CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週三 17 4月 24 06:26:03

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:40:30 
幹事
幹事

sing 寫:
係啦... 入返正題...

對我黎講, full frame唔full frame其實問題不大. 最重要係而家DSLR sensor既技術比起三四年前都仲係好似冇乜進步過... 個Dynamic range都仲係未合我要求, d色水我又唔鍾意(唔好同我講用PS)...

dslr又冇乜邊幾隻牌子可以揀... 價錢又未算平民化 (雖然見到好多中學生拎住D70, 350D etc)

*大大... 你變左喇你... :twisted: :twisted:

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:44:41 
幹事
幹事

Terry Sham 寫:
TL 寫:
話時話,需然大家都好似對5D無乜興趣(包括小弟 :oops: ),但相信呢部機出廠時,又引發一場trade in、賣機、買機....熱潮! :twisted: :twisted: :twisted:

D EF-S鏡點算? 攪到唔敢買DX鏡...

我諗冇架啦... EF-S果d預左用唔返...
而由nikon出DX版既貴價鏡(如17-55/2.8)開始... 我估佢應該暫時唔會推FF住...
但而家Canon出部5D, 真係唔知nikon會點諗 :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:46:52 
幹事
幹事

井 寫:
sing 寫:
係啦... 入返正題...

對我黎講, full frame唔full frame其實問題不大. 最重要係而家DSLR sensor既技術比起三四年前都仲係好似冇乜進步過... 個Dynamic range都仲係未合我要求, d色水我又唔鍾意(唔好同我講用PS)...

dslr又冇乜邊幾隻牌子可以揀... 價錢又未算平民化 (雖然見到好多中學生拎住D70, 350D etc)

*大大... 你變左喇你... :twisted: :twisted:

變左d乜野先? :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:49:04 
幹事
幹事

sing 寫:
而由nikon出DX版既貴價鏡(如17-55/2.8)開始... 我估佢應該暫時唔會推FF住...
但而家Canon出部5D, 真係唔知nikon會點諗 :roll:

之前想買支魚眼, 10.5mmDX同16mm之間諗左好耐, 睇黎都係買支16mm穩妥.

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:52:41 
幹事
幹事

sing 寫:
TL 寫:
話時話,需然大家都好似對5D無乜興趣(包括小弟 :oops: ),但相信呢部機出廠時,又引發一場trade in、賣機、買機....熱潮! :twisted: :twisted: :twisted:

聽講唔係話5D都可以轉返個倍率黎用返EF-S既鏡架咩? 之但係咁既話就浪費左部機喇...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:53:21 
幹事
幹事

sing 寫:

之前想買支魚眼, 10.5mmDX同16mm之間諗左好耐, 睇黎都係買支16mm穩妥.

但16mm落dslr真係唔掂... 話佢係魚眼又唔夠wide, 話佢係wide佢d變形又勁得滯...

買支10.5mm dx啦, 勁好玩, 同埋少人放二手, 放返出去唔會蝕好多 :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:57:43 
幹事
幹事

井 寫:
sing 寫:
TL 寫:

聽講唔係話5D都可以轉返個倍率黎用返EF-S既鏡架咩? 之但係咁既話就浪費左部機喇...

睇個spec就唔見有d咁既野啦... 同埋canon最貴果支efs都好似係10-22者(我唔熟, 有錯請指正)... 5D飛起efs鏡好正常, 亦都明智... :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 14:59:44 
幹事
幹事

sing 寫:
sing 寫:

但16mm落dslr真係唔掂... 話佢係魚眼又唔夠wide, 話佢係wide佢d變形又勁得滯...

買支10.5mm dx啦, 勁好玩, 同埋少人放二手, 放返出去唔會蝕好多 :twisted:

我看得FF係大勢, DX真係要摶一摶...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 15:03:55 
幹事
幹事

sing 寫:
井 寫:
sing 寫:
TL 寫:

睇個spec就唔見有d咁既野啦... 同埋canon最貴果支efs都好似係10-22者(我唔熟, 有錯請指正)... 5D飛起efs鏡好正常, 亦都明智... :lol:

同當年FD鏡一樣... 你就係吹佢唔漲...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 15:21:41 
幹事
幹事

井 寫:

佢就係吸收左當年既教訓, 所以只係出左幾支efs, 盡快將dslr推向FF...
反而nikon應該會照舊keep返APS... 而家真係未知誰勝誰負 :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 15:43:17 
資深討論區會員

sing 寫:
井 寫:

佢就係吸收左當年既教訓, 所以只係出左幾支efs, 盡快將dslr推向FF...
反而nikon應該會照舊keep返APS... 而家真係未知誰勝誰負 :?

BTW.... Not only FF or APS.... File size is bigger & bigger !!!

CF card buy "G" now ,not "MB"....
Photoshop need more & more RAM/HD.... faster CPU....

Update DSLR.... need to Update your PC/Mac at home also.... :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 15:55:33 
幹事
幹事

Hello Kit 寫:
sing 寫:
井 寫:

BTW.... Not only FF or APS.... File size is bigger & bigger !!!

CF card buy "G" now ,not "MB"....
Photoshop need more & more RAM/HD.... faster CPU....

Update DSLR.... need to Update your PC/Mac at home also.... :?

also knowledge need to update too! many and many new software release, such as photo editing, noise reduction, pano, 3d, raw editor........... endless 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 23 8月 05 16:35:50 
幹事
幹事

eos 5D既 official sample photos:
http://www.dpnet.com.cn/news/news.asp?id=9494

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 24 8月 05 18:12:13 
資深討論區會員

電子PRODUCTS 可以永遠係不段又不段有新産品, 又有非常之大嘅改良品....亦因為咁,啲生産廠先至有利可圖.....
如果你做得太好,太DURABLE 嘅PRIDUCTS 最終只會令你結業收場.....
你睇吓SWISS嘅鈡錶業就知啦....一隻錶用二代, 咁你等食屎都得啦....

以前嘅HI-END CD機由一体..再到分体, 由多BIT...再到1 BIT...由去番多BIT...再番轉頭去全DIGI放大仿ANALOGUE 線路... 你睇住嚟啲DIGI相機一樣會係咁.
咩幾多千萬像素...分分鈡有一日又有人走出嚟話全超快DIGI SCAN, 你快門幾快佢SCAN 幾快又得唔得, DRUM SCAN 都得啦....係電子業無嘢係話唔得嘅.......只係時間到咪嘅姐!

我第一部DIGI 相機約十三年前買, 係SHARP,有 30萬像素, 用MD DATA MEDIA, 當時買浄機$9500, 我宜家仲KEEP 住.但到依家我好SURE 除非我部DIGI 機壞咗, 如果唔係你要我買新機都幾難....呢個并非DIGI相 QUALITY 問題!

始終FILM 值得買啲同低玩啲....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 25 8月 05 01:21:31 
幹事
幹事

joe 寫:
始終FILM 值得買啲同低玩啲....

仲好講!
我而家都不知幾憎菲林!  :evil:
(詳見吹水區講出書 budgeting)

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 32 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 11 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :