CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 17:46:56

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 266 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 3456789 ... 18  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 07 12月 03 14:17:22 
CONTAX CLUB 會員

vincenthoy28 寫:
wing, 我想我會買500CM + C50, 80, 150 同250 :P

玩舊鏡.. 又平又夠黑白味 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : 羞家啦
文章發表於 : 週日 07 12月 03 15:24:33 
幹事
幹事

哼!講貴講有米當然比唔上各位高人,我以已之長,敵你之短,
數數我跌過幾多枝鏡落地!

T3: 未跌,未賣
TVS3: 未跌,未賣
TVS-Digital: 冇跌,賣左
G2-Body: 炒車,冇壞,賣左
G21: 炒車,冇壞,賣左
G28: 冇跌(?),賣左
G35: 二手買入,我冇跌,賣左
G45: 在東平洲跌死左,整返要千五,唔整
G90: 冇跌,賣左
G35-70: 冇跌,賣左
N1 body: 炒車,整返用緊,不過輪到俾水濕過
NX body: 好好彩,差兩cm就入左溫泉水,冇跌,賣左
N 24-85 第一枝: 炒車,之後前鏡組鬆,入過廠返來,然後又俾水濕過,
         又輕微撞過下,用緊
N 24-85 第二枝: 冇跌,賣左(早知賣價差唔多,我留lee枝好過!)
N 85: 冇跌過,用緊
N 100: 跌到mount凹左,對焦環勁緊,入緊廠未返

我咁樣數完先知原來我曾經有過6個 Contax Body,而家剩下3個
曾經有過10枝 Contax鏡,而家剩下3枝(仲有枝入左廠)

數埋塊 Zeiss 近視鏡同埋老花放大鏡得唔得?

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 羞家啦
文章發表於 : 週日 07 12月 03 21:19:56 

lofan 寫:

N 24-85 第一枝: 炒車,之後前鏡組鬆,入過廠返來,然後又俾水濕過,
         又輕微撞過下,用緊
N 24-85 第二枝: 冇跌,賣左(早知賣價差唔多,我留lee枝好過!)

我咁樣數完先知原來我曾經有過6個 Contax Body,而家剩下3個
曾經有過10枝 Contax鏡,而家剩下3枝(仲有枝入左廠)

嘩 !!!
Lofan 你是Contax 的最佳測試員 :wink: :wink:

會長,
可否向日本廠方提議香港contax club成為測試成員?? :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 07 12月 03 22:39:27 

Victor Sze 寫:
lofan 寫:

又輕微撞過下,用緊

嘩 !!!
Lofan 你是Contax 的最佳測試員 :wink: :wink:

會長,
可否向日本廠方提議香港contax club成為測試成員?? :lol: :lol:

VICTOR提議是好但人地損失好大哦.日本方面是否可以提供一套新的讓他使用?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 08 12月 03 03:35:55 
事務局長
事務局長

lo fan, 我都跌過枝planer50f1.4, 結果枝鏡比我變左佢做marco鏡..... 8)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 08 12月 03 12:39:27 
討論區新手

lofan 寫:

又輕微撞過下,用緊

Lofan

乜可以 o甘 數
我又數 o下 先

全部未跌過
N17-35 : 賣o左, 變形王, 超重, 超大, 近定焦質數, 不過, 我只能夠 accept 28-35 變形 control
N24-85 : 末賣, 一鏡走天涯, 超大, 質數完全 OK, 只要小心 24mm 變形
N70-200 : 賣o左 best buy, 質數OK, 賣o左有D後悔
N70-300 : 末賣 超重,質數比美定焦, 好玩
N50 : 末賣 一機一鏡, 質數靚
N85 : 末賣 質數靚 AF好差, 超重, 信 MF 好過
N100 macro : 末賣 超重, 質數非常滿意, 一定要買
N1 : 末賣, 支直倒爆o左, 但重用得
NX : 賣o左 冇近視較, 反應遲, 好似 F80, 個 spot meter 好似 central base meter
G21 : 賣o左 四角色散, 光班好勁, 吾色玩
G35 : 賣o左 其實幾好用
G90 : 賣o左 吾色玩 AF
G2 : 賣o左 太重 la, RF
T3 : 末賣 尼期愛上 T3, TVS I, 質數分分鐘好過支 24-85
TVS I : 末賣 尼期愛上 T3, TVS I, 手動 zoom, 好好手感, 正
Digital TVS : 賣o左 由頭到尼都冇乜 contax/Zeiss 感覺
Zeiss 5X loupe : 末賣, 好好好玩
Zeiss 散光玻璃鏡一對 : 末賣, 記住, 一定要買玻璃, 清好多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 08 12月 03 13:04:03 
討論區會員

我既相機

Contax: TVS III

Hasselblad:
501 CM
CFi 80
CF 100
CFi 250 SA
PME 45
EX Tube 55

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 08 12月 03 15:05:47 
討論區會員

Hi, I am a new comer in this discussion Group.
My system is a Yashica one, hope that I can meet your club's requirement's :oops:

This is all that I have for Yashica lenses and body:

http://louislam.photopage.org/Yashica/Yashica.htm

feel free to visit and leave me comments, Thanks :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 09 12月 03 13:27:33 
事務局長
事務局長

圖檔

章魚 寫:
wing, 我想我會買500CM + C50, 80, 150 同250 :P

玩舊鏡.. 又平又夠黑白味 :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

章魚兄, 夠唔夠黑白味呀... :twisted:
一拍了很久的照片...by rollei 6008 + PQS150 + ext tube

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 09 12月 03 20:54:20 

一拍了很久的照片...by rollei 6008 + PQS150 + ext tube

大毒王 :x :x :x

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 09 12月 03 21:06:22 

多謝關心我... 照顧我的各位大大...
唯有用 update 來報答有份用愛心拉我落火坑的大大們。

T 系 x 1

C/Y 系 = 6 bodies + 12 lens

哈蘇 系
Hasselblad 501CM
CFE Planar 80mm/f2.8

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 09 12月 03 21:48:13 
CONTAX CLUB 委員會
CONTAX CLUB 委員會

章魚, 恭喜恭喜

香港互聯網康泰時攝影會

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 09 12月 03 22:22:01 

圖檔

章魚 寫:

反差不够強暗位如可明顯些會更加靚.

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 09 12月 03 23:00:22 
幹事
幹事

vincenthoy28兄:

嘩,怎麼可以將 P50跌成macro,教教我該我少買枝鏡也好!

Chengs兄:

因乜直柄可以用到爆左咁勁!?
Anyway, 70-200 同 70-300 你會點比較?
其實 50 我都有諗過,但係我又怕買左返黎唔多用,好似以前枝 G45咁
TVS I 我未用過, TVS2就用左一段好短時間之後俾左老豆,
TVS 3 就留自己,比較奇怪,好多人話鍾意 TVS2,但係我點玩都係鍾意
TVS3... 不過今日試長快門另計,上左腳架之後要睇光圈值,TVS3真係好難
睇得到光圈!

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 10 12月 03 00:02:58 

說真有時間可把器材都來一次合照,再分別把單個拍下包括號碼這樣也可以存檔以防被盜有相為証.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 266 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 3456789 ... 18  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 69 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :