CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 18 4月 24 16:06:13

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 35 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 防潮櫃有無好介紹
文章發表於 : 週三 19 1月 05 12:20:30 
討論區會員

一輪苦戰,CZ寶貴鏡頭入得七七八八(對我黎o講),以前用Nikon都無話甘鍚住,但Contax可能以後都無,唯有用防潮櫃好好保存,所以請問有無好介紹。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 14:10:54 
CONTAX CLUB 會員

I have been using 收藏家 (two doors model but forgot the model #)for about 9 years.... still working fine, the only ironic thing is the 外露 screws have been rusty..... 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 14:46:58 
幹事
幹事

Yes, I have also being used 收藏家 for 6 years. It works fine.

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 15:23:54 
幹事
幹事

天生天養,粗玩粗用,成日拿出去影,
我 d 鏡的下場只有跌爛,從冇發毛

當然,我間房起級無敵大西斜,亦係一個主因

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 16:02:48 
討論區新手

I use Toyo Living for 3 years. Pretty good.

:D :D :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 16:15:14 
討論區會員

多謝各位,我家近樹,又係一樓,回南天十分潮濕,諗落都係買番個好D,不過要搵位擺都幾頭痛。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 17:02:29 
事務局長
事務局長

Choyin 寫:
多謝各位,我家近樹,又係一樓,回南天十分潮濕,諗落都係買番個好D,不過要搵位擺都幾頭痛。

me too...I have this problem too... want to buy but no place to store....

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 23:18:53 
資深討論區會員

What is the difference between Toyo and 收藏家?
There is a big difference in their price!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 19 1月 05 23:54:41 

Chung 寫:
What is the difference between Toyo and 收藏家?
There is a big difference in their price!

Toyo係日本出,而收藏家是台灣出既。價錢應該Toyo貴D,最好去萬成問價。

我係用Toyo都好耐,耐到都唔記得幾耐啦。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 1月 05 01:29:05 

macwah 寫:
Chung 寫:

Toyo係日本出,而收藏家是台灣出既。價錢應該Toyo貴D,最好去萬成問價。

我係用Toyo都好耐,耐到都唔記得幾耐啦。

We bought them around the same period of time! :wink:

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 1月 05 15:17:22 
討論區會員

有無人用緊/用過Wonderful?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 1月 05 16:08:16 
討論區會員

我用緊WONDERFUL既60L防潮箱~

我唔知防潮箱應該係點, 我只可以形容我呢部係靜, 同埋個外觀finish做得幾好, 度玻璃門都好扎實.
響大陸買落黎都係五百幾蚊, 算係交足功課~ 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 1月 05 18:02:28 
討論區會員

martinpt 寫:
我用緊WONDERFUL既60L防潮箱~

我唔知防潮箱應該係點, 我只可以形容我呢部係靜, 同埋個外觀finish做得幾好, 度玻璃門都好扎實.
響大陸買落黎都係五百幾蚊, 算係交足功課~ 8)

請問你買幾多Litre呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 1月 05 20:49:27 
資深討論區會員

Toyo is out of stock at Man Shing!
Where can I buy it?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 20 1月 05 22:54:09 
顧問 (榮譽)
顧問 (榮譽)

上當年聽啊榮講佢個收藏家 個電子抽濕部份無端端懷佐仲有陣Loon味。唔記得佢有冇話出煙。我同佢都買佐TOYO喇,差唔多八年都冇事!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 35 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 30 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :