CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 21:20:26

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 12 篇文章 ] 
發表人 內容
文章發表於 : 週六 04 2月 06 09:22:46 
資深討論區會員

http://cgi.ebay.com/ws/eBayISAPI.dll?Vi ... 7586142534

大家俾 d 意見
thx

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 2月 06 11:39:19 
討論區會員

well..... 我只係用哈蘇最平既配件 - 一毫子 搞掂的 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 2月 06 12:22:38 
討論區會員

HokTONG 寫:
well..... 我只係用哈蘇最平既配件 - 一毫子 搞掂的 :lol:

一毫子係搞唔掂jam機的 :o 最實濟都係螺絲批 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 2月 06 15:11:02 
CONTAX CLUB 會員

HokTONG 寫:

嗯,舊版女王頭一毫子最好用! 又安全,因為易借力 8)

千祈唔好用螺絲批 :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 2月 06 22:37:27 
資深討論區會員

呢條蝦條係玩哈鬚人必備之物,幼細的那一邊是給機身用的,你話用一毫子或螺絲批又點攪得佢掂 :twisted:
圖檔
圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 2月 06 23:27:57 

Maybe people are talking about 2 different jams.

More info:

http://cesarigd.club.fr/photoe2b.htm

Actually, 螺絲批 works fine for this jam. However,
I cannot find the DIY link at the moment.

Anyway, it is cheap to buy a key.

Hasselblad extension tube manual suggests:
Never remove the tube and lens together.
However, I always remove them together after having the above jam once.

Coz it is easier for me to unjam a lens from the tube than
to unjam a lens from a body. In this case, I use 兩毫子 .

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 2月 06 23:50:09 
資深討論區會員

bid 唔 win
俾人 win 左

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 05 2月 06 16:44:24 

大家咁講,咁呢枝野係咪真係要玩哈必備呢?如果係咁咪要買返枝守o下門口. :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 2月 06 00:38:34 
資深討論區會員

我自己玩哈都廿幾年,從未jam過,反而有時幫D影友整過 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 2月 06 00:49:33 
資深討論區會員

我玩 hasselblad 第一日就 Jam 左,都係自己心急所致...... :oops:
不過都係俾達叔整好D,我怕我呢D粗人一失手成幾千銀...... :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 2月 06 00:51:45 
幹事
幹事

Jesse 寫:
我自己玩哈都廿幾年,從未jam過,反而有時幫D影友整過 :lol:

高手, 我so far都未試過, 希望可以平您記錄啦. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 2月 06 02:18:42 
資深討論區會員

我都未試過! :twisted:

因為我無HASS. :lol:

回頂端
 個人資料