CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 19 4月 24 00:56:59

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 33 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : 有無人玩45?
文章發表於 : 週五 06 2月 04 23:36:42 
討論區新手

小弟想上45機.暫時鍾情於Linhof technika 2000. 有興趣的朋友.討論下吧.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週日 08 2月 04 21:10:03 
CONTAX CLUB 會員

用4x5好煩喎, 除非你只著重於照片質量,及已有相當的技術!! :shock: :shock: :shock:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 09 2月 04 00:07:54 
討論區新手

是呀,我很著重照片的質量.但沒有相當的技術.:mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re: 有無人玩45?
文章發表於 : 週一 09 2月 04 11:09:20 
資深討論區會員

吹水 寫:
小弟想上45機.暫時鍾情於Linhof technika 2000. 有興趣的朋友.討論下吧.

吹水兄,不如你上咗先,然後在此貼圖及今享心得。 :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 09 2月 05 17:30:20 

吹水 寫:

我都有興趣. 但係好似真係好貴咁. 早兩日去萬成見到有, 問佢地果部係乜時佢地一來唔係好願意答, 二來就係佢都好似唔係好知咁. :roll:

其實我主要想玩6x9, 但係又唔知部 technika 2000 可唔可以上到120背. 唔知邊頭會有多D呢D野睇下呢... (新機)

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 09 2月 05 20:50:41 
討論區會員

3son 寫:
吹水 寫:

我都有興趣. 但係好似真係好貴咁. 早兩日去萬成見到有, 問佢地果部係乜時佢地一來唔係好願意答, 二來就係佢都好似唔係好知咁. :roll:

其實我主要想玩6x9, 但係又唔知部 technika 2000 可唔可以上到120背. 唔知邊頭會有多D呢D野睇下呢... (新機)

it costs more than 30k (increased to 35k i guess?)
it has always been said that the linhof bas ben being overpriced (despite it's supreme quality)
30k is sufficient for you to buy a whole system at 2nd hand

for 4x5 i guess the choices are abundant, people sometimes recommend something like wisner technical (field cameras) or even cambo(monorail), shenhao (wooden?!), tachihara...and manymany

some beginners in LF even construct their own ... buying a wooden package of raw materials

lastly, i just want to say...i never shoot LF...haha
just bullshiting above

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 09 2月 05 22:12:59 
資深討論區會員

Linhof太重太貴,買隻Wista 木頭機吧,約7~8千,剩番D錢可以買多兩支鏡.
有不同片盒可拍6x7, 6x9, 6x12...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 09 2月 05 22:36:27 
討論區會員

Jesse 寫:
Linhof太重太貴,買隻Wista 木頭機吧,約7~8千,剩番D錢可以買多兩支鏡.

X 2

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 09 2月 05 23:42:55 
討論區管理員

I shoot Large format also, but if your interest is in 6X9 or so, I would suggest you just go get a Horsemen 612 PRO. Linhof is build firat class but priced over inflated.

The Toyo 45CF is only about 7.6K new

2nd hand wooden 4X5 is far better and relatively cheap ( and better looking than the Linhof )

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週三 09 2月 05 23:54:10 

Andy 寫:
吹水 寫:

吹水兄,不如你上咗先,然後在此貼圖及今享心得。 :twisted: :twisted:

Andy 同我講,趁仲後生,應該玩o左 4x5 先,D 135 等到老先玩。攪到我心大心細 :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 10 2月 05 00:12:17 

老老實實,香港地玩大底,配 Wide 鏡是不是實際 D ... 我也比較鍾意 Wista

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 10 2月 05 09:36:57 
資深討論區會員

趁有能力、體力,真係恨d直上45 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 10 2月 05 12:14:42 
事務局長
事務局長

原明 寫:

Toyo好鬼輕... :twisted:

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 10 2月 05 13:44:10 

Jesse 寫:

先多謝各位大哥的見議. :D

想問邊頭可以找到多D Wista的料呢?香港邊樹有得賣呢? 我之前見過 tachihara 好似幾靚, 同 wista 比差幾遠呢?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 10 2月 05 17:15:48 
討論區會員

vincenthoy28 寫:
原明 寫:

Toyo好鬼輕... :twisted:

唔係好輕,睇下你用邊部機....唔好唔記得重有45片盒,測光錶,腳架,快門.....等等. 最輕的,如沒有了它,什麼都不行......就係shutter 縄. :wink:

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 33 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 10 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :