CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 16:10:45

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 
發表人 內容
 文章主題 : 西貢一日遊
文章發表於 : 週六 04 5月 13 13:50:52 
幹事
幹事

Nikon F6
Carl Zeiss ZF 28, 50 F2, 100
Fujifilm Provia 100F

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

事後加演 Fujifilm X-E1 w. 18-55

圖檔

圖檔

圖檔

圖檔

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週六 04 5月 13 17:35:09 
討論區會員

A place with fresh seafood and roast pork!

Interesting, CZ in Cantonese is 滘西 :)

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 5月 13 12:03:45 
資深討論區會員

支100mm真係好野!
有得小Macro又可以用來做人像(不過好多時Sharp到無朋友),要Tune下個Parameter無咁Sharp先好影人,菲林就要Scan後Soft下或影時用Softer
好喜歡呢支鏡的Range,感覺用在Fullframe是必要的。
影人的Head & Shoulder除了Kinoptik外仲有支C/Y 100mm f/2 影人會好D,色無咁濃,特別係AEG,但油畫味又係另一個Feel,但又無左Macro。
Leica R有無100mm f/2?
Rangefinder好難在比75mm更長的焦距做得好吧,玩Wide and Superwide先係強項。我又認為DOF Preview在85mm以上係幾重要!Rangefinder無呢個東西吧?除非數碼Live View啦!又或影出來看,唔得咪又收細D影多張!反正唔洗菲林錢!
85mm 唔係我杯茶,但佢就彈性D
135mm f/2.8 C/Y 平,但要行到好遠。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 5月 13 12:05:16 
資深討論區會員

食物果幾張是用50mm f/2 吧?
自己Scan定彩六?

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週一 06 5月 13 22:59:52 
幹事
幹事

G2 Lover 寫:
自己Scan定彩六?

食物o個幾張o既前面有寫:

"事後加演 Fujifilm X-E1 w. 18-55" :wink:

http://www.lofan.net

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週二 07 5月 13 22:16:34 
資深討論區會員

lofan 寫:
G2 Lover 寫:
自己Scan定彩六?

食物o個幾張o既前面有寫:

"事後加演 Fujifilm X-E1 w. 18-55" :wink:

Oh sorry!
邊到Scan Slide?

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 6 篇文章 ] 

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 40 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章