CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 05:10:44

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : A Bag for TLR
文章發表於 : 週五 23 12月 05 00:11:36 
CONTAX CLUB 會員

今天第一次上天祥二樓,就衰o左。

我一直尋找一個只放 one TLR only 的小袋子,想輕身上路用。
今天在天祥二樓找到極接近我理想的袋。
那位生面口(其實我咁窮,係天祥來講都幾生面口) 天祥哥仔 招呼 都幾好。

哥:有乜可以幫到你
章:我估計緊呢個袋可不可以容納到我部相機
哥:你用什麼相機
章:Rollei 果 D 老爺雙鏡機
哥:不如借部機你試下 size
章:都好 wor..

於是我就 check 到個袋適合我部 2.8

章:fit 晒,正,咁幾錢?
哥 (佢講得太快,或者我有耳鳴) : HK$ 9xx
章:HK$9xx .. 噢 .. :shock: :( :(
哥:不是呀,係 HK$6xx
章:哦,明白,我想要一件。 :lol: :lol:

我鍾意呢個袋的原因
1. Size 適合 -- 剛剛好一部 2.8
2. 外表極平庸 -- 我買全黑色
3. 設計週到 -- 方便快速取出及收容
4. 保護性能
5. 高級品牌自大效應作崇 :twisted: :twisted:
6. 可作腰 bag 或吊帶 bag

缺點
1. 唯一缺點是跟幼帶,外表不討好。

我的選擇.. Click here

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 00:19:50 
理事
理事

very good price!

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 01:27:12 
幹事
幹事

章魚你又攪到我身痕... :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 03:12:34 

wah 寫:

用料同 classic 差很遠,呢 D 咁o既野,分分鐘 made in China

C/P 值不高,換個紅 A 字樣,分分鐘 2 舊就得。

主要係 buy 佢個 design meet 到我個 need 先落搭

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 09:29:47 
資深討論區會員

好似幾大個, 放入2.8F同測光表, 應該仲有位剩? :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 09:34:20 
幹事
幹事

KF 寫:

章兄點都要留番個位俾SWC. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 11:25:47 

KF 寫:

2.8 緊緊夠位插得落,冇可能放多個錶。前邊分隔放 2 筒 120 就冇問題。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 11:27:22 

Terry Sham 寫:
KF 寫:

章兄點都要留番個位俾SWC. :wink:

SWC 用另一個袋。 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 11:31:44 
幹事
幹事

你連唔連個rollei套入袋架? 個樣唔似咁小巧喎..

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 11:33:52 

井 寫:
你連唔連個rollei套入袋架? 個樣唔似咁小巧喎..

我好窮,從來冇 2k 幾 買原裝個 GX/FX 硬 case

我係買 VG380

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 13:16:13 

章魚 寫:
wah 寫:

用料同 classic 差很遠,呢 D 咁o既野,分分鐘 made in China

C/P 值不高,換個紅 A 字樣,分分鐘 2 舊就得。

主要係 buy 佢個 design meet 到我個 need 先落搭

呢個袋最初係網上睇都好鍾意佢隻色, 但係上次去中環見過真身後就有d失望, 因為用料有dd似 帆布料 (希望章魚兄唔好介意, 有錯請指正), 但係內部就唔錯. 而且六舊都算okay啦, 話晒宜家一個handley small都要成千幾銀啦~~ :cry:

不過你之前那個綠色三角袋唔夠裝2.8咩?? :roll:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 13:37:05 

billyting 寫:
呢個袋最初係網上睇都好鍾意佢隻色, 但係上次去中環見過真身後就有d失望, 因為用料有dd似 帆布料 (希望章魚兄唔好介意, 有錯請指正)
不過你之前那個綠色三角袋唔夠裝2.8咩?? :roll:

你講得沒錯,外表真係好 cheap ! 所以話 6 舊水未必係 good price..
6 舊水,可以買到個 mini trekker 放到成套 Hassy 了。

只係個 design 真係一絕,又放到部 2.8 我先買。

你話果個 Lowpero 袋仔,冇可能袋到 2.8 ..
2.8 話細,其實都不算細。(只係相對座 hassy 山而言)

個內膽闊度(厚度) = Aria / RTSII 高度 ... 放 RX/RX II 都有點勉強。放 2.8 , 3.5 剛剛好。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 23 12月 05 23:29:08 

good looking la! 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 28 12月 05 20:45:17 

最緊要係自己鐘意及好用 :P

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 31 12月 05 00:56:42 
資深討論區會員

章魚

呢個袋
係咪放到
一 set 2.8 500cm???
我都有 d 想買個

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 52 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :