CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 20:23:10

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 哈仔幾問
文章發表於 : 週三 31 10月 07 23:08:52 
討論區新手

我用開nikon FM2n/F3, 影風景+slide 多.....

想問部哈仔玩下

想問下 501CM 同 500 CM 分別在於咩?

仲有, 我用開 28mm 同 105mm.

相對應是哈仔既邊支鏡呢?

thx

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 31 10月 07 23:15:14 
討論區會員

應該係50mm同180mm. :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 31 10月 07 23:47:27 
事務局長
事務局長

Major different about 500CM & 501CM is the GLS mirror.

IMO, 500CM have better built. If you don't consider GLS is necessary, go for 500CM... :wink:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 11月 07 23:41:46 
討論區新手

GLS mirror 同唔係 GLS mirror 分別係咩?

thx a lot

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 11月 07 01:28:17 
事務局長
事務局長

ncelq 寫:
GLS mirror 同唔係 GLS mirror 分別係咩?

thx a lot

冇GLS mirror用150mm以上o既鏡會有"暗角" (其實唔係角, 你一parto既screem...)

anyway, 我以前用250mm + 500CM, d"暗角"都可以接受... :wink:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 03 11月 07 22:04:33 
討論區新手

>冇GLS mirror用150mm以上o既鏡會有"暗角" (其實唔係角, 你一parto既screem...)

係影出黎既相有暗角, 還是對焦時有暗角?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 04 11月 07 08:31:32 
討論區會員

對焦時有暗top, 影冇暗

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 哈仔幾問
文章發表於 : 週日 21 2月 16 10:47:49 
討論區新手

對焦有暗

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 8 篇文章 ]