CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週六 27 4月 24 20:24:24

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : A380 多人到我唔信
文章發表於 : 週一 03 9月 07 10:50:14 
資深討論區會員

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

More:

http://www.fotop.net/Turtle/A380HONGKONG

My album:

www.fotop.net/Turtle

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 03 9月 07 10:54:58 
資深討論區會員

但係拍得唔好,見相唔會知佢是在香港維港飛。 :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 03 9月 07 19:19:57 
資深討論區會員

G2 Lover 寫:
但係拍得唔好,見相唔會知佢是在香港維港飛。 :?

唔怪之得而家影相要加 Gps daTa 啦

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 03 9月 07 22:04:15 
討論區會員

今朝7:30到o左山頂,都有幾百人,搵過靚位都唔係咁易,

如果聽朝再飛,又想上山頂睇o既話,記得早D羈番個靚位。

因為支炮唔夠長,瞄唔準隻飛机呢打,出唔到靚o野!! :? :?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 03 9月 07 22:24:35 
資深討論區會員

w.l.lo 寫:

因為支炮唔夠長,瞄唔準隻飛机呢打,出唔到靚o野!! :? :?

我都唔會咁神心上山頂,但係見到其他朋友影得咁正!真係有一些心動

但係我係用 C/Y 長鏡手動對焦,都幾Q難影下,仲要Olympus E-1個Viewfinder 鬼咁細。

http://www.dchome.net/viewthread.php?ti ... a=page%3D1

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 03 9月 07 22:41:47 
討論區會員

G2 Lover 寫:
w.l.lo 寫:

我都唔會咁神心上山頂,但係見到其他朋友影得咁正!真係有一些心動

但係我係用 C/Y 長鏡手動對焦,都幾Q難影下,仲要Olympus E-1個Viewfinder 鬼咁細。

http://www.dchome.net/viewthread.php?ti ... a=page%3D1

D相咁靚,係要用體力、汗水及金錢換番來o架。

支炮冇番4-500長你都唔駛子意有咁大隻机。 :lol: :lol:

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 04 9月 07 07:29:26 
討論區會員

G2 Lover 寫:

呢個係我放棄 4/3 系統一個主因 ..........

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 04 9月 07 14:41:08 
資深討論區會員

Palmboy 寫:
G2 Lover 寫:

呢個係我放棄 4/3 系統一個主因 ..........

不過話說回來,就因為少人用,3200一部的二手好新E-1真係超抵用。
而且以JPEG直出,佢同C/Y鏡幾Match,係我用咁多部DSLR中最Match,雖然只係用過EOS 20D, 10D, 350D 400D來Test
都玩過吓Olympus E-410 Live CMOS of Panosonic is not good match!

但係你玩RAW又花心機同時間Tune,其實個個Body都唔差太遠。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 04 9月 07 14:53:11 
資深討論區會員

w.l.lo 寫:
G2 Lover 寫:
w.l.lo 寫:

D相咁靚,係要用體力、汗水及金錢換番來o架。
支炮冇番4-500長你都唔駛子意有咁大隻机。 :lol: :lol:

其實我支都唔差用在Olympus DSLR係可以去到600mm f/4.5,只係我朋友要泊車所以去了海運停車場,到停車場時人多到不得了,連腳都Set唔倒在海邊。本來Plan好一部用60mm拍海景加飛機在腳架Set好Off viewfinder得閒咁上吓連拍,一支Super Tele手持追機(就係呢幾張唔多好的相片)。

如果花汗水上山頂或Jardine Hill可能都會拍得唔錯的相,但係張床吸住,所以去唔倒。絕對同意他們的佳作係付出不少,起碼要七時上到山頂。 :shock:

其實長鏡唔一定要萬萬幾萬,好似Contax 支100-300同300都唔貴。

買個有IS的Body都好好玩,不過手動對焦唔易,雖然多數係 Infinity.

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 9 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 235 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋: