CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 18:27:59

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Nikon D700 售價
文章發表於 : 週三 16 7月 08 17:35:17 
幹事
幹事

D700 $22800
PC-E Micro NIKKOR 45mm $16000
PC-E Micro NIKKOR 85mm $15500
SB-900 $3980
SD-9 $1600

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 7月 08 18:30:50 
理事
理事

第一貨批街價應該為 $20xxx.......

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 7月 08 22:01:32 
幹事
幹事

好想睇下Canon同Sony點招架. :wink:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 16 7月 08 22:42:04 
幹事
幹事

Terry Sham 寫:
好想睇下Canon同Sony點招架. :wink:

一百蚊三部有壞包換,買夠二百蚊送多隻,仲可以儲印仔  :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 00:43:05 
CONTAX CLUB 會員

wah 寫:

Today info...........$22xxx :roll: :roll: :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 01:20:38 
理事
理事

Victor Sze 寫:
wah 寫:

Today info...........$22xxx :roll: :roll: :roll:

又搶錢.......... :evil:

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 01:36:09 
資深討論區會員

呢到有幾多人比左三千蚊去萬城頂了?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 04:17:55 
討論區會員

G2 Lover 寫:
呢到有幾多人比左三千蚊去萬城頂了?

查實此處除了某人急住要買來用,應該無咩人會咁急住入!真係要急玩FF,D3出時就入咗啦!
D700半年至一年內,應可跌至$16000(否則sony, canon的焦土政策徹底失敗,市場佔有率會極速流失!我們期望的FF平民化還要再延誤!:lol: ),到時才入未遲,再者對此處同好者都只是用ZF,Digital吸引有限,even FF

我個人來講,更會等Fuji FF 的出現,到時slide, negative的simulation mode一定是賣點,唔係佢點夠人打!S100FS好明顯是他們的試金石!好可能將來部部機,even傻瓜機都有不同film的simulation mode!
一年半載後,等唔到fuji FF,再買D700都未遲,玩吓手canon新FF一出,好多傻仔又身痕轉會,八九成新的機就可到手,玩digital,二手,及月下貨明顯是明智之舉,因小弟無咁多無謂子彈浪費。再者,如果買了D700,都想不到有乜新加功能再吸引我轉新Nikon機!莫非佢肯出機身防震,死都唔信!既然係咁,不如等月下貨先買,我的朋友在5D出機兩個月內以二萬元留下買到新機,不知幾招積,現今咪又係低價了咁耐都未出新機!

相反,如 canon將出的FF機對CY, other adapter mount CZ鏡無刮鏡問題,相信大家反而會考慮考慮舊Zeiss鏡數碼(canon)化,當然亦要看其CMOS質素及機身function!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 08:57:25 
幹事
幹事

[quote="sick"]查實此處除了某人急住要買來用,應該無咩人會咁急住入!真係要急玩FF,D3出時就入

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 09:02:01 
幹事
幹事

lofan 寫:
雖然我繼續建議最好有枝 ZF AF Zoom...,退而求其次都唔該俾枝 CPU 鏡我...

你好需要用P同S Mode咩?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 09:43:16 

lofan 寫:
雖然我繼續建議最好有枝 ZF AF Zoom...,退而求其次都唔該俾枝 CPU 鏡我...

可以買多部低階d輕身d既機隨時拎出街用都有測光?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 10:03:33 
幹事
幹事

畢特 寫:
lofan 寫:

可以買多部低階d輕身d既機隨時拎出街用都有測光?

叫Lofan買低階? 算把啦! :lol:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 13:43:38 
幹事
幹事

lofan 寫:

冇需要乜滯

但唔想次次換鏡都要話俾部機聽我換左鏡,好鬼死麻煩,
如果用緊燈就仲大鑊,唔記得 set 隨時多個黑圈!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 13:45:13 
幹事
幹事

叫Lofan買低階? 算把啦! :lol:

我用過 F70 , 唔知 F60 定 F50,
亦都用過 Contax NX

所以我都用過唔少低階機嫁~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 17 7月 08 21:24:06 
討論區管理員

Personally I like the D700 + D300 combo , there are time FX format would be great, but then there are also time when DX format is better still.

To be fair, I am kind of skeptical about how Fujifilm going to be with their S series DSLR. After all, its not just the sensor anymore these days. I still think a S6-PRO would come to be, but also I think as usual it would come short of what the market been around as usual.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 31 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 75 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :