CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 16:28:36

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 15 6月 05 10:16:24 
資深討論區會員

Hello Kit 寫:
peter2000 寫:
i say...g2,,,fm3a good wow

呢度?人 is like that !!!! Heheheeeee.... :twisted:

Buy Contax 645 la !!! :twisted: :twisted: :twisted:

一步到位! :twisted: :twisted: :wink: :wink:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 15 6月 05 17:13:18 
資深討論區會員

一個向東行, 一個向西走, 點一步到位呀? :roll:
(唔好同我講個地球係圓呀, 我都有讀過吓書咖.)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 15 6月 05 22:54:08 
幹事
幹事

joe 寫:
一個向東行, 一個向西走, 點一步到位呀? :roll:
(唔好同我講個地球係圓呀, 我都有讀過吓書咖.)

我細個陣時學校教過一本好似話好權威,好似話完全唔會有錯的書籍,
話大地係平嫁喎,唔通我又俾人昆左? 

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 16 6月 05 01:04:13 
討論區會員

.........................,,,,my gob

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 7月 05 19:26:59 
資深討論區會員

引言回覆:
不過話時話..有錢既..真係直上C645.....抵X呀....

引言回覆:
Buy Contax 645 la !!!

引言回覆:
Go straight to Contax 645.... Don't waste your money...

引言回覆:
一步到位!

引言回覆:
買哂G2 + C645

嘩, 你睇吓, 人地問一個G2同FM3嘅問題, 居然有咁多人係到放C645 嘅毒.
話時話, 我都未真真正正玩過同擁有過任何大片幅機, C645係咪真係咁好先?
佢有乜嘢可以吸引到人地買佢唔買"哈蘇" 先?
我真係有錢冇定駛, 係咪買佢唔會後悔先?
佢用啲啲鏡係咪唔算最堅都算係最正先?
佢易唔易用先?
佢會唔會易HANG 機先(係呀, 大FORMAT 有時會HANG 咗係度)?
晒相方唔方便, 貴唔貴, 同賣FILM 容唔容易先?
部機係咪先耐用先?
食唔食電先?
出外配電方唔方便先?
唔好話對焦要好好快啦啦, 咁對焦有冇俾人有快感先?
一步到位, 會唔會呢一步係行錯路先?
同呢一步到咗咩嘢位先?
DON'T WASTE MONEY 係咪真係買C645定指一切大片幅先?
配件貴唔貴先?
真係買嚟玩, 有乜邊幾支好鏡介紹吓先(唔好話買晒呀!)?
有咩嘢配件最好埋配嚟用先?
依家先至買, 仲有冇新貨先?
啲FILTER 易唔易配先?
定還是平平地買套BRONICA RF KIT 連三鏡玩吓仲好先?
部機方唔方便出街用先?
定其實FOR STUDIO 用先?
部機維修貴唔貴先?
咁多支支鏡, 如BUDGET 有限,有邊支係必買先?
最經濟玩法要付出幾多銀先?
有兩三皮嘢, 會唔會買其它機仲正先?
佢啲相出嚟, 如果同依家ZM啲鏡大家都方18R相比, 係咪真係差咁遠先?
如果真係買咗, 係咪真係會發覺之前買嘅135 機同鏡都會因此打入冷宫先?
部機重唔重先?
如果我想叫人幫我影相, 其它人可唔可以教吓佢就用到先?
後生仔用佢夠唔夠潮先?
係咪潮到爆先?
部機個VF 夠唔夠光先?
部機有冇先天性嘅DEFECT 先?
上片係咪比較方便先?
日后有冇DIGI BACK 配先?
可唔可以用HAS. 啲ZEISS 鏡先?
仲有....................................................(下刪十萬字)
:roll:
THX!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 7月 05 22:30:47 
事務局長
事務局長

joe 寫:
我都未真真正正玩過同擁有過任何大片幅機, C645係咪真係咁好先?

YES..Especially after I got Pentax 645!
joe 寫:
佢有乜嘢可以吸引到人地買佢唔買"哈蘇" 先?

Easy to use! Simplly it like Work horse..or if you use 220 film, you can treat it as 135 mm!
joe 寫:

Sure no regret. If you don't trust, you can make a vote & ask so many brother here.
joe 寫:
佢用啲啲鏡係咪唔算最堅都算係最正先?

If you consider "the bests" C645 is not, but will you consider to pay for over HKD150000 to buy TPP300f2.8? If not, C645 is more then enough
joe 寫:
佢易唔易用先?

If you ever play around Contax CY camera, you will understand how to use this cam in a min!
joe 寫:
佢會唔會易HANG 機先(係呀, 大FORMAT 有時會HANG 咗係度)?

Never heard people complaint about this.
joe 寫:
晒相方唔方便, 貴唔貴, 同賣FILM 容唔容易先?

Very easy, go to Tung Sing!
joe 寫:
部機係咪先耐用先?

What do you mean? about battery? if so, you may check our previous post for detail
joe 寫:
食唔食電先?

Ditto
joe 寫:
出外配電方唔方便先?

if with hand grip, can you AA battery..so, what do you think?
joe 寫:

IMHO, better then H1.
joe 寫:

No!
joe 寫:
同呢一步到咗咩嘢位先?

Sky!
joe 寫:
DON'T WASTE MONEY 係咪真係買C645定指一切大片幅先?

C645 is the balance of image quality against the convience
joe 寫:
配件貴唔貴先?

No
joe 寫:
真係買嚟玩, 有乜邊幾支好鏡介紹吓先(唔好話買晒呀!)?

D35, D55, P80f2 APO MP120, S210 & TAT350!
joe 寫:
有咩嘢配件最好埋配嚟用先?

Orginial package is good enought to start, you only need is filter & battery
joe 寫:
依家先至買, 仲有冇新貨先?

Of course Yes!
joe 寫:
啲FILTER 易唔易配先?

Not a problem
joe 寫:
定還是平平地買套BRONICA RF KIT 連三鏡玩吓仲好先?

Do you think you still can get new Bronica. They stop production for long time...I mean the FACTORY!
joe 寫:
部機方唔方便出街用先?

No doubt!
joe 寫:
定其實FOR STUDIO 用先?

Both outdoor or studio use is ok.
joe 寫:
部機維修貴唔貴先?

depend what is your damage!
joe 寫:
咁多支支鏡, 如BUDGET 有限,有邊支係必買先?

APO MP120!
joe 寫:

I think it should less then 20K!
joe 寫:
有兩三皮嘢, 會唔會買其它機仲正先?

Depend on your actual usage. From function point of view, 6008 is better. But can you tolorate such poor realibility??
joe 寫:
佢啲相出嚟, 如果同依家ZM啲鏡大家都方18R相比, 係咪真係差咁遠先?

No doujbt. Medium is another world
joe 寫:
如果真係買咗, 係咪真係會發覺之前買嘅135 機同鏡都會因此打入冷宫先?

possible
joe 寫:
部機重唔重先?

ng....subjective question. I think I don't........but...how about you?
joe 寫:
如果我想叫人幫我影相, 其它人可唔可以教吓佢就用到先?

Yes!
joe 寫:
後生仔用佢夠唔夠潮先?

Stylish to die la..!
joe 寫:
係咪潮到爆先?

Ditto
joe 寫:

IMHO, better then H1. Somepeople have different thought but at least can make you happy!
joe 寫:
部機有冇先天性嘅DEFECT 先?

Never heard people complain
joe 寫:
上片係咪比較方便先?

At least better then Hass!
joe 寫:
日后有冇DIGI BACK 配先?

I think there is some already in the market!
joe 寫:
可唔可以用HAS. 啲ZEISS 鏡先?

With adopter. Yes~!

Any more?

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 08 7月 05 23:08:51 
理事
理事

計我話都係有大把錢最好..............

買乜都唔駛諗o甘多 :lol:

www.flickr.com/dicksonlau

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 03:44:29 
討論區會員

Totally agreed with vincenthoy28.

Joe,

I am a C645 user.

However, I would not consider all the questions that you have stated here.

I believe no one could make a perfect and rational decision at any time along his or her life.

The importance is, if you make your decision, don't regret.

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 10:42:50 
資深討論區會員

vincent大大 勁!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 11:23:36 
資深討論區會員

話時話, 我都未真真正正玩過同擁有過任何大片幅機, C645係咪真係咁好先?
係 !!!

佢有乜?可以吸引到人地買佢唔買"哈蘇" 先?
More 潮 !!!

I haven't....

佢易唔易用先?
Easy !!!

佢會唔會易HANG 機先(係呀, 大FORMAT 有時會HANG ?係度)?
Hang ???? only stop when No Power lo~~~

食唔食電先?
2CR5 / If use AF about 15 roll 120, MF is long life !!!

出外配電方唔方便先?
2CR5....方唔方便 ?

AF in Pentax 645 is most 有快感 !!!

Sure !!! from 135 to 120 woo ~~~

同呢一步到?咩?位先?
Hight 位 !!!

有咩?配件最好埋配?用先?
54mz-3

?FILTER 易唔易配先?
All lens only have 2 filter size!!!

Set + 1 more lens lo..... about 30K

有兩三皮?, 會唔會買其它機仲正先?
Not Much lo !!!

如果真係買?, 係咪真係會發覺之前買?135 機同鏡都會因此打入冷宮先?
My 135 因此打入冷宮..........

部機重唔重先?
NO !!!! just like 135 !!!

後生仔用佢夠唔夠潮先?
唔潮~~~ Because 後生仔 only like DC !!!

係咪潮到爆先?
爆,爆,爆 !!! 8)

More 光 then my eyes ~~~~

部機有冇先天性?DEFECT 先?
???

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 11:42:05 
資深討論區會員

THX 各位大大!
特別係VIECENTHOY28兄.
點解會有上述咁多問題, 因為本人對MEDIUM FORMAT 確實係了解不多, 只是有時有啲FRIEND 有就攞嚟玩吓. 但成日見到人地講玩FILM 一定要玩大片先至"正" 講到我都有啲想買. 但一同人講, 十個着左九個都話 "MUST GO TO HASS. OR ROLLEI." 所以先至攪到我十五十六.
而且係呢個層面上可以話係從 "0" 開始, 所以真係要問多兩句至得.唔係到時要番轉頭就煩啦!

不過我都想再問多句, 而家成成賣緊?$, 有冇KIT SET家?如有,配咩嘢鏡呢?
THX AGAIN! 

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 11:50:52 
資深討論區會員

呀, 漏嘢添! 
仲有HELLO KIT 兄.
THX A LOT!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 11:58:46 
資深討論區會員

成成kit 21500可分期。
80/2, 機身, finder, 片盒,片芯 各1。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 12:18:05 
資深討論區會員

THX!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 09 7月 05 16:20:41 
資深討論區會員

依, 我見佢CATALOGUE 有支45-90 ZOOM
點解唔見你地提過嘅?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :