CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 03:29:50

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週一 19 1月 04 19:00:15 
CONTAX CLUB 會員

今天終於成功放晒手上兩支德鏡:
sp60/2.8 aeg
s180/2.8 aeg (大肚鏡)

正在努力重整自己的蔡司軍團及哈仔503, 但今天卻突然有人用c645來毒我, 其中一個原因就係佢應為哈仔鏡貴在鏡間快門, 並唔係 "carl zeiss" 唔實際.

大家點睇?? 小弟應該何去何從??!!!

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週一 19 1月 04 20:37:35 
理事
理事

billyting 寫:

正在努力重整自己的蔡司軍團及哈仔503, 但今天卻突然有人用c645來毒我, 其中一個原因就係佢應為哈仔鏡貴在鏡間快門, 並唔係 "carl zeiss" 唔實際.

The best of Carl Zeiss are still dedicated for Hasselblad:

SWC, Distagon 40/4 IF, Planar 100/3.5, Planar 110/2 (Not the one of Rolleiflex), Sonnar 180/4, The Superachromat family........

For C645, you can't miss out Distagon 35/3.5, Planar 80/2 and Apo-Makro Planar 120/4, and Tele-Apotessar 350/4 as well........

Therefore, you will have no choice but to own BOTH !!! :twisted: :twisted:

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 1月 04 22:48:42 
討論區會員

鏡間快門唔係平嘢....其設計可以做到全速閃燈同步! 係優點!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 1月 04 23:47:27 
討論區會員

同意Eric K.K.的說法,同埋鏡間快門的震動會比焦平快門輕,有利於拍攝微距題材。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 1月 04 23:54:44 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

友人比較過C646和哈蘇,他說C645的解像度真的沒哈蘇那麼高。但我本人則未有機會比較。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 20 1月 04 11:44:00 

wah 寫:
The best of Carl Zeiss are still dedicated for Hasselblad:

SWC, Distagon 40/4 IF, Planar 100/3.5, Planar 110/2 (Not the one of Rolleiflex), Sonnar 180/4, The Superachromat family........

For C645, you can't miss out Distagon 35/3.5, Planar 80/2 and Apo-Makro Planar 120/4, and Tele-Apotessar 350/4 as well........

Therefore, you will have no choice but to own BOTH !!! :twisted: :twisted:

華少, 有米的話我都想, 可惜小弟有心無力唉~~~ :? :?

thank you 勇哥.....

或者, 我先買哈仔, 然後儲多十年八載錢, 再上c645, 可能到時佢已經出了c645II哩!! :twisted: :twisted:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 20 1月 04 13:10:12 

或者, 我先買哈仔, 然後儲多十年八載錢, 再上c645, 可能到時佢已經出了c645II哩!! :twisted: :twisted:

Billy ... 恭喜.. 503 等緊你.. :lol: :lol: :lol:

Hasselblad 機械味重一點、Carl Zeiss 經典味耐一點、還有 Sa 鏡。 :twisted: :twisted: :twisted:

Hasselblad 菜鏡印住 Made in Germany.. 大家都係菜友.. 對 Germany 呢個字實在比較敏感些吧 :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 1月 04 15:46:02 
討論區會員

我覺得哈仔仲有野好就係2手市場個價都幾高
有時仲可以80%-85% 價錢賣出

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 20 1月 04 17:31:56 

章魚 寫:
Billy ... 恭喜.. 503 等緊你.. :lol: :lol: :lol:

Hasselblad 機械味重一點、Carl Zeiss 經典味耐一點、還有 Sa 鏡。 :twisted: :twisted: :twisted:

Hasselblad 菜鏡印住 Made in Germany.. 大家都係菜友.. 對 Germany 呢個字實在比較敏感些吧 :twisted: :twisted: :twisted:

多謝章魚兄打我一支強心針, "made in germany" 呢句野真係好頂瘾, 誤打誤撞的話, 分分賣返出去仲有5%profit!! :twisted: :twisted:

如果唔係, 我都唔駛又為到mp100/2.8買aeg還是aej頭痛啦!!! :( :( :(

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 20 1月 04 22:48:45 
資深討論區會員

個人覺得C645的鏡已趨向日本味,作為工作鏡也算不錯.
立體感是比不上Hassy系列了

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 10 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章