CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 03 5月 24 02:49:59

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 56 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 12月 05 11:51:19 
CONTAX CLUB 會員

manyung 寫:
billyting 寫:
him 寫:
Thanks for your clarifications.

I mixed them up.

Concerning billyting's question, I think all 200-series body can use A12. However, E12 gives extra benefits of some 'electronic functions' eg it trasmits film ISO value to the body for metering whilst A12 doesn't have such electronic connection and tramission of data.

A cheaper alternative to use P110/2 is to buy an adaptor so that you can use it on bodies other than the 200-series ones...

你意思係有adaptor把FE110/2接上5系機身??

因為2系已經停產, 咁話晒係電子野, 壞起上黎點算?? 石利洛仲保唔保?? 有無零件換??

而且2系無得用CW WINDER, 只能用F......我知, 用WINDER的機會唔多, 但係每次見到那CW就真係型到~~嘩嘩聲!!

還有, 電子野始終無機械野咁經典, 始終要靠粒電...... :cry:

201F, 203FE, 205TCC/FCC 在冇電情況下可以用C/CF/CFi/CFE的鏡間快門。同500系冇分別。

SAVED!!~~勇大哥每句話都好毒...... :evil:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 12月 05 12:32:01 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

章魚 寫:
manyung 寫:
買佐一萬四千左右。

但 ... 未計 鏡。 :twisted: :twisted: :lol: :lol:

我都估到啦, 邊度會平成咁, 仲平套C645KIT?? 勇大哥唔好玩我喎~~你會唔會忘記quote埋個背同其他野呀..... :lol:

不過話時話, 203FE會比201F貴幾多呢?? 50%?? 還是一倍有多呢?? :roll:

當然係靜機價,203FE有的話都應該貼三萬。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 12月 05 15:37:32 
事務局長
事務局長

章魚 寫:
manyung 寫:
買佐一萬四千左右。

但 ... 未計 鏡。 :twisted: :twisted: :lol: :lol:

我都估到啦, 邊度會平成咁, 仲平套C645KIT?? 勇大哥唔好玩我喎~~你會唔會忘記quote埋個背同其他野呀..... :lol:

不過話時話, 203FE會比201F貴幾多呢?? 50%?? 還是一倍有多呢?? :roll:

其實你買201F唔使E12背, 因為冇測光..

係ebay買個A12都係有限數, 如果唔係乜都要新, 買枝新FE110加新201F加舊A12一定唔過33K, 加下買新o既503CW都要25-27k 啦......

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 03 1月 06 19:00:37 

vincenthoy28 寫:
章魚 寫:
manyung 寫:
買佐一萬四千左右。

其實你買201F唔使E12背, 因為冇測光..

係ebay買個A12都係有限數, 如果唔係乜都要新, 買枝新FE110加新201F加舊A12一定唔過33K, 加下買新o既503CW都要25-27k 啦......

明白晒啦, 看來係時候要填表申定破產.... :wink:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 15:36:23 

咦, 但係對過條MTF, 好似100/3.5勁過110/2好多咁既?? 點解呢?? :shock:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 17:54:35 
事務局長
事務局長

咦, 但係對過條MTF, 好似100/3.5勁過110/2好多咁既?? 點解呢?? :shock:

MTF can't represent everything....
Both are great lens....You can contact ar wah to see both lens' sample :twisted: :twisted: :twisted:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 18:03:38 

MTF can't represent everything....
Both are great lens....You can contact ar wah to see both lens' sample :twisted: :twisted: :twisted:

我會, 只要銀彈一到, 我就會找華少和jason 8)

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 12 1月 06 18:40:23 

jason.lau 寫:

我會, 只要銀彈一到, 我就會找華少和jason 8)

hahah... must be waiting for bonus :D

鬼叫你話佢地只收現金咩!! :evil:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 13 1月 06 14:35:08 
討論區會員

係唔係有 MOUNT 轉 P645 的
我有部 PENTAX645 喎 ^^"

咁FE 110mm f2.0 咪可以 ... :twisted: :twisted:

2手110MM F2.0 幾$$

Canon EOS 33
Canon Powershot G2
SX-70 、SIGMA DP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 08 2月 06 00:36:00 

再次多謝華少和Jason大大, 你胃痛都過來幫我, 希望jason大大你早日康復, 身體健康 :oops: :oops: :oops:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 09 2月 06 00:37:01 
討論區會員

:shock: Very pro. :shock:
Had been learnt so much here. Thank you very much. :o

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 56 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 1 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :