CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 06:36:14

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 25 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 09:09:11 
CONTAX CLUB 會員

香港人 寫:
章魚 寫:
香港人 寫:
nik487 寫:
章魚 寫:
nik487 寫:
czxx 寫:
請問你用哪一個model的scanner?

Model : Epson 4870 :lol:

買塊 幾草 水晶玻璃 壓實條片 scan ,會正很多,眼睇都有明顯分別。 :twisted: :twisted: :twisted:

:lol: :twisted: :twisted: :twisted:

Really? :shock:

我也是用 4870...

#1 用原廠 holder

#2 用玻璃壓

請留意左右兩邊遠景樹葉層次。壓得平 D , Scan 得係靚 D :twisted: :twisted: :twisted:

塊水晶玻璃咪要好簿囉!

也不薄,但要夠大塊蓋過菲林面積,防步邊位的折射

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 09:10:15 

czxx 寫:
請問你地用邊個scanner software? 原廠o個個好唔可以scan 120菲林....

scan 4x5 都得 wor... 我也是用原裝的 Twain driver

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 12:33:07 
討論區新手

搞店了. :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 16:24:57 
討論區會員

czxx 寫:
搞店了. :mrgreen:

其實4870 真係都唔錯家. 不過有 $$$ 可以考慮吓 Nikon 9000ED ... :twisted: :twisted: :twisted:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 16:32:27 
討論區新手

4870 真係唔錯.掃圖後放上網己好足夠.

但當然.無聊時也會考慮9000 ED. :mrgreen:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 17:17:03 
討論區會員

czxx 寫:

我而家用緊8000ED, 以放上網size黎講真係唔覺好好多, 又係要張張對住slide tune過color.....

http://www.fotop.net/eerick

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 18:31:34 
討論區會員

eerick 寫:
czxx 寫:

我而家用緊8000ED, 以放上網size黎講真係唔覺好好多, 又係要張張對住slide tune過color.....

:shock: :shock: :shock:

好彩冇 $$ 買.... :twisted:
其實要質素好, 不如攞比人做 drum scan! :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週五 17 9月 04 19:13:33 
討論區會員

nik487 寫:
eerick 寫:
czxx 寫:

:shock: :shock: :shock:

好彩冇 $$ 買.... :twisted:
其實要質素好, 不如攞比人做 drum scan! :lol:

Exactly! 我買都係因為幾年前冇o的咁好咁抵o既flatbed scanner...

http://www.fotop.net/eerick

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 27 10月 13 11:05:38 

Real good detail need drum scan

回頂端
 個人資料  

文章發表於 : 週日 27 10月 13 16:41:11 
資深討論區會員

Cannot see the pictures

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 25 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 39 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :