維修.還有有誰想訂相機械配件可以經環球訂. :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 01 11月 06 08:38:40 
資深討論區會員

如果你愛惜你部167~~我覺得你應該去環球維修好過~~此終信心都有保証~~
我部RTS3更換了快門連人工費$2875作為參考~~167應該平好多~^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 01 11月 06 23:25:19 
資深討論區會員

Calvinlor 寫:
如果你愛惜你部167~~我覺得你應該去環球維修好過~~此終信心都有保証~~
我部RTS3更換了快門連人工費$2875作為參考~~167應該平好多~^^

打過去問,在環球咩都唔做要收150
我好懷疑佢地唔會Repair,只是比部新你......
買個部二手要一千五百
想問問RTSIII要多少時間一來一回香港同日本呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 01 11月 06 23:36:41 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:

買個部二手要一千五百

咁rts3 抵好多!$150俾比新你
ps. 佢地真係整的,你俾錢收番部機時佢地會俾換左的parts過你睇

Wish List:
Distagon 1,4/35 ; Rollei SL66 S-Planar 120/5.6; 150/4 HFT

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 01 11月 06 23:57:51 
資深討論區會員

Sili 寫:
G2 Lover 寫:

買個部二手要一千五百

咁rts3 抵好多!$150俾比新你
ps. 佢地真係整的,你俾錢收番部機時佢地會俾換左的parts過你睇

150只係報價費,你做唔做都係$150

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 00:19:14 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:

如果你決定整的話,就唔會修呢150
同埋如果係無parts整的︳都唔會收的

呢個版本係我上月拎部aria整時的情況

Wish List:
Distagon 1,4/35 ; Rollei SL66 S-Planar 120/5.6; 150/4 HFT

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 00:21:45 

當然.你已經過了保養期了.人家都要服侍你,再說他們真的幫你修理得很好,不能說環球沒做什麼,他們這邊沒有維修設備,只能寄去日本維修.你算算看把器材寄快件到日本要多少運費?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 00:40:12 
會長
會長

Let me clarify:

(1) If your item is still in warranty period, free of charge under the warranty statement (please clarify me if I am wrong)

(2) If you bring for repair, but refused to pay for the quotated repairing fee checked from Japan. Need to pay HK$150 for the handling charge. There's no discount for this HK$150 even for Contax Club member.

(3) If you bring for repair and agree to pay for the quotated repairing fee checked from Japan. There's no need to pay for HK$150 handling charge. U just need to pay for the quotated repairing fee, the final price is subject to the exchange rate determined by UOI. And Contax Club member will have 20% off for the Japan repairing cost.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 00:47:54 
會長
會長

About the repairing time & concept of repairing

(1) Time - Since so many people in Japan are sending equipment of checking and repairing. So, the spare parts are running out very fast. So my comment is sending it ASAP otherwise there will be no more spare parts. Also since the workload is high, so the time taking will be longer than usual. As my 180/2.8 MMG for cleaning, it took about 3 months.

(2) Reparing - Actually they're doing a different way as what HK shops do. If found the failure part, Japan factory will REPLACE the whole module or circuit board. They will not fix individual component. That's why the price is higher, however the quality is guaranteed.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 02:00:18 
資深討論區會員

Sili 寫:
G2 Lover 寫:

請問你部Aria壞咩,用了多少時間同錢?
如果一部167MT只係要換快門,那麼約多少錢?
因為部機新買番來真係好平。
唔知Repair定買個部化算........
永成一部全新的RX II要幾錢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 08:30:46 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:

買個部二手要一千五百

部機都係送左去日本維修~~報價用左10日左右~~依家還未取機~~師父話要前後兩個月左右~~

如果用$2875換部全新既RTS3既話~~我真係覺得非常之超值~~ :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 08:33:36 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
Sili 寫:
G2 Lover 寫:

請問你部Aria壞咩,用了多少時間同錢?
如果一部167MT只係要換快門,那麼約多少錢?
因為部機新買番來真係好平。
唔知Repair定買個部化算........
永成一部全新的RX II要幾錢?

依家出面D二手167真係好殘~~就算1000蚊都唔值啦~~而且我以前部167因為太耐冇用而整花左1.4/35~~所以買CONTAX二手機要小心呀~~~

依家永城還有rx2嗎???好似冇左N年了~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 02 11月 06 08:57:50 
資深討論區會員

"以前部167因為太耐冇用而整花左1.4/35" Why????

To : Nelson

How much for cleaning 180/2.8 MMG?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 41 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :