CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 23:19:35

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 93 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 6月 06 17:02:40 
討論區會員

Terry Sham
玩4X5 黑白自己沖咪經濟D啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 19 6月 06 17:23:35 
討論區會員

仲可以玩Polaroid 移印(不過FUJI 可以嗎?我不知到)
舊時仲玩過直接影Cibachrome
依家無晒依D野玩啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 15:15:37 
討論區會員

最近見過一D業餘玩家,用4X5時候出現的幾個問題、
無用遮光罩
無用UV慮鏡
無用水平呎
無用對焦放大鏡
如果你在同一時間環境下拍影,你有用呢D野就一定比無用呢D野拍得好D。 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 15:29:24 
幹事
幹事

yt 寫:
無用遮光罩
無用UV慮鏡
無用水平呎
無用對焦放大鏡
如果你在同一時間環境下拍影,你有用呢D野就一定比無用呢D野拍得好D。 :wink:

似乎投資挺大. :?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 15:44:49 
討論區會員

車,呢D野都不貴架啦,
對焦放大鏡 就貴DD。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 15:45:29 
事務局長
事務局長

yt 寫:
無用遮光罩
無用UV慮鏡
無用水平呎
無用對焦放大鏡

I just wonder if UV filter and 水平呎 is really need. Since the focusing screen is grip type....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 15:48:00 
討論區會員

Is UV filter a must?
UV是人眼看不到,菲林看得到的。
我用 拉架﹠SINAR UV filter 的。
HASS就用HASS

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 15:56:13 
幹事
幹事

yt 寫:
車,呢D野都不貴架啦,
對焦放大鏡 就貴DD。

有錢人口氣的確唔同D...... :roll:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:02:23 
討論區會員

我不是錢人,
只想拍得好DD, :oops:
走焦
什麼是走焦呢、
有些大底鏡在收細光圈之後會走左焦點架,所以最好在收細光圈之後用對焦放大鏡 再看一看。 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:09:33 
討論區會員

...........水平呎 is really need...........
focusing screen係有格格,但請不要忘記,鏡頭可以活動的,在拍攝時,是否同focusing screen 成水平呢,橫直都要看一看啦。 :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:19:17 
幹事
幹事

大底鏡的Hood不像細底及中底鏡般有配套的, 請問如何選購?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:31:31 
討論區會員

Terry Sham 寫:
大底鏡的Hood不像細底及中底鏡般有配套的, 請問如何選購?

大底鏡的Hood 最好就是Sinar , 我最近看過日本有個幾好,不過要找一找D料 :o

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:31:32 
CONTAX CLUB 會員

yt 寫:
無用遮光罩
無用UV慮鏡
無用水平呎
無用對焦放大鏡

大家討論下 ... 小弟剛學玩大底, 以下係小弟既劣作....

http://forum.contax-club.org/viewtopic.php?t=10420

我 d 相 .....
1) 遮光罩係應該要用 .... 但冇用 (因未買!!! :lol: )
2) UV filter .... o係我 d 4x5 鏡, 我全部冇用 filter. why???
我相信鏡頭唔用 filter 係最好, 但 135 format d 鏡因為要拎住周圍走,
好容易整/撞花 ....所以加左係心理上會用得安心 d.
至於影大底 ... 所有動作 ... 慢慢黎 ... 要整花之鏡真係比較難.
3) 水平呎 ... 我冇用, 只用塊玻璃上 d 線就大至 OK .... 當然有水平呎就更好 ....
4) 對焦放大鏡 .... 其本上一定要, 冇的話好難對焦 .... 而且仲要有塊黑佈!!
不過有個直角取景器, 有的話可以唔用黑佈同對焦放大鏡.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:33:55 

yt 寫:
我不是錢人,
只想拍得好DD, :oops:
走焦
什麼是走焦呢、
有些大底鏡在收細光圈之後會走左焦點架,所以最好在收細光圈之後用對焦放大鏡 再看一看。 :wink:

有冇資料?? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 20 6月 06 16:37:28 
幹事
幹事

jack_hui 寫:
不過有個直角取景器.

呢件野貴唔貴?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 93 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 76 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :