CONTAX CLUB Carl Zeiss 討論區

香港互聯網康泰時攝影會
現在的時間是 週五 29 3月 24 00:14:03

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12
發表人 內容
 文章主題 :
文章發表於 : 週三 24 7月 13 17:04:19 
資深討論區會員

iamderek 寫:
G2 Lover 寫:
睇個你地D相,我係JPEG直出唔想做野果D懶人。
Touit真係差D......但因為有Fuji都比好多其他牌子好。
Hum......我D Contax都係得Fujifilm X + Booster 可以諗下。
佢又唔會出Fullframe的!
就算今年NEX 有FF D Colour tone又唔係我杯茶。
要玩RAW Tune色部部一樣,但我係懶人嘛。

如果要JPEG直出,XE-1 + Speedbooster + CY。No-brainer

我自己覺得ZF太「一致?」太現代,CY反而仲多唔同嘢玩。

但AEG在富士會唔會怪色?
一致用在數碼係好的,個Settting唔洗成日轉,但其實要Save個parameter又唔係咁難的。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 24 7月 13 17:08:40 
資深討論區會員

其中三個原因唔買Booster係因為︰-
1. 三千幾買個Mount + 鏡仔,好似好貴,好似以前D Contax 2x, 1.5x 我到現在都無入。
2. 幾千蚊係我兩年用菲林的Budget左右,比你Booster用兩年,到時一定有Fujifilm FF X機掛!
3. 菲林未死又或未貴到買唔起,所以對Contax Film System仲係無咩投訴。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週三 24 7月 13 18:35:41 
CONTAX CLUB 會員
CONTAX CLUB 會員

G2 Lover 寫:
一致用在數碼係好的,個Settting唔洗成日轉,但其實要Save個parameter又唔係咁難的。

我啲sample相係用AEG影,仲要係第一代SP60,我覺得啲色好準。

太一致就無變化,無驚喜,ZF支支都利到界手。
玩CY
要濃色,有D25
要立體,有D28/2
要階調,有P135/2
要柔滑,有P85/1.4
要現代,有D21, P100/2

好似係你問digital,我先毒你 :roll: :roll: ,其實我以前都好鍾意影film。

回頂端
 個人資料  

文章主題 :
文章發表於 : 週四 25 7月 13 00:39:10 
資深討論區會員

iamderek 寫:
G2 Lover 寫:

我啲sample相係用AEG影,仲要係第一代SP60,我覺得啲色好準。

太一致就無變化,無驚喜,ZF支支都利到界手。
玩CY
要濃色,有D25
要立體,有D28/2
要階調,有P135/2
要柔滑,有P85/1.4
要現代,有D21, P100/2

好似係你問digital,我先毒你 :roll: :roll: ,其實我以前都好鍾意影film。

我只用過D21, P100 AEG 所以油畫D(film)
其實係幫人問多過自己.
Thanks for the input!

回頂端
 個人資料  

文章主題 : Re:
文章發表於 : 週一 21 12月 15 11:12:48 
討論區新手

iamderek 寫:
富士原廠鏡咁輕,帶少條紙底褲已經差唔多。 :lol: :lol:

一支zoom加ZF28+100,買多一個普通無鏡的轉接器,掂晒!

:lol: 這提議很好!

回頂端
 個人資料  

顯示文章 :  排序  
發表新文章 回覆主題  [ 20 篇文章 ]  前往頁數 上一頁  12

所有顯示的時間為 UTC + 8 小時

誰在線上

正在瀏覽這個版面的使用者:沒有註冊會員 和 34 位訪客

不能 在這個版面發表主題
不能 在這個版面回覆主題
不能 在這個版面編輯您的文章
不能 在這個版面刪除您的文章

搜尋:
前往 :