CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 02:16:16

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 買邊樣好
文章發表於 : 週六 21 5月 05 17:58:48 
討論區會員

比d 意見丫,我今個月有5k 閒錢,
1.買t3 全新, 4.5k, 不過唔知仲有冇貨剩.
2.買全新N1 body only, 約5k, 網上買。
3.買t3 二手......3.x k........

如果今個月買左n1, 下個月再响香港買番支二手24-85 唔知仲有冇人放呢......
同埋而家支24-85 二手幾錢度?

thanks!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 買邊樣好
文章發表於 : 週六 21 5月 05 18:21:51 
事務局長
事務局長

contaxnikon 寫:
比d 意見丫,我今個月有5k 閒錢,
1.買t3 全新, 4.5k, 不過唔知仲有冇貨剩.
2.買全新N1 body only, 約5k, 網上買。
3.買t3 二手......3.x k........

如果今個月買左n1, 下個月再响香港買番支二手24-85 唔知仲有冇人放呢......
同埋而家支24-85 二手幾錢度?

thanks!!

問題係你有乜器材係手, 同你會唔會中意影:
1. snap shot
2. 人像
3. marco
4. 風景

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 買邊樣好
文章發表於 : 週六 21 5月 05 18:44:35 
討論區會員

我有g2, 21,28,45,
同300d,

又想入番部菲林單鏡,但下個月先夠錢買埋鏡lor.
又想買部超輕便既, 但又唔想買lomo.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 18:45:42 
幹事
幹事

你本身係用開 C/Y 定 N 定 G 系列?
同埋好似 Vincent 所講, 你想影乜?
始終 N 系係大部SLR, 同 T3 細細部傻瓜機分別好大~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 19:37:34 
討論區會員

Erik 寫:
你本身係用開 C/Y 定 N 定 G 系列?
同埋好似 Vincent 所講, 你想影乜?
始終 N 系係大部SLR, 同 T3 細細部傻瓜機分別好大~

用開G 架咋.............
基本上G2 用黎影風影,300D 用黎影product (工作),
有時工作上想用slide, 但影product 都係用番單鏡好,
300d 都係用番支kit lens, 所以菲林單鏡諗緊n1.......or nx.....
遲d 去旅行,想要多一部比g2 更輕便既........所以諗緊t3,
所以基本上我兩部都有需要...........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 19:43:01 
事務局長
事務局長

基本上G2 用黎影風影,300D 用黎影product (工作),
有時工作上想用slide, 但影product 都係用番單鏡好,
300d 都係用番支kit lens, 所以菲林單鏡諗緊n1.......or nx.....
遲d 去旅行,想要多一部比g2 更輕便既........所以諗緊t3,

如果我係你, 我會選擇T3. 但係你O既工作係唔係一定要用SLIDE??如果係咁就冇得簡, 買N1.....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 19:48:08 
討論區會員

vincenthoy28 寫:

如果我係你, 我會選擇T3. 但係你O既工作係唔係一定要用SLIDE??如果係咁就冇得簡, 買N1.....

只係間唔中......有大野就用slide, 平時都係digital 搞掂........
有七成都係digital la~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 20:08:11 
CONTAX CLUB 會員

如果我係你,我會等埋下個月有一皮閒錢果時,買套 Hasselblad 去旅行。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 20:40:09 
事務局長
事務局長

章魚 寫:
如果我係你,我會等埋下個月有一皮閒錢果時,買套 Hasselblad 去旅行。

:lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 21:15:31 

章魚 寫:

:twisted: :twisted: 買支Wide+支Tele :wink: 去殺菲林 :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 21:33:59 
討論區會員

章魚 寫:

X-PAN GOOD NG GOOD AR?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 21:36:16 
事務局長
事務局長

章魚 寫:

Xpan of course good la!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 21:44:50 

章魚 寫:

也不錯,我的意見是,儘量不要重複 135 咁多套,你有 G2, DSLR .. 應該玩多些另類 format

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 21:48:42 
討論區會員

章魚 寫:
章魚 寫:

也不錯,我的意見是,儘量不要重複 135 咁多套,你有 G2, DSLR .. 應該玩多些另類 format

Mamiya 7sII :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 21 5月 05 22:55:55 

why not consider buying a 2nd hand T3 and a second hand N1 with 28-85 together? total about $10,000. :wink:

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 26 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 67 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :