CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 28 3月 24 17:06:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週五 31 12月 04 10:25:22 
幹事
幹事

小小米奇 寫:
首先我未拆過,看圖估咋 :oops: 純用機械原理推理 :oops:
首先假設個ball頭lock唔係夾實個絲帽 :?:
兩粒個絲帽係外絲(外面無其他鏍絲管位),應該都係用扭既方法,最好用短一字鈚(一字位要fit晒),再用大力kim夾實支鈚扭(成L形),最好夾實個ball頭先喎。左上右落(release),係頭個野實D,要用陰力,唔好用死力。
因為鐵上膠,上個時上死左(過多),絲帽入左膠,會好實。佢送個支鈚:唔好查手,唔好發力。
用短一字鈚(好發力)、鈚頭夠寬唔會杻花頭
希望你成功啦 :wink:

死死死... 你早咁多日答我都未唔該你添,
雖然我未試,但係都唔該哂你咁 detail 話我聽點搞!

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 31 12月 04 10:30:28 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

lofan 寫:
小小米奇 寫:
首先我未拆過,看圖估咋 :oops: 純用機械原理推理 :oops:
首先假設個ball頭lock唔係夾實個絲帽 :?:
兩粒個絲帽係外絲(外面無其他鏍絲管位),應該都係用扭既方法,最好用短一字鈚(一字位要fit晒),再用大力kim夾實支鈚扭(成L形),最好夾實個ball頭先喎。左上右落(release),係頭個野實D,要用陰力,唔好用死力。
因為鐵上膠,上個時上死左(過多),絲帽入左膠,會好實。佢送個支鈚:唔好查手,唔好發力。
用短一字鈚(好發力)、鈚頭夠寬唔會杻花頭
希望你成功啦 :wink:

死死死... 你早咁多日答我都未唔該你添,
雖然我未試,但係都唔該哂你咁 detail 話我聽點搞!

比小小愚見,希望幫到手 :oops:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 17 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 16 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :