CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週四 25 4月 24 18:47:46

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 39 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁
發表人 內容
文章發表於 : 週四 01 9月 05 10:01:45 
討論區新手

我用canon film,想上 350d

但不甘digital 比起film D顏色平凡,一D都比唔上film

但無奈窮等書生既我,哂film既錢都唔平,即使每一張都好認真去諗過先影

但每次都影幾卷先回家,絕對斷我米路! :?

我想草錢上350d,而我真係追求相片既質素,所以我諗住只係買一兩支prime

我絕不甘心買一支35 L ,因為我覺得真係唔多值,同埋玩prime,我無預到canon prime 比到D咩 surprise 我!

so,我非常有興趣用菜鏡,我已經有好多心理準備例如只有mf等等!

所以請各位大大,推介一至兩支 wide / ultra wide prime俾我呀,因為我想由影風境等先! :wink: :wink:

謝謝! :D

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 16:49:48 
討論區新手

我想補充,錢不太算問題 ,around 10k支鏡都ok

回 jason,Flektogon 20mm f/2.8 幾錢度?thx^^

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:09:08 
幹事
幹事

radoncy 寫:
但無奈窮等書生既我

radoncy 寫:

充份表現出窮等書生既豪邁胸襟, 視錢財如糞土既高雅典範! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:15:48 
幹事
幹事

sing 寫:
radoncy 寫:
但無奈窮等書生既我

radoncy 寫:

充份表現出窮等書生既豪邁胸襟, 視錢財如糞土既高雅典範! :lol:

乜而家拿10K買支鏡都只算係窮等書生?! 我做左幾年野都未嘗10K一支鏡的愉悅 :oops: ... 會長, 幫主, 我退會唔玩喇, 還返半年會費俾我... :(

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:16:25 
幹事
幹事

如果要wide既話, 平少少既話就D25/2.8... 落350D都仲有25x1.6 = 40mm

D21/2.8就好貴, 而家起碼都過14K

D18/4 如果有平既(二手<5K)都OK既...

最後由 sing 於 週四 01 9月 05 17:19:31 編輯,總共編輯了 1 次。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:18:39 
CONTAX CLUB 會員

jason.lau 寫:
radoncy 寫:

回 jason,Flektogon 20mm f/2.8 幾錢度?thx^^

如果有10k budget. Flektogon 超平啦!!
ebay價都係2千蚊(HK$)左右

10k既高檔貨,呢到D大大會好踴躍幫你 :twisted: :twisted:

Not 10K budget. He said 10k支鏡.

Below 10K,
D28/2 AEG
D35/1.4 AEG

Over 10K,
D21/2.8 MMJ
D15/3.5 AEG

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:19:18 
幹事
幹事

sing 寫:
如果要wide既話, 平少少既話就D25/2.8... 落350D都仲有25x1.5 = 37.5mm

一係唔買, 一買就D21, 唔係點叫wide! 再唔係Hologon再wide D...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:21:19 
幹事
幹事

更正: 350D 係X1.6, 唔係X1.5.. SORRY~ :(

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:31:39 
幹事
幹事

個人愚見, 如果想同1.6X DSLR玩蔡鏡... 用wide真係唔抵...

同埋係數碼機, 一支高解像既鏡頭對成像有好多幫助...

所以我推介你入60/2.8, 100/2.8, 100/2 等高解像力既鏡頭...

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:35:47 
幹事
幹事

井 寫:
sing 寫:
如果要wide既話, 平少少既話就D25/2.8... 落350D都仲有25x1.5 = 37.5mm

一係唔買, 一買就D21, 唔係點叫wide! 再唔係Hologon再wide D...

sorry, hologon 係G鏡, 落唔到EOS, 最wide係D15先岩...

如果落EOS用作平常影景, D21啦.. 差唔多35mm畫角, 岩晒...

[二人同行 送你上路]

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:38:55 
幹事
幹事

其實如果有Budget, 不如等Canon 5D. 咁樣 Carl Zeiss 25mm 已好好玩

5D is a great choice... but有d鏡應該用唔到... 我估反光鏡會打到鏡尾組既情況...

真係唔肯定, 等佢出左就自有分曉~! 8)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:41:14 
資深討論區會員

其實如果有Budget, 不如等Canon 5D. 咁樣 Carl Zeiss 25mm 已好好玩

X 1.6 is not good at wide~~~ :?
21mm is 35mm only..... :evil:

Buy 5D la !!!! :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 17:51:23 

sing 寫:
5D is a great choice... but有d鏡應該用唔到... 我估反光鏡會打到鏡尾組既情況...

5D is EF mount. If it is similar to the current design, it is risky to use CY lens longer than 85mm on it.

The best solution is:

5D - for wide angle
350D - for tele :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 01 9月 05 18:19:03 
資深討論區會員

iamderek 寫:
sing 寫:

5D is EF mount. If it is similar to the current design, it is risky to use CY lens longer than 85mm on it.

The best solution is:

5D - for wide angle
350D - for tele :twisted: :twisted: :twisted:

radoncy need wide angle.... :roll:
He need 5D !!! :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 02 9月 05 08:37:29 
討論區新手

唔係既,多謝有人回應我 「窮等書生」但預10k買鏡== :?:

我好似我爸爸ga,即係唔係充大頭鬼,但我覺得值得,唔好話15k支 21 mmj呀,貴D都無問題,最多草錢,所謂「千金難買心頭好」嗎! :lol:

5d,我覺得買佢只係買個full frame,用類近1n既外珍但好似10d既panel?所以我覺得唔值ga,講真我買部1d mk2,最多 x1.3 lo

再者,我真係覺數碼機質素部部一樣,只差在nosie,唔同鏡既分別,功能既差別,如果係有心,唔好話1ds mk2呀,d30都有高手影到靚相啦! 8) 係咪先! :D

tele我都買一支中距類近 85 or 100 or 135,再睇睇情況先! :P

非常感謝大家回答我既問題! :o :o

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 39 篇文章 ]  前往頁數 123  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 54 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :