CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 01:18:52

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週三 31 1月 07 01:19:38 
討論區新手

1) 500cm+120mm lens
想請問如果500cm o係已經wind o左個crank的情況下係咪點樣attach 同detach支鏡都唔會lock機?

2) 500cm+extension tube+ 120mm lens
如果都係500cm o係已經wind o左個crank的情況下, 我detach extension tube 前的鏡而extension tube一路o係500cm個body到, 咁會唔會lock o左部機?

thanks!

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 31 1月 07 13:09:57 
資深討論區會員

eddiejoker 寫:
想請問如果500cm o係已經wind o左個crank的情況下係咪點樣attach 同detach支鏡都唔會lock機?

2) 500cm+extension tube+ 120mm lens
如果都係500cm o係已經wind o左個crank的情況下, 我detach extension tube 前的鏡而extension tube一路o係500cm個body到, 咁會唔會lock o左部機?

thanks!

For case 1: 唔一定,因為你支鏡起 attach 嘅時候有機會走火,咁就係 Deadlock,因為如果機身走火你可以起 body 入面轉個 screw 上返鏈就冇事,但係如果鏡頭走火,咁你自己就冇辦法搞,一定要拎俾師父搞(我第一次用就係咁 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 31 1月 07 21:35:11 
會計
會計

bearyung 寫:

thanks!

For case 1: 唔一定,因為你支鏡起 attach 嘅時候有機會走火,咁就係 Deadlock,因為如果機身走火你可以起 body 入面轉個 screw 上返鏈就冇事,但係如果鏡頭走火,咁你自己就冇辦法搞,一定要拎俾師父搞(我第一次用就係咁 :lol:

sorry 想問問「鏡頭走火」 --> 唔太明白

鏡 mount 粒掣用個 1 亳子擰回對到紅點不行嗎?定還是其他問題?

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 31 1月 07 22:41:19 
資深討論區會員

Clifford 寫:
bearyung 寫:

thanks!

鏡 mount 粒掣用個 1 亳子擰回對到紅點不行嗎?定還是其他問題?

Sorry! 解釋得唔清楚,我果次個 case 係鏡頭已經入左鏡身一半先走火,所以 lock 住左入唔到去,但係同一時間又因為 lock 住左,所以轉唔返個鏡頭出黎,拎去俾達叔,佢話要拆機先可以。 :(

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 31 1月 07 23:53:28 
會計
會計

bearyung 寫:
Clifford 寫:
bearyung 寫:

thanks!

Sorry! 解釋得唔清楚,我果次個 case 係鏡頭已經入左鏡身一半先走火,所以 lock 住左入唔到去,但係同一時間又因為 lock 住左,所以轉唔返個鏡頭出黎,拎去俾達叔,佢話要拆機先可以。 :(

哇.....乜又會搞到複雜成咁 ge? :? 之前未聽過有這種意外。

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 2月 07 00:01:21 
資深討論區會員

果陣仲係第一次用.... 處女航就咁變左鐵達尼號.... :x
http://www.photoweb.net/pw_tech/hassy_unjam.html

最後一段描述的就係我果種 Jam 法,我企圖跟住佢咁做,但係最後都係唔敢,請達叔飲茶好D!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 2月 07 00:47:46 
會計
會計

bearyung 寫:
果陣仲係第一次用.... 處女航就咁變左鐵達尼號.... :x
http://www.photoweb.net/pw_tech/hassy_unjam.html

最後一段描述的就係我果種 Jam 法,我企圖跟住佢咁做,但係最後都係唔敢,請達叔飲茶好D!

:lol:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 2月 07 01:19:54 
資深討論區會員

我都中過招
攪左兩個鐘
突然反生
yeah~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 2月 07 01:57:10 
討論區新手

Thanks all!

咁請問case 2 有冇人知道? thanks!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 2月 07 18:53:42 
資深討論區會員

bearyung 寫:

好容易做,我幫人攪過,用條蝦條就可以fix 到, 我自已就未試過jam機.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 2月 07 22:56:16 
資深討論區會員

Jesse 寫:
bearyung 寫:

好容易做,我幫人攪過,用條蝦條就可以fix 到, 我自已就未試過jam機.

但係蝦條唔係 fix body 走火的嘛? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 3月 07 23:40:20 
討論區新手

蝦仔新手一名:乜野叫蝦條呀?
求教THX :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 3月 07 00:17:04 
CONTAX CLUB 會員

For case one, if you have a good practice of inserting the 豆腐刀 back to the body after each shot, you have no chance to "走火". This applies to case two too.

For the second case, Hasselblad says " Always attached the tube to the camera body first and then further tubes and finally the lens to the tube. Never attached the tube to the lens separately." (bold type in original text)

Hope these help. :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 3月 07 00:23:43 

2). These steps are what exactly Hasselblad prescribed. Should be safe in most cases. However, sometimes problem may arise if you have not properly attached the lens or tube beforehand, especially when you are using C lens.

Don't worry. Getting jammed is a part of the Hassel experience.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 24 3月 07 00:33:14 
討論區新手

多謝師兄回覆....我自己之前用開135的(F6),
黎緊應該會入一部500C/W加多支80/2.8黎入門
小弟乜野都唔識,唔該師兄先 :D

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 8 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :