CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週日 28 4月 24 00:11:28

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 158 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 4567891011  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週日 16 5月 10 09:09:52 
資深討論區會員

Raimondi 寫:
The only attraction for this camera is it is mirrorless, but that's all. If I want big sensor, I would go for A850 which is a very nice camera. If I want small size, I would go for m4/3 lenses with smaller image circle and therefore smaller size. APS-size sensor with mirrorless body is just getting to no where ... sensor not big enough, lenses too big ... this reflects the conflicting design philosophy of the Sony engineers. I still have a A100 as toy ... dun think I will go for this EVIL unless it is a FF sensor.

我睇法就同你相反,一直以來我都不知幾想搵部大 sensor 便攜機,或者更具體黎講,我想搵部 contax t3 的數碼替代品,試過 ricoh grd,顏色同 noise 表現都唔滿意,試埋 dp1,好陣時可以好好,但幾近神經刀。反而一見到 sony announce lee 舊野我第一感覺係: 終於等到啦!

同埋只要業績理想,我就唔信 sony 唔同佢出偽蔡!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 16 5月 10 10:02:36 
CONTAX CLUB 會員

lofan0 寫:
Raimondi 寫:
The only attraction for this camera is it is mirrorless, but that's all. If I want big sensor, I would go for A850 which is a very nice camera. If I want small size, I would go for m4/3 lenses with smaller image circle and therefore smaller size. APS-size sensor with mirrorless body is just getting to no where ... sensor not big enough, lenses too big ... this reflects the conflicting design philosophy of the Sony engineers. I still have a A100 as toy ... dun think I will go for this EVIL unless it is a FF sensor.

我睇法就同你相反,一直以來我都不知幾想搵部大 sensor 便攜機,或者更具體黎講,我想搵部 contax t3 的數碼替代品,試過 ricoh grd,顏色同 noise 表現都唔滿意,試埋 dp1,好陣時可以好好,但幾近神經刀。反而一見到 sony announce lee 舊野我第一感覺係: 終於等到啦!

同埋只要業績理想,我就唔信 sony 唔同佢出偽蔡!

Agree! 但小弟都係第一次見到Lofan支持Sony產品!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 16 5月 10 12:10:34 
幹事
幹事

Bricks 寫:
Agree! 但小弟都係第一次見到Lofan支持Sony產品!

話說我曾幾何時都係由屋頭到屋尾件件都係 sony 果 s 死忠 fans黎o架,
不過我鍾意的係盛田昭夫/井深大/大賀典雄時代,engineering / r&d 為公司龍頭,年年都有一大堆世界最乜,世界最物的 sony,而唔係由出井伸之繼任後變成乜都只係賣樣靠 marketing 的 sony。

亦都係因為公司方針的改變,所以我亦由好鍾意 sony 變成好 Q 憎 sony。lee 種憎交織住我對舊 sony 的支持,我諗最簡單可以理解為「恨鐵不成鋼」的心態。

今次即管交六千銀俾佢,睇下佢又俾 d 咩野我啦~

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 16 5月 10 17:34:22 

lofan 寫:
Bricks 寫:

話說我曾幾何時都係由屋頭到屋尾件件都係 sony 果 s 死忠 fans黎o架,
不過我鍾意的係盛田昭夫/井深大/大賀典雄時代,engineering / r&d 為公司龍頭,年年都有一大堆世界最乜,世界最物的 sony,而唔係由出井伸之繼任後變成乜都只係賣樣靠 marketing 的 sony。

亦都係因為公司方針的改變,所以我亦由好鍾意 sony 變成好 Q 憎 sony。lee 種憎交織住我對舊 sony 的支持,我諗最簡單可以理解為「恨鐵不成鋼」的心態。

今次即管交六千銀俾佢,睇下佢又俾 d 咩野我啦~

我都會交,如果你訂到pre-order通知聲,我想六月中去旅行前買到來試試只帶細機的旅遊體會...

講番盛田昭夫,他當年都係我偶像,好細就拜讀他的人生,其他的人物不大記得...只記得事 ~ 當年PS1一出,由不被看好,直至掃低Sega Saturn後,雄霸一方!就如今日iPhone 打入Smartphone市場一般,最為難忘,

可惜之後就無以為繼,一切產品新意欠奉!除了貴,無什麼驚喜,但今次真有些吸引!放手一試,反正二手大把人要 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 16 5月 10 18:13:21 
資深討論區會員

如果係六月中旅行的話,我諗行貨就一定趕唔切啦,小道消息話六月二十四日發售咁話喎

反而如果你唔介意買水貨的話,nex5同 nex3 在日本的發售日期分別係六月三日及十日,但日本個價貴香港一截仔,再加埋 lee 部機的水貨一定炒到昇天咁貴...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 16 5月 10 19:08:09 

lofan0 寫:
如果係六月中旅行的話,我諗行貨就一定趕唔切啦,小道消息話六月二十四日發售咁話喎

反而如果你唔介意買水貨的話,nex5同 nex3 在日本的發售日期分別係六月三日及十日,但日本個價貴香港一截仔,再加埋 lee 部機的水貨一定炒到昇天咁貴...

果然要問一問你凡兄,好啦!去完返來再買吧!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 17 5月 10 08:54:11 
幹事
幹事

唔知Sony今次有冇機會出Carl Zeiss T*銀框Filters呢? 8)

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 21 5月 10 16:29:55 
理事
理事

各種 adapter 七月有售!

http://homepage2.nifty.com/rayqual/

http://dc.watch.impress.co.jp/docs/news ... 68656.html

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 21 5月 10 16:39:24 

wah 寫:

正,極其期待,如何預定,麻煩各大大得知後通知一聲!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 22 5月 10 11:28:34 
幹事
幹事

http://www.youtube.com/watch?v=lnHQyLtbjok&hd=1

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 22 5月 10 18:28:14 
理事
理事

Bye Bye R-D1 and M8.............

http://leicarumors.com/2010/05/21/sony- ... ors.com%29

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 22 5月 10 18:35:43 
幹事
幹事

wah 寫:

6-bit code reader? :shock:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 22 5月 10 19:42:37 
討論區管理員

well its pretty easy, after all those 6 bit coding had been well documented, and Leica had just that many focal length in their M lineup ...

well I guess Leica ( and Nikon ) can choose to launch their own mirroless ILC if they want, even FF, after all, they've got the sensor ( to be fair, might be its even easier just to made the M mount electronic ( say like that of Pentax or Nikon ) and develop AF/Liveview M mount lens )

One thing for sure, the like of canon G series is probably no more. just do not made sense anymore ( well Ricoh is another story, its still very pocketable when these ILC are not )

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 22 5月 10 21:27:05 
幹事
幹事

有冇人知Sony新E-Mount能Cover 135 FF嗎?

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 22 5月 10 21:36:07 
幹事
幹事

Terry Sham 寫:
有冇人知Sony新E-Mount能Cover 135 FF嗎?

個樣似唔得下嘛?  :shock:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 158 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  1 ... 4567891011  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:Google [Bot] 和 63 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :