CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 01:29:02

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 8月 05 14:07:44 
資深討論區會員

lofan 寫:
damon 寫:
呢部野試過拎上手玩啦
當其時仲有其他人玩,玩完有以下偉論

"leica真係leica,1/4秒都唔over,都仲係出到晒d details位"

後來佢未走,我又拎部機check setting,原來set左去A定P mode
佢以為用緊m mode,實際張相係1/200 sec shutter time

傻仔真係傻仔,蠢左都唔知蠢,仲要俾人知埋佢點蠢法 d detail :lol: :P

果個傻仔咩年齡? :wink:

4張有多,仲要大大聲話自己玩相機已經用左百零萬。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 8月 05 14:25:18 
事務局長
事務局長

Terry Sham 寫:
yualbert 寫:
too expensive la..... ai.... I don't have R system..... if I start, then will spend too much $$$ la....... rather go for another thing..... :wink:

Don't worry, M Digital is coming. :twisted:

You still day dream on M digital???

1. Lecia suffer from serious finical problem. I wonder if their shareholder are still willing to pay $ to R&D to develop this..

2. I wonder how many people will go for this DMR! Once this DMR are not popular in the market. The development program of Digital M MUST suffer...

3. There is Epson RD-1 is the market now. Therefore, the digital M is not unique. To win the competitor, Leica MUST use the best & latest technology. You can guess the price of digital M based on the background......

Damn, my Calon Segur heart fall in love with Haut Brion

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 8月 05 14:35:18 
資深討論區會員

damon 寫:
lofan 寫:
damon 寫:
呢部野試過拎上手玩啦
當其時仲有其他人玩,玩完有以下偉論

"leica真係leica,1/4秒都唔over,都仲係出到晒d details位"

後來佢未走,我又拎部機check setting,原來set左去A定P mode
佢以為用緊m mode,實際張相係1/200 sec shutter time

傻仔真係傻仔,蠢左都唔知蠢,仲要俾人知埋佢點蠢法 d detail :lol: :P

果個傻仔咩年齡? :wink:

最正係乜買相機唔係要快門時間準確?
如果買部點set快門,個實際快門係1/200,咁即係相機玩你,唔係你玩相機

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 8月 05 18:53:16 
幹事
幹事

damon 寫:
如果買部點set快門,個實際快門係1/200,咁即係相機玩你,唔係你玩相機

淨係連 1/4 同 1/200 都聽唔出,
我已經覺得佢係一個好可憐的失聰人士,
而快門 set 左去邊都睇唔到,可能仲有嚴重視力障礙
咁多難關都俾佢克服到先影到相,你仲咁樣話人,你係唔係人黎嫁  :evil:

:twisted:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 06 8月 05 23:43:58 
資深討論區會員

lofan 寫:
damon 寫:

淨係連 1/4 同 1/200 都聽唔出,
我已經覺得佢係一個好可憐的失聰人士,
而快門 set 左去邊都睇唔到,可能仲有嚴重視力障礙
咁多難關都俾佢克服到先影到相,你仲咁樣話人,你係唔係人黎嫁  :evil:

:twisted:

佢又唔係聽唔到睇唔到,只係以為用緊m mode,而又無check返張相既exif
咁快門旋扭係set左去1/200,咁佢咪信以為真。

我解釋畀佢聽,佢都有"哦"一聲

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 08 8月 05 18:39:37 
資深討論區會員

引言回覆:

非常之咁合理.
第一, 玩機玩到咁有錢嘅人都常都係無知居多...唔無知嘅話無可能買到咁多機, 只有係又買唔係又買嘅人(通常聽人講...睇廣告話正呀....個老板話勁呀....)先到會咁.通常呢種人通常係胆拖"自卑'嘅, 以為有好機就會有好相, 連信心都返埋嚟..

第二, 係吹水友, 呢種人通常都係聲大大.. 驚死無人知佢有米咁...其知都無用...因為佢百份之99.999999%真係無米...佢日思夢想真係有幾百架大佬......再講無理由佢買機成百嘢, "成成" 就算唔當仲係VIP,咁買機都買慣買熟, 唔都當佢係FRIEND啦.....

除上述二種人, 咁都真係好富貴至得.....[係無知呀...但我有錢你無呀....吹呀!]

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 21 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 19 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :