CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 03:20:18

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : Film Scanner
文章發表於 : 週三 06 4月 05 23:55:24 
討論區會員

岩岩第一次用film scanner, 發覺d 塵真係好鬼討厭!

其實 film scan 事前, 有乜正統方法/工具除塵, 事後又有乜好既software修補呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: Film Scanner
文章發表於 : 週四 07 4月 05 01:20:59 
幹事
幹事

unique 寫:
岩岩第一次用film scanner, 發覺d 塵真係好鬼討厭!

其實 film scan 事前, 有乜正統方法/工具除塵, 事後又有乜好既software修補呢?

你部係乜野film scanner? 有冇ICE? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 07 4月 05 08:42:14 
資深討論區會員

unique 寫:

事前就係吹走d塵
事後?有Digital ICE就緊係好啦;無?自己逐粒執啦,仲要唔好執左d唔係塵既野。

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 07 4月 05 13:53:25 
討論區會員

sing 寫:
unique 寫:

你部係乜野film scanner? 有冇ICE? :roll:

KM Scan Dual IV 囉. 應該有ICE.

另外, 而家試用緊 VueScan, 應該點樣 set profile? 我見到個software已經有得比我選scanner model 同 film model. 但係出黎d 色都仲係差好遠......

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 07 4月 05 13:55:25 
討論區會員

damon 寫:
unique 寫:

事前就係吹走d塵
事後?有Digital ICE就緊係好啦;無?自己逐粒執啦,仲要唔好執左d唔係塵既野。

就咁用pump 吹? 定係有乜特別工具?

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週四 07 4月 05 14:12:42 
資深討論區會員

unique 寫:
damon 寫:
unique 寫:

事前就係吹走d塵

就咁用pump 吹? 定係有乜特別工具?

用pump或者壓縮氣體都得

用vuescan,要scan條film既unexposed and fully exposed位做基準,咁會靚d。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 4月 05 20:33:00 
資深討論區會員

又學到野!多謝! :lol:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 7 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上