CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 21:10:40

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 04 8月 04 19:58:39 
討論區會員

引言回覆:
wwaaii 寫到:
咁又係! 香港水貨平少少啦, HK$23-24K, 加支香港水貨FE110 $18K. 都平行10K, 夠買個E12 back+ uv70 + 個hood, 都重有錢找.

係香港,水貨好似唔止呢個價喎!203FE已到30k,FE110 f2已到20k了,各下之價錢可能係Demo機鏡價啊! :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 04 8月 04 20:48:13 
討論區會員

引言回覆:
引香港人言回覆:
wwaaii 寫到:
咁又係! 香港水貨平少少啦, HK$23-24K, 加支香港水貨FE110 $18K. 都平行10K, 夠買個E12 back+ uv70 + 個hood, 都重有錢找.

係香港,水貨好似唔止呢個價喎!203FE已到30k,FE110 f2已到20k了,各下之價錢可能係Demo機鏡價啊!

香港人兄,

我也不太肯定, quote呢個價, 大約係3-4幾月前係金馬問過, 都係水貨. 但無話係Demo機鏡價. 你所說的是不是行價. 我個時也問過203fe行,真係要接近hk$30k.

美國早前曾做過203fe(body only)特價或什麼 如無記錯, 大約為us$29xx.

如果水都要hk$28-29k, 不如bid部2手貨玩玩算了.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 08 8月 04 11:37:44 
討論區會員

:(

哈仔重要加價 :roll: 佢已加了唔只一次喎!

203FE要過$32,000, 噤有沒有個片盒ah ,如果加個片盒咪即係要近$40,000.

110FE 係一支好鏡, 但如要$21,000, 貴了點喎..., 這支鏡18個月之內加了成over $5,000, 太多la ! :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 8月 04 19:19:01 
討論區會員

我都好想買部 202FA 玩吓 ....好似幾底玩 . :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 8月 04 20:15:12 
討論區會員

nik487 寫:
我都好想買部 202FA 玩吓 ....好似幾底玩 . :P

小弟覺得202FA唔係敢好 :? ,佢用鏡頭的鏡間快門時好易有問题,當然全線FE就最正啦! :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 8月 04 20:17:18 
討論區會員

香港人 寫:
nik487 寫:

小弟覺得202FA唔係敢好 :? ,佢用鏡頭的鏡間快門時好易有問题,當然全線FE就最正啦! :)

:shock: :shock: :lol: thx.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 8月 04 21:09:13 
討論區會員

引言回覆:
我都好想買部 202FA 玩吓 ....好似幾底玩 .

得1/1000秒, 有機會浪費左支FE110 個2光圈.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 8月 04 22:11:33 
討論區會員

wwaaii 寫:
引言回覆:

:shock: :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 8月 04 23:11:12 
討論區會員

wwaaii 寫:
引言回覆:

唔一定咖......我用110 f/2.0 都唔係噤多用到1/2000s 咖 ! 當然,有1/2000s好過無......

至於是否全線FE鏡, 就要睇一下你影什麼, 如經常在影樓影相, 用鏡間快門會好點(CFE80mm), 但如外影多點, 110mm f/2.0 唔用就浪費 :wink:

202FA.....不如唸一下203FE. 205FCC我唸現在會好貴 :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 8月 04 23:22:00 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

2光圈會唔會唔夠景深?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 8月 04 23:29:27 
討論區會員

manyung 寫:
2光圈會唔會唔夠景深?

用f2光圈影大頭相當然唔得啦!行後一點影半身都OK咖! :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 26 8月 04 01:54:23 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

501 Kit 好像 15xxx 好像回落了少少。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 26 11月 04 22:30:26 
討論區會員

聽朋友講,歐元上升,Hasselblad短期內會再加價!離曬大普!上次未加到的會行先,之後整體慢慢上。 :evil:
不過都是好事,起碼短期內小弟都可以唔洗再想買新野喇! :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 27 11月 04 00:35:45 
資深討論區會員

哈蘇最近已勁加了一次, 503CW行貨由18300加到20500, 這兩星期經常問水貨價, 次次唔同, 有加無減, 死未?! :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 27 11月 04 00:44:59 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

講到D數碼咁勁,點解D哈蘇唔係減價反而係加價?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 36 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 9 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :