CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 19:14:20

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週五 24 3月 06 12:15:21 
CONTAX CLUB 會員

自從上次經jason大哥幫忙入了FE110/2後, 一直情牽203FE, 可惜實在太貴, 而且香港都難找, 想分期都唔得......

所以希望改改目標退而求其次入部entry level的201F(因為仲有新貨, 機身萬六, 唔知包唔包背) 或 202FA

看過少少文章後, 問題卻多多, 希望各位毒友幫忙指正一下:
1. 看來兩部機主要分別係 201F 無電時可以上C系鏡, 轉用鏡間快門, 變成5系機用, 而 202FA 就一定要用電子焦平快門, 無電就死了, 但平時可以用CF鏡 (開F檔) 和 CB鏡 (開B檔) , 係咪就係咁?? 仲有無其他分別??

2. 兩部機都話快無內測光?? 咁咪即係無 AV mode??!! :evil: 還是有快門先決, 但就無連動, 即係佢比完個快門值你, 你要自己係部機set 返?? 咁都好儍, 同係5系機上加pme頭差唔多囉??

多謝大家幫忙, 可以分享心得就更好啦!! :oops: :oops: :oops:

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 3月 06 21:32:30 
會計
會計

老實說,用 FE110/2 搭落 201F = 浪費。
除非你揀 FE110/2 的原因並非為了想玩光圈先決。

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 3月 06 21:58:22 

Clifford 寫:

同我交換枝鏡,咁就SUIT晒PURPOSE喇 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 3月 06 22:05:21 
會計
會計

Henry 寫:
Clifford 寫:

我冇 201F 喎。

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 3月 06 22:09:36 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

我就係用201F加兩支FE鏡,150/2.8同110/2 :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 3月 06 22:11:01 
會計
會計

說明了原因並非為了玩光圈先決 :lol:

當然,FE 與舊有 F 鏡相比是有其他改良的......

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 24 3月 06 23:02:36 

Clifford 寫:
Henry 寫:
Clifford 寫:

我冇 201F 喎。

我同BILLY講的,哈哈! :oops:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 3月 06 17:15:48 

多謝各位大大熱心回覆 :D

咁即係話:
1. 201F 係無光圈先決, 但就可以係無電的時候繼續用.
2. 202FA 就有光圈先決, 但無電就唔用得.

激死!!~~203FE正係將兩部機的好處結合一齊 :evil: :evil: :evil:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 27 3月 06 17:18:14 

Clifford 寫:

這麼看來, 咁其實沒有光圈先決的 2系 機, 咪即係一部可以用FE/F/CF/CFE/CFI鏡的 5系 機??!! ~~呢個比喻啱唔啱? :roll:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 28 3月 06 13:51:41 

jason.lau 寫:
billyting 寫:
Clifford 寫:

這麼看來, 咁其實沒有光圈先決的 2系 機, 咪即係一部可以用FE/F/CF/CFE/CFI鏡的 5系 機??!! ~~呢個比喻啱唔啱? :roll:

yes.. you can put in that way

you have FE lens. of course buy one with built-in light-meter la

但有測光既就要揀202FA, 203FE......又貴又停產, 咁我慢慢等下先LU..... :wink:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 05 1月 07 17:36:40 

Clifford 寫:

you have FE lens. of course buy one with built-in light-meter la

但有測光既就要揀202FA, 203FE......又貴又停產, 咁我慢慢等下先LU..... :wink:

HAHA....等了九個幾月, 支FE110/2仲未插個入哈仔身, 唔知宜家D哈仔機身市場怎樣, 有無大大睇開個價, 可以幫忙報個價呢?

不論是201F, 202FA, 203FE 或 205FCC 講來聽聽得個知字都好, 拜托晒 :oops:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 1月 07 01:12:27 
討論區會員

Clifford 寫:

HAHA....等了九個幾月, 支FE110/2仲未插個入哈仔身, 唔知宜家D哈仔機身市場怎樣, 有無大大睇開個價, 可以幫忙報個價呢?

不論是201F, 202FA, 203FE 或 205FCC 講來聽聽得個知字都好, 拜托晒 :oops:

I saw 203FE with one lens (150mm FE? not sure) and E12 back. They sell around HK$43K. of course, 2nd hand. You can go to 'chu chu' :wink:

I'm also looking for the lens 110mm. Would you tell me how much you bought? Thanks a lot :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 1月 07 12:58:34 

newone 寫:
I saw 203FE with one lens (150mm FE? not sure) and E12 back. They sell around HK$43K. of course, 2nd hand. You can go to 'chu chu' :wink:

I'm also looking for the lens 110mm. Would you tell me how much you bought? Thanks a lot :)

HK$43K, 果然唔簡單..... :shock:

我支110上年買入, 約萬五, 水貨

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 1月 07 17:27:14 
討論區會員

newone 寫:

Is new one? what is the difference between hong & water goods? :?
Thanks a lot. :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 07 1月 07 20:11:17 

newone 寫:
newone 寫:

Is new one? what is the difference between hong & water goods? :?
Thanks a lot. :)

當然係全新一手貨, 水, 行貨之別, 咪係有保養與無保養囉

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 27 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 14 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :