CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 17:56:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 42 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週三 17 12月 03 15:18:39 
討論區會員

我想了解下大家有乜野鏡組合/方針
:lol: :lol:
因為我係時候要睇下點plan下個計畫 :P

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 17 12月 03 15:26:33 
CONTAX CLUB 會員

philip 寫:
我想了解下大家有乜野鏡組合/方針
:lol: :lol:
因為我係時候要睇下點plan下個計畫 :P

你尚欠 Biogon 38mm :twisted: :twisted:

我窮.. 未來組合如下..

Biogon 38mm, Planar 80mm, Sonnar 180mm, Hasselblad 1.4x :( :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 12月 03 16:38:33 
討論區會員

哇Bingo 38mm!!!有大志
我睇到個價乜志都無曬...
不過38/80中間洗唔洗一支50 :twisted:

我個plan就係咁
50 80 100 150 250
而家有 80, 100 250
今次返香港會買支50 不過唔知買CF定係CFI好.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 17 12月 03 22:03:59 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

CF 50 was out of stock long time ago.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 08:02:38 
討論區會員

manyung 寫:
CF 50 was out of stock long time ago.

I think i am going get a second hand if i consider about CF lens. :lol:

章魚:你12月幾時有空呀?我就快返香港家啦
睇下你邊日得行同你去玩鏡影相 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 08:49:28 

philip 寫:
哇Bingo 38mm!!!有大志
我睇到個價乜志都無曬...
不過38/80中間洗唔洗一支50 :twisted:

我的 Hasselblad 定位係 contax c/y 高品質輔助系統..

1st round 儲四支 38mm, 80mm, 180mm , 1.4x 睇定 D 先。

如果有意外.. 先去 2nd round.

50 焦段不錯,不過主打不是 Hasselblad ,不如買 38mm 先。 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 18 12月 03 08:50:43 

philip 寫:
章魚:你12月幾時有空呀?我就快返香港家啦
睇下你邊日得行同你去玩鏡影相 :wink:

我真的不知道 :oops: :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 10 1月 04 00:20:39 
討論區會員

新來的....暫沒有hasselblad wide angle ! 而鏡頭只有 F 80mm f/2.8, FE110 f/2.0....遲點想入一支CFi 50mm

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 10 1月 04 12:59:31 
討論區會員

小弟都想買支FE110/2,但先要換部機先,Eric K.K.兄!110/2影人一流喎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 18 1月 04 00:25:48 
討論區會員

香港人 寫:
小弟都想買支FE110/2,但先要換部機先,Eric K.K.兄!110/2影人一流喎!

係ah...個散景好靚, 最近放了一張30x30相 (用110mm影) ,好靚!

換機就可唸唸203FE or 205FCC!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 18 1月 04 16:03:12 
討論區會員

203FE同205FCC太貴,想找二手的201F算囉!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 18 1月 04 20:28:25 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

不考慮202FA?有測光,只是不能用鏡間快門。我也想要110/2,可是冇錢! :cry: :cry: :cry:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 18 1月 04 22:05:08 
討論區會員

聽朋友講202FA是203FE的前身,他說它很容易壞,而且價錢都唔平,還勸小弟若有錢就直接買203FE,沒錢就選201F,201F只是沒了測光和一級快門之差啊!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 1月 04 02:48:46 
討論區會員

香港人 寫:
聽朋友講202FA是203FE的前身,他說它很容易壞,而且價錢都唔平,還勸小弟若有錢就直接買203FE,沒錢就選201F,201F只是沒了測光和一級快門之差啊!

202FA就唔清楚是否易壞,但205FCC就唔會噤易壞,有spot-meter,好用....
201F就只有TTL/OTF flash metering..., 沒有測光!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 1月 04 23:56:44 
討論區會員

Thanks!
不過新的205FCC勁貴,Out曬Budget,唔考慮囉!二手新凈的205FCC或205TCC都成要兩萬,落唔倒手,小弟覺得都係201F好D,差價買多支鏡都得喎!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 42 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 12 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :