CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 14:37:05

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週二 13 9月 05 22:14:23 
討論區會員

woooo....本來憑該有T3 digital!!!!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 13 9月 05 22:14:24 
資深討論區會員

MY DREAM DIGITAL CAMERA 終於來了.

GR1 IS MY LOVE CAMERA. 我覺得仲平圴仲好過 T2, 雖然成象QUALITY 係唔夠T2 好, 但佢嘅好優點同用法真係你用過就知咩嘢係 "FOR PROFESSIONAL"

GR28MM 鏡. 正, 唔係話佢支鏡有幾正, 而係佢嘅DESIGN 真係絶倫, 你睇吓佢個SIZE同機身厚度,真係只此一家.....

終於無孤負竹我無買DIGI. 機成3年嚟等你嘅到來............. :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 13 9月 05 22:33:03 
CONTAX CLUB 會員

wow....look good.....actually, I had a GR1 before and never regret about getting that! 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 13 9月 05 23:47:10 
討論區會員

may be my taste is a little bit special, the outlook of GR digital is not quite good, especially the flash, don't look like the GR1V....................i miss GR1V more.......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 00:28:37 
幹事
幹事

mcchoychai 寫:
may be my taste is a little bit special, the outlook of GR digital is not quite good, especially the flash, don't look like the GR1V....................i miss GR1V more.......

你唔鍾意 GR Digital 就正好,我有部 Fuji F10 想放,你係唔係想要?  :lol:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 01:04:04 
討論區會員

一部用谷上8mp 1.8 inch CCD既dc仔,想同經典機比,打死都唔信,似係搞卓頭多

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 01:25:41 

KCLEE2004 寫:
一部用谷上8mp 1.8 inch CCD既dc仔,想同經典機比,打死都唔信,似係搞卓頭多

You got your point.... hmm.... then depend on the price la.... if too expensive, I will not buy law.... 8)

圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 09:37:20 

所以都係睇左sample最實際~~ 8)

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 11:13:56 
討論區會員

這部GV digital 夾住GR1V的名由來..的數碼版,總係有點睇頭
但總覺得咁細的CCD谷到 8mp....唔知會唔會有負個名

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 12:18:56 
資深討論區會員

TM2003 寫:
這部GV digital 夾住GR1V的名由來..的數碼版,總係有點睇頭
但總覺得咁細的CCD谷到 8mp....唔知會唔會有負個名

From 135 film size Down to 1.8 inch CC...

The lens need to re-design ??? :roll:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 12:52:40 
資深討論區會員

引言回覆:

以GR 呢類機嚟講, 就算只得5.1M OR 7M 都唔係太大分別. 一般4R SIZE 5M 以經幾OK 架啦!

佢嘅建樹并唔係同人爭最大象素,同爭最細. 佢係要做嘅係一部真係俾識影相同要影張真正嘅相人用...情況就等同當年佢點解造GR 機一樣.

GR 機身上所有嘅按鈕, 擺位設置, SIZE, CONFIG., 重量, 用料, 操作方便性, 真係FOR PROFESSIONAL 或資深攝影者使用. 絶無花巧, 應有則有, 一部實實在在嘅相機....所以點解我話佢做得仲比T2或T3 好...唔係因為佢支鏡呢單一方面嘅問題......雖然GR支鏡都算係好....

你睇番依家佢嘅CONFIG., 28MM WIDE ANGLE, 如果部機對焦同出相有衣家CANON 部700 咁快, 再加上部機如果唔食電, 呢部嘢己經係一字既曰: "強", 絶對係PRO 友身上嘅SECONDARY TOOLS.

你睇吓佢個機身SIZE, 重量, 同佢可以用AA 電, 仲要係28MM WIDE ANGLE, 仲有HOT-SHOE, BUILT-IN FLASHLIGHT 己知佢嘅DESIGN 同工藝有幾高!

佢嘅出現, 真係好多好多現今影相佬同PRO 友嘅真正須要嘅DIGI. 機仔.

市面上大部又大象素仲可以有ZOOM 就街都係啦........反而佢真係暫時得佢做到.

一部真正能做到同FILM 時代等同規格嘅DIGI 機.

RICHO 真好嘢!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 15:55:36 
資深討論區會員

pcheung25 寫:
woooo....本來憑該有T3 digital!!!!

我地一早有部 TVS Digital~~~

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 18:52:40 
討論區會員

sample....
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/revie ... /2281.html

More sample....
http://it.nikkei.co.jp/pc/news/digitalc ... 001dg&cp=1

感覺上可以收皮。。。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 22:25:48 

jason.lau 寫:
I would wait for the samples.

But taking the viewfinder away, I believe, is a big mistake.

Professional users do not like taking pictures with LCD monitor :x

你講中我的痛處。睇前面我都有買的衝動,但一睇後面,就謝晒。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 14 9月 05 22:28:18 

KCLEE2004 寫:

x 2 ...

原來 ISO64 仲 Q 粗。

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 79 篇文章 ]  前往頁數 123456  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 74 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :