CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 17:32:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 哈仔lens一 小問
文章發表於 : 週六 21 1月 06 01:03:42 
討論區會員

有無人知道
哈蘇 120mm 150mm 180mm 最近對焦距離 係幾多?
如果我唔加 ext. tube 之下 要影一張 大頭 (迫爆film0既 )
邊支 可以做到

Canon EOS 33
Canon Powershot G2
SX-70 、SIGMA DP2

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 哈仔lens一 小問
文章發表於 : 週六 21 1月 06 01:36:09 
CONTAX CLUB 會員

yung0_0 寫:
有無人知道
哈蘇 120mm 150mm 180mm 最近對焦距離 係幾多?

120mm is 80cm
150mm is 140cm
180mm is 155cm

yung0_0 寫:

如果我唔加 ext. tube 之下 要影一張 大頭 (迫爆film0既 )
邊支 可以做到

我覺得3支都做唔到迫爆film既效果,只有120mm比較接近 :(

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 21 1月 06 09:53:23 
討論區會員

yung0_0 寫:

邊支 可以做到

我覺得3支都做唔到迫爆film既效果,只有120mm比較接近 :([/quote]

無支得架 咁要 買ext. tube 添 >_<
哈蘇影人 大頭 真係 -_-"

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 21 1月 06 12:37:37 
幹事
幹事

yung0_0 寫:
yung0_0 寫:

邊支 可以做到

我覺得3支都做唔到迫爆film既效果,只有120mm比較接近 :(

哈蘇影人 大頭 真係 -_-"[/quote]

135/5.6 S-Planar吧... :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週六 21 1月 06 12:58:14 
討論區會員

sing 寫:
yung0_0 寫:
yung0_0 寫:

邊支 可以做到

135/5.6 S-Planar吧... :twisted:[/quote]
哈蘇 有 支咁 0既 鏡架咩 ????

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 22 1月 06 00:48:54 

sing 寫:
yung0_0 寫:
yung0_0 寫:

邊支 可以做到

135/5.6 S-Planar吧... :twisted:[/quote]

咪玩啦~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 22 1月 06 01:03:06 
事務局長
事務局長

I think in general, MP120 is "very close" to what you need....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 24 1月 06 11:19:05 
討論區會員

我見 Hasselblad Catalogues 支120mm 影大頭sample相,
都好掂o下呀 ! :twisted:

如果只想影隻眼的話,當然唔係好掂啦 ! :wink:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週二 24 1月 06 11:34:03 
幹事
幹事

yung0_0 寫:
sing 寫:
yung0_0 寫:
yung0_0 寫:

邊支 可以做到

135/5.6 S-Planar吧... :twisted:

哈蘇 有 支咁 0既 鏡架咩 ????[/quote]

哈哈哈哈... buy la buy la ... 呢支好野黎呀... :twisted: :twisted: :twisted:

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 58 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章