CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 14:54:58

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁
發表人 內容
 文章主題 : Gossen Digisix
文章發表於 : 週一 16 1月 06 11:25:32 
幹事
幹事

使用了幾年的Konica Flash Meter VI除了冇Backlight外,唯一我不喜歡的就是它的體積,如果平常去街帶一機一鏡,便要帶一個如此大的測光錶實在不便,於是想要一個輕便而且功能簡單的測光錶,我選擇了Gossen Digisix,在家看著說明書把玩了一會,發現它比Konica Flash Meter VI細心體貼,首先Digisix可以插在相機的Hotshoe上,大大增加了機動力。以EV值作為主要顯示單位對Hasselblad用家來說比較直觀。轉動曝光值比例尺的感覺非常暢順而且刻度明確,量度對比度的功能亦簡單易用,它的時間顯示功能使我得了一個跳字懷錶,它的倒數計時顯示功能使我不用再為機械相機作長時間曝光時忙著心算,它的響鬧功能提醒我的Models夠鐘要走了,它的溫度計功能除了可以測量溫度外,最重要是可以提醒我高溫對菲林的影響。此測光錶有兩個缺點,第一是它的響鬧功能形同虛設,因為聲音實在太小,甚至在寂靜的Studio內。第二就是跟Konica Flash Meter VI一樣,冇Backlight。最後,此測光錶耗電極低,從不需要關掉電源,錶上的數據可以長時間顯示。起初看宣傳單張時,認為這些功能只是為了附加價值的多餘功能,但現在發現每個功能都能為攝影師帶來很大的幫助及方便,真是細心體貼。

Terry Shum
香港互聯網康泰時攝影會幹事
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 11:35:51 
資深討論區會員

我都諗吓好耐佢過溫度計用嚟做乜?..依家你咁講又真係幾有道理...

我又諗咗好耐佢過倒數計時用嚟做乜?...依家你咁講又真係幾咁有道理....

但係始終個鈡"愛"嚟做乜?...至今都未一個完滿答案......

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 11:48:45 
幹事
幹事

joe 寫:
但係始終個鈡"愛"嚟做乜?...至今都未一個完滿答案......

如果您唔想戴錶, 又冇帶電話, 個時咪有用囉...... :lol:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 16:24:07 
資深討論區會員

引言回覆:
如果您唔想戴錶, 又冇帶電話, 個時咪有用囉......

可能呢類人全世界加埋都冇100個! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 16:58:29 
幹事
幹事

joe 寫:
引言回覆:
如果您唔想戴錶, 又冇帶電話, 個時咪有用囉......

可能呢類人全世界加埋都冇100個! :lol:

咁又唔係喎, 我地住係大城市先人人用Mobile咋喎. :wink:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 18:43:26 
資深討論區會員

天黑黑又睇唔到版面時,要長時間暴光個 alarm clock 好有用 :D ....我唯一唔鍾意係 digisix / digiflash 既係佢冇 blacklight also....

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 20:19:29 
CONTAX CLUB 會員

thank you terry哥分享 :D

圖檔
Billy Ting
http://billyting.fotop.net/

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 21:38:40 

有無考慮過呢隻?? 定係嫌佢唔夠細??
http://www.sekonic.com/Products/L-308S.htm :roll:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 16 1月 06 23:20:03 
幹事
幹事

billyting 寫:
http://www.sekonic.com/Products/L-308S.htm :roll:

Yes, it is too big and cannot be mounted on hotshoe. :wink:

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 17 1月 06 00:19:13 
幹事
幹事

jason.lau 寫:
Terry Sham 寫:

Yes, it is too big and cannot be mounted on hotshoe. :wink:

How much you got for the adapter to hotshoe?

$150

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 17 1月 06 13:13:42 

How much you got for the adapter to hotshoe?

$150

都係天祥行貨價?? :roll:

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 17 1月 06 13:16:23 
幹事
幹事

$150

Yes

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 17 1月 06 13:32:21 

$150

Yes

thanks 8)

圖檔
Billy Ting

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 17 1月 06 16:06:14 
資深討論區會員

MOUNT 個測光錶上部機度....以佢個樣...咁係咁好睇喎!

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 17 1月 06 16:13:32 
幹事
幹事

joe 寫:
MOUNT 個測光錶上部機度....以佢個樣...咁係咁好睇喎!

要好睇就當然VC Meter啦!

Terry Shum
圖檔 圖檔

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 18 篇文章 ]  前往頁數 12  下一頁

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 77 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :