CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 05:13:21

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 105 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週四 21 5月 09 11:11:10 
討論區會員

Yeh! We should be able to bargain for a better price!

1. Wah (+ LH-7)
2. jack_hui (+LH-7)
3. iamderek (+LH-7)
4. jason (+LH-7)
5. Edison (+LH-7)
6. TL(+LH-7)
7.
8.
9.
10.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 21 5月 09 17:02:17 
資深討論區會員

咁如果我己有COSINA 支50 F1.5, 咁又賣唔賣呢支好呢?
呀! 唔係.....應該用番討論區問法:
[ 幫幫手, 小弟未有50MM, 見到COSINA 呢支規格幾好, 到底入呢支好, 定係入LEICA 0.9 好, 定係一步到位買CANON 50 F1.2 好啲, 小弟用用緊40D, 諗住遲啲入5DMK2...唔該!]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 21 5月 09 17:14:37 
CONTAX CLUB 會員

joe 寫:
咁如果我己有COSINA 支50 F1.5, 咁又賣唔賣呢支好呢?
[ 幫幫手, 小弟未有50MM, 見到COSINA 呢支規格幾好, 到底入呢支好, 定係入LEICA 0.9 好, 定係一步到位買CANON 50 F1.2 好啲, 小弟用用緊40D, 諗住遲啲入5DMK2...唔該!]

:lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 21 5月 09 17:22:30 
幹事
幹事

jack_hui 寫:
joe 寫:

:lol: :lol:

其實係唔係真係好多人認為Canon係好野? :roll:

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 21 5月 09 18:11:32 
資深討論區會員

引言回覆:
其實係唔係真係好多人認為Canon係好野?

呢個問題係度答唔係咁客觀.....你最好去成成睇買鏡嗰時個條友身邊個FRIEND 或者撘訕路人甲嘅評論我覺得佢地會就中肯啲咁囉! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 21 5月 09 18:26:30 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:

呢個問題係度答唔係咁客觀.....你最好去成成睇買鏡嗰時個條友身邊個FRIEND 或者撘訕路人甲嘅評論我覺得佢地會就中肯啲咁囉! :lol:

唔使。。 去dc胸吹水区问问咪知罗~

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 5月 09 01:25:43 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:

雖然我對Canon一點點好感都冇, 不過朋友親戚叫我介紹買咩牌子相機好, 我都係叫佢地買Canon, 包冇死錯. :lol:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 5月 09 03:19:51 
討論區管理員

Terry Sham 寫:
其實係唔係真係好多人認為Canon係好野? :roll:

As always, what's the perspective, budget, and setup. As of today, all Mfr can give you quality gears provided you pay for it and willing to shoulder it ( literally )

Unlike many others, I think the better Canon gears are quite good. The 50/1.2L and the 85/1.2L-II are also very good lens ( unlike what many here keep trashing it about ). I test shoot them on FF DSLR ( 1Ds-II , and 5D ) and they both prove performing.

What I see though is many who shoot JPEG and keep asking the lens/body to do thing certain way but fail to invest the time in making that / perfecting that image parameters ...

Between the Noct and the Canon ... there is only very marginal speed difference, and considering the much better capability of the bodies. Its hard not to recommend the Canon though ...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 5月 09 12:30:38 
資深討論區會員

引言回覆:
雖然我對Canon一點點好感都冇, 不過朋友親戚叫我介紹買咩牌子相機好, 我都係叫佢地買Canon, 包冇死錯.

CANON 同 TOYOTA 一樣, 都係一個唔會買錯嘅品牌, 但又唔一定會俾到好大嘅驚善俾你.....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 5月 09 13:38:58 
理事
理事

友站 HKLFC 的大大分享了今期 Asahi Camera 的測試:

http://www.hklfc.com/forum/?o=topic&act ... 417&page=2

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 5月 09 14:13:56 
幹事
幹事

wah 寫:
友站 HKLFC 的大大分享了今期 Asahi Camera 的測試:

http://www.hklfc.com/forum/?o=topic&act ... 417&page=2

Thanks! 慳番幾十蚊. :oops:
不過今期有赤城耕一的ニコンFマウントのあんな謎 こんな謎, 如果有人分享埋就好了. :oops:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 22 5月 09 21:03:06 
理事
理事

繼八枚玉 同 50/1 後...........Cosina 下次會搵邊支鏡"復刻"? 8)

P.S Nokton 35/1.2 Aspherical 比 Summilux 35/1.4 Aspherical 仲勁...........因為係 "三非" VS "雙非"! :lol:

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 5月 09 12:06:03 

如果支 50/1.1 泊得住第一代 50/1.0, d Leica 友會唔會自殺呢?? :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 5月 09 12:18:44 
資深討論區會員

引言回覆:
如果支 50/1.1 泊得住第一代 50/1.0, d Leica 友會唔會自殺呢??

第二個唔咁講, 但係LEICA 友我咁寫包單一定唔會....就算會都係床板夾, 絶對唔會對外表示或暗示半點世上有任何35MM鏡可以超越LEICA 嘅鏡, LEICA 只係會輸俾LEICA 自己嘅姐! :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 23 5月 09 12:39:20 

冇錯, 價錢一定輸俾 Leica!!! :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 105 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1234567  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 18 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :