CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 20:50:37

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 60 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 12 3月 06 01:52:43 
討論區新手

改鏡頭的前部份3個月前我已在本壇介紹過﹐有興趣而未看過的可先看看﹐http://forum.contax-club.org/viewtopic.php?t=8008&postdays=0&postorder=asc&start=15最新部份發現嘀相影衰左﹐部數碼機白平衡調錯﹐今晚折開個鏡頭再影過。

改這個鏡頭的確是見人見智﹐返不了轉頭也不是我一向改鏡頭的風格﹐但這支鏡頭要改成單反用是唯一的辦法﹐雖我仍有幾部CONTAX﹐但起碼已有三四年沒影過非林了﹐很大原因是這裡沖洗不方便﹐我很喜歡G系列的鏡頭﹐無奈離非林已越來越遠﹐G90是唯一可以改成SLR用﹐改鏡頭也是我的興趣(比影相更甚)﹐現在可以帶著它繼續上數碼路。

回mingxming﹕工程都幾大ga.

joe: 咁都比你睇到﹐個MOUNT正面真係鏡面不銹鋼來ga﹐個MOUNT係CANON原廠﹐但正面原在鏡頭內好肉酸﹐我車左個不銹鋼套鑲住佢靚好多。

多謝大家。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12 3月 06 12:27:47 
CONTAX CLUB 會員

contax club is full of different kind of geninus

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12 3月 06 14:59:47 
資深討論區會員

granite 寫:
改鏡頭的前部份3個月前我已在本壇介紹過﹐有興趣而未看過的可先看看﹐http://forum.contax-club.org/viewtopic.php?t=8008&postdays=0&postorder=asc&start=15最新部份發現嘀相影衰左﹐部數碼機白平衡調錯﹐今晚折開個鏡頭再影過。

改這個鏡頭的確是見人見智﹐返不了轉頭也不是我一向改鏡頭的風格﹐但這支鏡頭要改成單反用是唯一的辦法﹐雖我仍有幾部CONTAX﹐但起碼已有三四年沒影過非林了﹐很大原因是這裡沖洗不方便﹐我很喜歡G系列的鏡頭﹐無奈離非林已越來越遠﹐G90是唯一可以改成SLR用﹐改鏡頭也是我的興趣(比影相更甚)﹐現在可以帶著它繼續上數碼路。

回mingxming﹕工程都幾大ga.

joe: 咁都比你睇到﹐個MOUNT正面真係鏡面不銹鋼來ga﹐個MOUNT係CANON原廠﹐但正面原在鏡頭內好肉酸﹐我車左個不銹鋼套鑲住佢靚好多。

多謝大家。

我看左你既改法
真係好大工程
不過個film back 長度都唔同
唔影響focus?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12 3月 06 15:24:00 

focal plane of the lens has already adjusted by increasing the rear focusing distance of the lens.

Fuji : X100
OM : EP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12 3月 06 20:04:46 

granite:
are u willing to provide the lens modification serivce?

I really love this Contax G 90mm lens. But have since sold the system and moved on to digital. I really love to use it again on a EOS digital camera.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 12 3月 06 21:29:49 
資深討論區會員

Raimondi 寫:
focal plane of the lens has already adjusted by increasing the rear focusing distance of the lens.

係喎
睇漏眼
原來佢整短左唔少

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 13 3月 06 00:08:26 

鬼斧神功~~~!

另,係加拿大呢D地方.用菲林好似真係幾煩下
沖洗貴夾耐(聽人講係耐+貴過香港好多倍...)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 13 3月 06 03:31:30 
討論區新手

相片在整理中﹐一來好忙加上我打字慢﹐要分兩三次做﹐如果心急可先來我在多倫多的網站看看﹐我先在這裡整理好再一次搬過來會企理些http://www.bootek.com/cgi-bin/ut/topic_show.cgi?id=2160&h=1&bpg=1&age=30

艾梵﹕可能是我交代得不清楚﹐要睇幾次先明。
Raimondi﹕多謝你幫我解答。
weekh﹕改器材純是我的業余愛好﹐從不做商業用途﹐也不會出賣﹐但喜歡和同好交流﹐可惜我們不在同一地方﹐要不我可以借給你玩﹐如果你需要技術上的幫助﹐我一定會盡力。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 13 3月 06 03:39:57 
討論區新手

多謝新手畢特﹐呢度沖洗貴夾耐都唔止﹐最慘係質量好難保證﹐sai晒D心機.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 13 3月 06 13:18:52 
資深討論區會員

引言回覆:
﹐但正面原在鏡頭內好肉酸﹐我車左個不銹鋼套鑲住佢靚好多。

利害!

閣下唔單止改鏡有一手....連造工都有一手.....

配服!

再請問咁個對焦環你係咪又落車床車出嚟家? :roll:

都好FINE 喎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 13 3月 06 13:56:08 
資深討論區會員

我仲想問可否做其它mount??
m42, nikon, etc.?

Wish List:
Distagon 1,4/35 ; Rollei SL66 S-Planar 120/5.6; 150/4 HFT

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 14 3月 06 12:06:37 
討論區新手

joe你過賞o者,個對焦環係係車床車出嚟,做個行熟個行之嘛 :)

Sili﹕其實當時我也有考慮做M42﹐但因個mount內圈太細好難解決﹐我想個nikon都係﹐不如等拜尾我搵埋個nikon mount出來踱一踱再話你知。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 14 3月 06 14:11:23 
討論區會員

非常利害的 :shock: ... ... 请问有没有大大在破解EOS的接点/通信方法?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 15 3月 06 19:05:06 
資深討論區會員

果然利害.....真係令人欣赏.....好多時自己諗到但由於自己能力所限有心無力做唔出嚟.....

但GRANITE 兄諗到....做到...不特止...仲要手工咁靚....真係令人羡慕又配服!

嗄...我自己成日諗住有時間做嗰木造手柄(最好唔黑檀都花莉木啦)俾部G2 同部ZI, 個BRACKET 就有啦...但舊木同點車出嚟到依家仲未諗得掂! :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 3月 06 12:33:18 
討論區新手

多謝Yashica fans讚賞﹐EOS的接点方面我唔熟﹐電子既野唔掂。

joe ﹕比你講到我都唔好意思﹐玩呢D野只要有興趣加心機﹐多做咪得囉。
同部G2 同ZI做木造手柄好主意丫﹐當練下自己﹐功多就會藝熟﹐我對D靚木也非常鐘情﹐后生時學過斗木﹐個陣時(60年代)D斗木架生都係自己用硬木做﹐經常周圍搵不同靚木﹐慢慢成為一種嗜好。

最近特別忙﹐希望週末把改鏡頭過程的圖片全整理好POST上來。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 60 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :