CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 20:06:13

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週五 06 2月 09 23:30:42 
CONTAX CLUB 會員

King 寫:
shanpark 寫:
lofan 寫:
Terry Sham 寫:
shanpark 寫:
傳統 AF Schneider? :roll:
Schneider only has AF lenses for Samsung and Rollei.

Schneider 鏡用係賓得單反都有af :D

Yes, they share the same PK Mount. :wink:

Does it mean they share the same cut of PK market?

三星(Schneider)鏡,賓得鏡頭都係pk mount.
依加收到料,中原0既三星鏡大特價 :shock: (wa!有副廠鏡平呀,我唔洗買龍仔tokina啦)
咁0岩笨鏡加價,聽日我都去買返幾枝三星鏡.
咁我月尾去旅行又拎/買少幾枝鏡 :D

果D 士拉打咪又係DA鏡來.......真的有分別??

色水係有分別.
我仲想買枝35mm用係菲林機,不過今日買唔到.
睇0下去到韓國買唔買到啦.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 07 2月 09 00:15:21 
資深討論區會員

shanpark 寫:
King 寫:
shanpark 寫:
lofan 寫:
shanpark 寫:
傳統 AF Schneider? :roll:
Schneider only has AF lenses for Samsung and Rollei.

Schneider 鏡用係賓得單反都有af :D

Yes, they share the same PK Mount. :wink:

Does it mean they share the same cut of PK market?

三星(Schneider)鏡,賓得鏡頭都係pk mount.
依加收到料,中原0既三星鏡大特價 :shock: (wa!有副廠鏡平呀,我唔洗買龍仔tokina啦)
咁0岩笨鏡加價,聽日我都去買返幾枝三星鏡.
咁我月尾去旅行又拎/買少幾枝鏡 :D

果D 士拉打咪又係DA鏡來.......真的有分別??

色水係有分別.
我仲想買枝35mm用係菲林機,不過今日買唔到.
睇0下去到韓國買唔買到啦.

係?
咁士拉打PK鏡係咪都有14 F2.8?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 07 2月 09 05:17:20 

King 寫:
係?
咁士拉打PK鏡係咪都有14 F2.8?

http://www.samsungcamera.com/product/pr ... cat_uid=13
唔見有wo,我係覺得笨記有部份好野唔比三星出 :twisted:
例如fa3公主.
da14 2.8多人買,一來平過12-24,2來大光圈同埋變形控制比較好.
好在三星冇出14 2.8,唔係0既話三星鏡減價,就幾乎冇人買笨鏡.
你都知用開笨0野0既人大多鐘意買定焦鏡,
今次三星大減價至多0左人買12-24.
我早就想買12-24,見da12-24太貴,仲要係tokina代工,所以忍手唔買住.
我覺得變形控制係冇咁好,睇來遲d我又有藉口買da 15 :lol: (不過都要有錢至買得ga)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 07 2月 09 05:29:07 

今日我淨係買到三星0既12-24,
價錢就真係........我覺得係抵買.
不過就冇網友報個價咁平/癲. :shock:
睇來香港0既三星似乎唔會再賣dslr,快d清貨順便冼摺成一獲金 :twisted: :lol:
果頭笨記加價呢頭三星清貨. 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 07 2月 09 10:25:48 
幹事
幹事

Dear Shanpark,

見唔見有D-XENOGON 35mm F2同D-XENON 100mm MACRO F2.8賣? 抵嗎?

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 07 2月 09 12:13:36 
資深討論區會員

見唔見有D-XENOGON 35mm F2同D-XENON 100mm MACRO F2.8賣? 抵嗎?

鐳射有齊!抵唔抵真係問SHAN姐先知

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 07 2月 09 18:48:28 

King 寫:

鐳射有齊!抵唔抵真係問SHAN姐先知

今日有人報料,已經回復返"正常"價 :evil:
100mm MACRO唔係比人掃晒就係訂0左.
就算有現貨個價都唔平.
:!: 一開始三星鏡頭定價係比笨鏡貴,唔係減價都唔會多人買.

想知價錢可以去中原睇睇.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 22 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 74 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :