CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 06:02:15

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 問問C645
文章發表於 : 週一 22 1月 07 21:24:58 
討論區會員

玩左兩年C/Y...打算轉玩C645..
想問問各位C645有冇咩common問題? 好似C/Y機反光鏡問題..(幸運地我玩過既Aria同RXII都冇事..)
如買二手有乜野要注意or check? 二手價大約多少呢?
唔該晒.. :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 22 1月 07 22:25:08 
討論區新手

我無玩過C/Y,剛玩二手645約一年,成像感覺好好,大大的觀景器和自動對焦的確吸引;我覺得645的組件較多,要特別注意的部份如下:
- 鏡頭的金腳接口,Shutter和Focus Lock(試下不同的對焦組合)
- 五棱鏡,特別是五棱鏡的金腳接口,對焦時看一看,焦距如何
- 入片匣的120/220組件是否完整
- 快門簾和菲林匣的接口

各位師兄可以補充。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 1月 07 00:12:29 
討論區會員

lukechu 寫:
我無玩過C/Y,剛玩二手645約一年,成像感覺好好,大大的觀景器和自動對焦的確吸引;我覺得645的組件較多,要特別注意的部份如下:
- 鏡頭的金腳接口,Shutter和Focus Lock(試下不同的對焦組合)
- 五棱鏡,特別是五棱鏡的金腳接口,對焦時看一看,焦距如何
- 入片匣的120/220組件是否完整
- 快門簾和菲林匣的接口

各位師兄可以補充。

唔係好明呢點...可唔可以講多少少...
唔該.. :o
對一個120新手黎講...真係有點難度去check一部二手機... :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 1月 07 00:42:22 
討論區新手

Shutter:食指位置button
要試半下對焦
Focus lock:手指公位置button
有三個mode, m,s,c
可參考照片:
http://www.fotop.net/lukechu/Contax645

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 問問C645
文章發表於 : 週二 23 1月 07 03:54:07 
CONTAX CLUB 會員

SF 寫:
玩左兩年C/Y...打算轉玩C645..
想問問各位C645有冇咩common問題? 好似C/Y機反光鏡問題..(幸運地我玩過既Aria同RXII都冇事..)
如買二手有乜野要注意or check? 二手價大約多少呢?
唔該晒.. :D

總之是兩種不大一樣的體驗.我喜歡C645加上現在有很多數碼機背可配,通用性很大又不興時代脫節,所以改用是正確的,我更喜愛它的成像效果. :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 1月 07 03:56:46 

最好買全新,萬成還有貨.可鏡頭就很難可以買到.我用時暫還沒有發現什麼毛病. :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 1月 07 10:28:00 
討論區會員

lukechu 寫:
Shutter:食指位置button
要試半下對焦
Focus lock:手指公位置button
有三個mode, m,s,c
可參考照片:
http://www.fotop.net/lukechu/Contax645

Thanks lukechu.. :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 1月 07 10:32:10 
討論區會員

Harris Huang 寫:
最好買全新,萬成還有貨.可鏡頭就很難可以買到.我用時暫還沒有發現什麼毛病. :D

Thanks Harris..
以我所知..萬成同天祥都好似還有新貨..但價錢就不大清楚..(~$20K)...
如果要買新機...那恐怕要出售部份C/Y鏡了..但我用的都是平價鏡...賣晒都幫不到太多... :cry:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 17 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: