CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 04:25:47

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : [急問] hood for 80mm
文章發表於 : 週六 14 1月 06 18:37:43 
資深討論區會員

我見到 ebay 有好多唔同款既 hood
for 2.8 80mm

我想問下係咪一鬼樣嫁?
呢個又 bid 唔 bid 得過呢

http://cgi.ebay.com/Hasselblad-metal-le ... dZViewItem

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 19:06:27 
討論區會員

E個係B50 hood 適用於80mm C lens
80 CF 同 80 CFE 係用B60 的

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 19:25:02 
資深討論區會員

大B 寫:
E個係B50 hood 適用於80mm C lens
80 CF 同 80 CFE 係用B60 的

原來係咁分....
咁 B60 又岩唔岩 80mm C lens 用

我個支係 C T*

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 19:55:48 
資深討論區會員

俾人 bid 左...

hahah

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 20:25:26 
資深討論區會員

其實我都想問下,見到有D百幾蚊港幣既 3rd party Hood, 用唔用得過?:roll:
例如呢個咁: http://cgi.ebay.com/For-Hasselblad-CF-CFI-CB-100-250-mm-Lens-Hood-Shade_W0QQitemZ7580678318QQcategoryZ64345QQrdZ1QQcmdZViewItem

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 20:34:56 
CONTAX CLUB 會員

我o岩o岩都bid左個B60-67mm Filter Step Ring,同一個67mm hood,我諗用得卦. :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 20:40:06 
資深討論區會員

kin 寫:
我o岩o岩都bid左個B60-67mm Filter Step Ring,同一個67mm hood,我諗用得卦. :lol: :lol:

好.... 等我又買下先...... 唔掂都係蝕餐飯o者 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 21:00:04 

bearyung 寫:
kin 寫:

好.... 等我又買下先...... 唔掂都係蝕餐飯o者 :lol: :lol:

其實真係要問下呢度d大大用唔用得呀!因為我係古佢用得乍!可能真係要蝕餐飯嫁. :? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 21:02:38 

kin 寫:
bearyung 寫:
kin 寫:

其實真係要問下呢度d大大用唔用得呀!因為我係古佢用得乍!可能真係要蝕餐飯嫁. :? :roll:

我唔用原裝,係驚整花個hood mount乍. :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 21:05:57 
資深討論區會員

kin 寫:
kin 寫:
bearyung 寫:
kin 寫:

我唔用原裝,係驚整花個hood mount乍. :?

原裝會整花的?因為係 Metal 的關係? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 21:09:17 
資深討論區會員

bearyung 寫:
kin 寫:

好有...
百幾蚊一餐飯....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 23:09:47 
事務局長
事務局長

I use B60->67 & then Contax Hood 3 for 80mm... :lol:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 14 1月 06 23:27:07 

vincenthoy28 寫:
I use B60->67 & then Contax Hood 3 for 80mm... :lol:

我冇Contax Hood 3 呀!我淨係買到Hakuba o既Hood乍. :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 15 1月 06 12:19:21 

vincenthoy28 寫:

I use B50->67 and B60->67 and then Contax hood.
Also, all my 67mm filter for contax can be used with
my Hassy now. 8)

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 14 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 42 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: